Σαφές μήνυμα ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που προσδίδουν στο Κίνημα Αλλαγής «πρωταγωνιστικό ρόλο», έστειλε η Φώφη Γεννηματά κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. «Αν είναι δυνατόν να νομίζετε ότι δεν μπορώ να αναλάβω μια πρωτοβουλία. Έχω τη θέληση για συναίνεση αλλά δεν δέχομαι και την παραλυσία» είναι η φράση που τις αποδίδεται και με την οποία απάντησε στις κριτικές που δέχεται για το «εκλογές εδώ και τώρα».
Η κυρία Γεννηματά δεν έκρυψε την ενόχληση της για την συνεχιζόμενη κριτική στην πρωτοβουλία της η οποία μετά και τη συζήτηση στη Βουλή φάνηκε, όπως, εκτιμήθηκε, να πετυχαίνει τους στόχους της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλίμα στη βάση της παράταξης, όπως μεταδίδουν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που βρέθηκαν το τριήμερο στην περιφέρεια, είναι θετικό. «Στην πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση συναντήσαμε κριτικές. Για τις εκλογές ακούμε μόνο θετικά σχόλια» αναφέρει στο Βήμα στέλεχος του κόμματος.
Επί της ουσίας, η κυρία Γεννηματά απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε στη συνεδρίαση κυρίως από την πλευρά των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, «έδειξε» ότι αυτό το μοντέλο της πρωτοβουλίας των εκλογών, είναι αυτό που θα ακολουθήσει στο εξής. Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν ενήμερα για την πρωτοβουλία, τους είχε αποσταλεί η επιστολή της Φώφης Γεννηματά στον Ν. Βούτση αλλά δεν είχε προηγηθεί κάποια συνεδρίαση κομματικού οργάνου.
Απουσίες, «γκρίνιες» και ενόχληση
Τον τόνο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας που ακολούθησε τη μάχη των αρχηγών στη Βουλή, έδωσαν οι απουσίες. Δεν ήταν εκεί οι Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου και Νίκος Ανδρουλάκης. Τέσσερα από τα έξη μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Ανδρουλάκης απουσίαζαν στο εξωτερικό. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν παρέστη, η επίσημη εκδοχή είναι ότι η ατζέντα είχε οργανωτικά θέματα.
Η απουσία που ενόχλησε ήταν αυτή, του οικοδεσπότη, Θανάση Θεοχαρόπουλου. Σε συνδυασμό μάλιστα με την κριτική που άσκησαν στην επιλογή των εκλογών, οι Θ. Μαργαρίτης και Δ. Χατζησωκράτης αλλά και τις «διαρροές» που έφεραν τον κ. Θεοχαρόπουλο να μην θέλει να συμμετάσχει «σε μια συνεδρίαση που γίνεται εκ των υστέρων» το κλίμα βάρυνε.
Τα στελέχη του ΠαΣοΚ πέρασαν στην αντεπίθεση. «Δεν μπορεί να είναι το πρωί στα ραδιόφωνα και μετά να μην έρχεται. Αν διαφωνεί ας έλθει να το πει εδώ στη συνεδρίαση». Ο κ. Θεοχαρόπουλος επανήλθε: «Δεν είμαι υπέρ ενός αρχηγοκεντρικού κόμματος παλαιοκομματικού τύπου, είμαι υπέρ ενός κόμματος συλλογικών διαδικασιών, που θα λειτουργούν εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξης.
Πάντως, το κλίμα της συνεδρίασης ήταν χαρακτηριστικό και των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται στο Κίνημα Αλλαγής. Η στάση του Γιώργου Καμίνη αλλά και του Δημήτρη Ρέππα, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξαν την κυρία Γεννηματά. Τα στελέχη του Ποταμιού παρά την διαφωνία του Σταύρου Θεοδωράκη κινήθηκαν σε ήπιους τόνους, ενώ τα στελέχη της πλευράς Ανδρουλάκη απέφυγαν να τοποθετηθούν. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μείνει έξω από το κάδρο αυτής της εσωκομματικής διένεξης. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την κυρία Γεννηματά δεν είπε ότι διαφωνεί με την πρωτοβουλία της.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο τα ανοιχτά θέματα
Το ζήτημα που αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που πιθανότατα θα συνεδριάσει πριν από την σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής είναι, όπως λέγεται, «τα όρια των πρωτοβουλιών της κυρίας Γεννηματά». Μπορεί να αναλαμβάνει, ως αρχηγός πρωτοβουλίες ακόμα και για μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως το αίτημα για εκλογές ή τίθεται ως απαραίτητη προυπόθεση η συζήτηση τους στο Πολιτικό Συμβούλιο;
Η μία άποψη είναι αυτή που εκφράζεται από την πλευρά της κυρίας Γεννηματά και υποστηρίζει ότι «αρχηγός που δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες δεν είναι αρχηγός». Μια άλλη εκφράζουν τα κόμματα και κυρίως το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ. Υποστηρίζει, ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι ο φορέας θα λειτουργήσει ως πολυκομματικός απαιτούνται και οι αναγκαίες συνθέσεις. Όπως λέγεται «δεν μπορεί από τη μια να αποφασίζεις ότι τα κόμματα θα συνεχίσουν την αυτόνομη λειτουργία τους αλλά να μην λένε την άποψη τους».
Υπάρχει και η άποψη που εκφράζεται από τον Γιώργο Καμίνη. «Από την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του επικεφαλής της παράταξης, επέμενα στην ανάγκη να πάμε σε ενιαίο κόμμα και ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα. Δυστυχώς, επελέγη ο δρόμος της ομοσπονδιοποίησης με τα προβλήματα που όλοι βλέπουμε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως με θαρραλέα βήματα προς τα μπρος γιατί οι πολίτες δεν θα εμπιστευτούν μια παράταξη που δεν έχει ενιαία φωνή στα μεγάλα θέματα της χώρας. Η κυρία Γεννήματα έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό. Και εμείς οφείλουμε να την στηρίξουμε ως την δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Προσωπικές στρατηγικές δεν χωρούν. Θα πάμε όλοι μαζί», δήλωσε.
Χόνδρος Δημήτρης
tovima.gr