28 Ιουν 2018

ΔΝΤ: Έχουμε επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους σε βάθος χρόνου

AP Photo/Jose Luis MaganaΤις ανησυχίες του για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, παρά την συμφωνία του Eurogroup, εξέφρασε εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ παράλληλα απέφυγε να αποσαφηνίσει τον ακριβή ρόλο που θα έχει ο οργανισμός στην μετα-Μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.


Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σημείωσε πως τα μέτρα που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι βελτιώνουν τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ενώ παράλληλα αποκλιμακώνουν τους κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν όσον αφορά την αναχρηματοδότηση του χρέους μέσω καινούργιου δανεισμού.

Ωστόσο, ο κ. Ράις επανέλαβε τις «επιφυλάξεις» που έχει εκφράσει η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Υπενθύμισε με νόημα πως οι εταίροι δεσμεύτηκαν να αναθεωρήσουν την βιωσιμότητα του χρέους το 2033 και να λάβουν περαιτέρω μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται αυτή την στιγμή στην Αθήνα για συνολική αξιολόγηση της οικονομίας, με τον κ. Ράις να προαναγγέλλει πως η αποστολή θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή. Ωστόσο, το κρίσιμο σκέλος της αξιολόγησης, η Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, θα δημοσιευτεί αργότερα, όταν θα συνταχθεί η πλήρης έκθεση.

Ο εκπρόσωπος δεν προσδιόρισε πότε ακριβώς αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση για το χρέος, αν και εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου, δηλαδή πριν τις διακοπή εργασιών για το καλοκαίρι.

Θολή η εποπτεία

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που παραμένουν είναι ο ρόλος που θα αναλάβει το ΔΝΤ στην επιτήρηση της χώρας μας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, με δεδομένο πως ο οργανισμός δεν συνέβαλε χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο.

Ο κ. Ράις είπε γενικά πως το Ταμείο θα εποπτεύει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, τόσο μέσω της τυπικής μετα-προγραμματικής εποπτείας όσο και μέσω των ετήσιων τακτικών αξιολογήσεών του για τα κράτη-μέλη του – το αποκαλούμενο Άρθρο 4.

Παρά ταύτα, διευκρίνισε ότι η μετα-Μνημονιακή εποπτεία από την πλευρά του ΔΝΤ δεν ενέχει αυστηρά τριμηνιαίες επισκέψεις στην Ελλάδα, όπως θα πράττουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Όπως εξήγησε το πότε θα γίνεται μια επίσκεψη και το πόσο μεγάλη διάρκεια θα έχει θα είναι ρευστό και θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.

«Υπάρχουν ακόμα προκλήσεις […] Θέλουμε να είμαστε όσο υποστηρικτικοί γίνεται», είπε.