30 Ιουν 2018

Ανατροπή σκηνικού – Η χώρα σε περίοδο ισχυρής πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης

Ανατροπή σκηνικού – Η χώρα σε περίοδο ισχυρής πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης | in.grΔύο σημαντικά πολιτικά γεγονότα, συνέβησαν μέσα στον τελευταίο μήνα:

  • Η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία διαφωνεί το 72% και συμφωνεί το 23% και
  • H συμφωνία εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο, η οποία συνοδεύτηκε με όρους διευκόλυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού δημοσίου χρέους, τους οποίους αξιολογεί θετικά το 34% και αρνητικά το 51%.
Οι ιστορικές αυτές συμφωνίες έρχονται μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο συνεχίζει να είναι πιεστικό για τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους.

  • Το ποσοστό όσων θεωρούν ότι σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν είναι σε χειρότερη θέση αυξάνεται και κινείται από το 48% του περασμένου μηνός στο 53% τώρα.
  • Στην ατζέντα των αντιλαμβανόμενων προβλημάτων της χώρας, οι αναφορές στα Οικονομικά θέματα κυριαρχούν και ενισχύονται περαιτέρω (από το 39% του Μαΐου στο 46% σήμερα).
Επίσης ενισχύονται και οι αυθόρμητες αναφορές στα Θέματα εξωτερικής πολιτικής με επίκεντρο τη συμφωνία με τη FYROM (από το 4% του προηγούμενου μηνός στο 8% τώρα). Παράλληλα μειώνονται οι αναφορές στην Ανεργία από το 21% στο 16% αντανακλώντας ίσως και την αύξηση της εποχικής απασχόλησης λόγω της τουριστικής περιόδου.
Το πολιτικό κλίμα δείχνει να επιβαρύνεται καθώς αυξάνεται σημαντικά η πόλωση:

  • όσο η αξιολόγηση της κυβέρνησης όσο και η αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθούν πτωτική πορεία. Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης μειώνονται οι θετικές κρίσεις από το 18% του περασμένου μηνός στο 17%, παρά το ότι στην Αριστερά βελτιώνονται και αυτό γιατί μειώνονται σε όλο το φάσμα από το Κέντρο έως και τη Δεξιά.
Αλλά και η αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μειώνεται από το 24% στο 20% τώρα και αυτό γιατί μειώνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα εκτός της Δεξιάς στην οποία κερδίζει μόλις 2%.

H πόλωση
Η κοινωνική και πολιτική πόλωση αποτυπώνεται έντονα στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών παρά το ότι δεν είναι το πρώτο θέμα της κοινωνικής ατζέντας. Δύο είναι σημαντικότερες παράμετροι που διαφοροποιούν τις απόψεις: Η ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση.

Όσοι αυτοτοποθετούνται στον χώρο της Αριστεράς δηλώνουν ότι συμφωνούν σε ποσοστό 54% ενώ όσοι αυτοτοποθετούνται στην Κεντροδεξιά και τη Δεξιά συμφωνούν σε ποσοστό μόλις 13%.

  • Ο τόπος διαμονής. Οσοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας/Θράκης διαφωνούν εντονότερα από ό,τι σε άλλες περιοχές της χώρας (ποσοστό 83%).
  • Οι κομματικοί συσχετισμοί. Η μακροχρόνια κρίση πολιτικής εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την πόλωση και την κομματική ρευστότητα πιθανόν δημιουργούν ευκαιρίες σε νέα πολιτικά μορφώματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκτίμηση ψήφου φέρνει το κόμμα Ελληνική Λύση λίγο κάτω από το κατώφλι του 3%, στο 2,8%. Στη δε ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας/Θράκης κινείται σαφώς υψηλότερα.

Επιπλέον:
Η ΝΔ παρουσιάζεται αμετάβλητη στην εκτίμηση ψήφου στην περιοχή του 36-37% και διατηρεί σαφές και διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κινείται πτωτικά και εκτιμάται στην περιοχή του 22-23%.

Η αντίθεση Μνημόνιο/Αντιμνημόνιο έκλεισε τον κύκλο της.

Βρισκόμαστε πλέον σε ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο από αυτό που κυριάρχησε τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης.

Στη διαπίστωση αυτή συνηγορεί και το ότι για πρώτη φορά όσοι επιθυμούν πρόωρες εκλογές (38%) είναι περισσότεροι από όσους επιθυμούν να συνεχίσουμε με την ίδια κυβέρνηση (31%).

Μένει να δούμε αν οι ιστορικές πολιτικές επιλογές της περιόδου αποτελούν την τελευταία πράξη του χθες ή τη γενέθλια του αύριο.

Στράτος Φαναράς

Ο Στράτος Φαναράς είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis

in.gr