Πέρα από τα δημοσκοπικά ευρήματα για τη μεγάλη διαφορά που έχει η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ (14,1 μονάδες), που εξάγονται από την έρευνα της Metron Analysis, υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.
Συγκεκριμένα, έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ των πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα, τις προκρίνει το 38%, το 31% θεωρεί σκόπιμη την εξάντληση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 24% επιθυμεί τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με αλλαγή πρωθυπουργού.
Είναι ένα στοιχείο που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, το Eurogroup και τα πανηγύρια με τις γραβάτες. Οι πολίτες δείχνουν να μην πιστεύουν πλέον ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία της ενώ παράλληλα, εκτιμούν ότι κάνει κακό στη χώρα και γι’ αυτό απαιτούν πλέον το συντομότερο πολιτική αλλαγή.
Οχι άλλη πίστωση χρόνου
Ανεξαρτήτως αν η ΝΔ θα είναι αυτή που θα γίνει κυβέρνηση ή θα υπάρξουν άλλες εκπλήξεις, το κυρίαρχο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι ότι ο ελληνικός λαός δε δίνει άλλη πίστωση χρόνου, αυτό το χρόνο που προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας να κερδίσει είτε με τις φιέστες για την έξοδο από τα μνημόνια είτε με προεκλογικές παροχές όπως η αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά ή υποσχέσεις ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Γίνεται περισσότερο εμφανές από ποτέ το συναίσθημα της «μη ανεκτικότητας» στους κυβερνώντες, φαίνεται ότι η φθορά έχει πλέον αγγίξει για τα καλά το Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι προφανές ότι ακόμη κι αν η πλειοψηφία των πολιτών στις δημοσκοπήσεις ζητά εκλογές δεν είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να τις κάνει. Μπορεί και όπως όλα δείχνουν θα το πράξει, να εξαντλήσει την τετραετία ή να στήσει ακόμη και τριπλές κάλπες το Μάιο του 2018. Όλα θα κριθούν βεβαίως από το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί μέσα στο φθινόπωρο και από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας για να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίμα.
Όπως φαίνεται από τις μετρήσεις, ούτε οι φιέστες βοηθούν στη μεταστροφή της κοινής γνώμης, ούτε βεβαίως θα βοηθήσει και η εκδήλωση που φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Πνύκα για να γιορτάσει την έξοδο από το πρόγραμμα. Ούτε φυσικά ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, όπως ακούγεται ότι θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι πολίτες επιζητούν αλλαγές στην καθημερινότητά τους, βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και το κυριότερο: Απαιτούν περισσότερη αξιοπρέπεια χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς.
Οι δημοσκοπήσεις και οι απαντήσεις των πολιτών δείχνουν ότι υπάρχει διάχυτη απαισιοδοξία τόσο για την οικονομική κατάσταση τα επόμενα χρόνια όσο και για την ίδια την πολιτική και κοινωνική βελτίωση. Ο κόσμος αισθάνεται απογοητευμένος και εξαπατημένος και δεν ανέχεται πολιτικά παιχνίδια σαν κι αυτά που παίζουν τις τελευταίες ημέρες ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ με τα σενάρια εκτροπής και κατάλυσης του πολιτεύματος.
Οχι άλλα παζάρια
Όπως δεν ανέχονται και τα «παζάρια» που έγιναν με το Μακεδονικό και τα ανταλλάγματα που δόθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία των Πρεσπών και πρόσφατα τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Την οργή των πολιτών και το αίτημα της πολιτικής αλλαγής αντιλαμβάνονται πλέον και τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία δυσκολεύονται να εμφανιστούν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Χαρακτηριστική η περίπτωση της κ. Κόλλιας – Τσαρουχά που εκλέγεται στις Σέρρες αλλά δεν πήγε στις πρόσφατες εκδηλώσεις με αποτέλεσμα τις αποδοκιμασίες να εισπράξει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ομοίως αποδοκιμάστηκε έντονα η Εφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Θεσσαλονίκη ενώ άλλοι βουλευτές και υπουργοί αποφεύγουν να εμφανίζονται τώρα που το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα πολωμένο.
ΠΗΓΗ: SOOC