28 Ιουν 2018

Τι συμβαίνει με τον όρο «Μακεδονία» και τα κρασιά στη Βόρεια Ελλάδα

Τι συμβαίνει με τον όρο «Μακεδονία» και τα κρασιά στη Βόρεια Ελλάδα | in.grΜε αφορμή άρθρο που δημοσιεύτηκε στο in.gr σχετικά με την επικείμενη συζήτηση για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), το Κτήμα Κυρ-Γιάννη κατέθεσε τις δικές του απόψεις επί του θέματος.


Επισημαίνει τα εξής:… «Με αφορμή τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Σκοπιανό άνοιξε η συζήτηση σχετικά με τη χρήση των εμπορικών σημάτων που φέρουν τα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μεγίστης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και ειδικά για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στο κλάδο του οίνου.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη θέλει να υπενθυμίσει ότι τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δεν τίθενται κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύει τη καταχωρημένη ονομασία από:

•        κάθε παράνομη άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση, απομίμηση ή υπαινιγμό.

•        οποιαδήποτε άλλη ψευδή ή παραπλανητική ένδειξη.

•        οποιαδήποτε άλλη πρακτική ικανή να παραπλανήσει τον καταναλωτή.

Ως εκ τούτου, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο όρος “Μακεδονία” ως γεωγραφική ένδειξη για οίνους ανήκει μόνο στην Ελλάδα, ενώ οι γείτονές μας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο τους όνομα και μόνο. Έτσι, λοιπόν, οι φίλοι της “Παράγκας” θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους κρασί με την ονομασία ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην ετικέτα.

Εξυπακούεται ότι το Κτήμα Κυρ-Γιάννη και οι φορείς του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας (όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και η ΕΝΟΑΒΕ) θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή κάθε διεθνούς συμφωνίας που θα τεθεί σε ισχύ προκειμένου όχι μόνο να διασφαλισθεί η ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για τους ελληνικούς οίνους αλλά και να εκλείψουν τυχόν προσπάθειες σφετερισμού από υπάρχοντα ή μελλοντικά εμπορικά σήματα, γνωρίσματα ή επωνυμίες που σφετερίζονται τόσο την γεωγραφική ένδειξη όσο και το οινικό ή ευρύτερα πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής μας.

 

Στο θέμα του in.gr αναφερόταν μεταξύ άλλων:
Ως προς την ουσία του ζητήματος υπάρχουν δύο διαστάσεις. Από τη μια, το καθεστώς της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, από την άλλη τα εμπορικά σήματα. Ως προς το πρώτο ζήτημα η ονομασία «Μακεδονικός» έχει κατοχυρωθεί και είναι Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για οίνους από την Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία (Υ.Α. Αριθ. 110822 – ΦΕΚ 87Β/20.9.1932, Υ.Α Αριθ. 340576/1.9.1989 – ΦΕΚ 694/Β/15.9.1989) και την Κοινοτική Νομοθεσία (Κανονισμοί (ΕΚ): 1234/2007, 607/2009, 753/2002, 1234/2007, 491/2009, 2009/C 187/01). Η Ελληνική Προστατευόμενη Ένδειξη για τους οίνους «Μακεδονία» είναι κατοχυρωμένη στην επίσημη Κοινοτική βάση e-bacchus. Χρησιμοποιείται μόνο για ελληνικούς οίνους που προέρχονται από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας και από συγκεκριμένες ποικιλίες οινοστάφυλων. Η κατοχύρωση αυτή αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και επεκτείνεται στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες. Γι’ αυτό το λόγο και μέχρι τώρα η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όποτε χρειάστηκε να πάρει θέση είναι πώς δεν μπορούν να κυκλοφορούν κρασιά από την πΓΔΜ με την ένδειξη «Μακεδονικός / Μακεδονία». Αντίστοιχη προστασία υπάρχει για τις επωνυμίες «Τσίπουρο Μακεδονίας» και «Ούζο Μακεδονίας».

Παρ’ όλα αυτά οι οινοπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ η συμφωνία για την ΠΓΕ «Μακεδονία» είναι απροστάτευτη. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Vaeni Νάουσα και επικεφαλής του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών της Ζώνης Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης υποστήριξε ότι «αν περάσει αυτή η συμφωνία θα καταστραφούμε», τονίζοντας ότι «αυτή την στιγμή 11 από τα 16 συνολικά κρασιά μας έχουν χαρακτηριστεί σαν ΠΓΕ Μακεδονία. Εξάγουμε σε πάνω από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τώρα θα έρθουν οι Σκοπιανοί και θα “κλέψουν” αγορές που κάναμε πολλά χρόνια για να τις κερδίσουμε. Οι Σκοπιανοί θα μπούνε σε αυτές τις αγορές με τα χαμηλά κόστη παραγωγής και τους μηδενικούς φόρους που έχουν και εμείς δεν θα έχουμε κανένα μέλλον».

Ως προς τα εμπορικά σήματα και ονόματα, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, μια που παρότι δεν μπορεί να υπάρξει μια καθολική διεκδίκηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, καθώς αυτή αφορά προϊόντα που έχουν τέτοια χαρακτηριστικά που τα συνδέουν με μια ορισμένη περιοχή και όχι απλώς προϊόντα που κατασκευάζονται σε μια περιοχή. Ωστόσο, είναι σαφές ότι χωρίς μια επιθετική προσπάθεια από τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν τη μαζική και έγκαιρη διεθνή κατοχύρωση εμπορικών σημάτων με τον προσδιορισμό «Μακεδονία / Μακεδονικός» αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με την προοπτική να χάσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που αυτός ο προσδιορισμός μπορεί να προσδώσει.

 
in.gr