30 Μαΐ 2018

Ιβάνοφ κατά Ζάεφ: Δεν έχω ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

Ιβάνοφ κατά Ζάεφ: Δεν έχω ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό | in.grΤη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δεν τον έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις των διπραγματεύσεων στο ονοματολογικό εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ.


«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν έχει ενημερωθεί για το συμφωνημένο πλαίσιο ούτε υπήρξαν πληροφορίες σχετικά με τις δύο τελευταίες συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη» σημειώνει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κ. Ιβάνοφ, τονίζοντας πως ο σκοπιανός πρόεδρος, σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονος, ζήτησε από την κυβέρνηση Ζάεφ να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας.


«Το υπουργικό συμβούλιο του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν ενημερώθηκε για τη σύνθεση ή το έργο των νομικών ομάδων από τις δύο χώρες σχετικά με το κείμενο της διμερούς συμφωνίας» συνεχίζει το δημοσίευμα, στο οποίο το γραφείου Τύπου του κ. Ιβάνοφ κάνει λόγο για «επιλεκτική ενημέρωση» από πλευράς της κυβέρνησης Ζάεφ.

Ντιμιτρόφ: Αποσαφηνίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες των κειμένων
Την ίδια ώρα, ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ,  αποκάλυψε πως νομικοί εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων Εξωτερικών (σ.σ. Ελλάδας και ΠΓΔΜ) αποσαφηνίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των κειμένων, τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «τελικό στάδιο».

Όταν ολοκληρωθεί το έργο σε τεχνικό επίπεδο, οι δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Ζάεφ, θα έχουν μια «σημαντική συζήτηση στο τηλέφωνο» και έπειτα θα πρέπει να πάρουν «σημαντικές πολιτικές αποφάσεις» είπε ο Ν. Ντιμιτρόφ.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι αναζητείται ένας συμβιβασμός «win-win», όπου όλες οι πλευρές θα είναι κερδισμένες και πρόσθεσε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία στο ονοματολογικό θα ήταν ουσιαστική για να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


in.gr