17 Ιουλ 2018

Ο άνθρωπος «κλειδί» στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών

Ο άνθρωπος «κλειδί» στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών | in.grΟ προηγούμενος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δεν ήταν από τους πιο προβεβλημένους πολιτικούς. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σπανίως είχαν ασχοληθεί μαζί του αφού ελάχιστες φορές είχε προχωρήσει σε προκλητικές δηλώσεις. Το όνομά του – για όσους τον ξέχασαν ήδη – ήταν Νουρετίν Τσανικλί.


Αντίθετα, για διάδοχό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νέα εποχή της παντοδυναμίας του στην Τουρκία επέλεξε ένα πρόσωπο που σχεδόν καθημερινά το τελευταίο εξάμηνο ήταν στις τηλεοράσεις και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Νέος υπουργός Αμυνας θα είναι ο μέχρι πρότινος αρχηγός των  Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ο άνθρωπος δηλαδή που είχε τεθεί επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία (Αφρίν) και στο Ιράκ. Για την Ελλάδα μάλιστα η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς ο Χουλουσί Ακάρ γνωρίζει από πρώτο χέρι την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Ειδικά σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία αφού φαίνεται πως παγιώνεται μια στρατηγική της Τουρκίας για ανταλλαγή των δύο με τους οκτώ δικούς της εμπλεκόμενους με το πραξικόπημα του 2016. Και σε μία στιγμή που ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μετατοπίσει τη θέση από του από άμεση απελευθέρωση των δύο σε δίκαιη δίκη, όπως διατυπώθηκε και στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ειδικό βάρος, παρεμπιπτόντως, είχαν οι χτεσινές δηλώσεις του τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίκ Τσεβίκ πως δεν θα γίνει ανεκτή η ατιμωρησία για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο από την Αθήνα.

Με τον Ακάρ είχε επικοινωνήσει άμεσα μετά τη σύλληψή τους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ οι δυο τους έχουν καλή επικοινωνία. Οπως όλα δείχνουν, θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων Κούκλατζη και Μητρετώδη.

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου σχολίαζαν την υπουργοποίηση Ακάρ σημειώνοντας με νόημα πως «ο Ερντογάν βάζει σ’ αυτό το πόστο έναν… Ερντογάν». Θέλουν έτσι να δείξουν ότι ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας σ’ ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται απολύτως. Να θυμίσουμε εδώ αρχικά πως ο Ακάρ είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες του καλοκαιριού το 2016 ενώ είχε αποκαλέσει μεταγενέστερα το πραξικόπημα μαύρη κηλίδα για την τουρκική ιστορία, φανατικός υπέρμαχος του Ερντογάν ο ίδιος.

Εμπρηστικές δηλώσεις. Επίσης, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως όλους τους προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια δηλαδή της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, ο Χουλουσί Ακάρ προχώρησε ουκ ολίγες φορές σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας απηχώντας ουσιαστικά τις επίσημες θέσεις της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Είχε προειδοποιήσει για παράδειγμα ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο, ενώ ήταν αυτός που μαζί με την υπόλοιπη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας τον Ιανουάριο του 2017 σε μία κίνηση-πρόκληση είχε επιβιβαστεί σε πυραυλάκατο ανήμερα της επετείου των Ιμίων και είχε πλεύσει κοντά στη βραχονησίδα.

Ταυτόχρονα, άνθρωποι με γνώση της Τουρκίας επισημαίνουν ότι ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει με την τοποθέτηση Ακάρ να αναβαθμίσει κι άλλο τον ήδη κομβικό ρόλο που παίζει ο στρατός στη γείτονα.

«Η τοποθέτηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγού Χουλουσί Ακάρ στη θέση του υπουργού Αμυνας από τον Ερντογάν, εκτός από την όποια λειτουργία μπορεί να έχει στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μεταλλαγμένου μετακεμαλικού στρατεύματος, αντανακλά και ένα νέο στοιχείο στην τουρκική υψηλή στρατηγική. Την τοποθέτηση της στρατιωτικής ισχύος στον πυρήνα της γεωπολιτικής ταυτότητας της Τουρκίας» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και διδάσκων στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η στρατιωτική ισχύς, προσθέτει, μετατρέπεται στη βάση έδρασης της μακρόπνοης προσπάθειας της Τουρκίας να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ευρασιατικούς δρώντες σε ένα διαμορφούμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα. «Ο Ερντογάν «αποκαθαίρει» το στράτευμα από το κεμαλικό παρελθόν του αλλά ταυτοχρόνως του προσφέρει έναν πρωτεύοντα ρόλο στο «αυτοκρατορικό μέλλον» της Τουρκίας, επιδιώκοντας να συνδυάσει την εσωτερική σταθερότητα με μια υπερφιλόδοξη υψηλή στρατηγική».

Οι σχέσεις με τον Αποστολάκη. Πάντως, όσοι παρακολουθούν στενά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και στο στρατιωτικό πεδίο τονίζουν πως η υπουργοποίηση του Ακάρ δεν αποκλείεται να έχει και θετικά στοιχεία. Οπως εξηγούν, ο Χουλουσί Ακάρ αποτελεί έναν από τους διαύλους επικοινωνίας της χώρας μας με την Τουρκία καθώς σε επίπεδο αρχηγών συνομιλούσε συχνά με τον έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αποστολάκης μετά τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών επικοινώνησε με τον Ακάρ και ζήτησε τη μεσολάβησή του για την απελευθέρωσή τους. Αλλά και ο Ακάρ μετά την πτώση του Mirage 2000-5 και τον χαμό του Γιώργου Μπαλταδώρου είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αποστολάκη και του είχε εκφράσει συλλυπητήρια. Εκτιμάται πως όσο οι δύο άνδρες παραμένουν σε θέσεις -κλειδιά αυτό θα βοηθάει και την επικοινωνία Ελλάδας – Τουρκίας.


Μάνος Χαραλαμπάκης

in.gr