Επίκαιρη συζήτηση για το μέλλον των συντάξεων, την καταπολέμηση των ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση των δημόσιων και καθολικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης έλαβε χώρα κατά τη τρέχουσα Σύνοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν δημόσιες συντάξεις, καθώς η σύνταξη δεν θα πρέπει να ισοδυναμεί με φτώχια και με κοινωνικά επιδόματα και κατά συνέπεια οι συνταξιούχοι να υποχρεούνται να συνεχίζουν να δουλεύουν, ήταν το γενικό στίγμα που έδωσαν οι ευρωβουλευτές.
Πολλοί ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης των συντάξεων, δηλώνοντας πως η σύνταξη δεν είναι κάποιο δώρο, αλλά αποτέλεσμα εισφορών των εργαζομένων και κατά συνέπεια δικαίωμα τους. Επίσης, βασικό τους επιχείρημα κατά της όποιας ιδιωτικοποίησης των συντάξεων ήταν και η κατά συνέπεια απόκλιση των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων της κοινωνίας, όπως π.χ. οι ανάπηροι.
Πρέπει να υπάρχει βιωσιμότητα και επάρκεια στα ασφαλιστικά συστήματα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι πέραν της σταθερότητας και της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αναφέρθηκαν επίσης στη τροφοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, μεταξύ άλλων με την εξασφάλιση υψηλότερης γεννητικότητας συνάμα και της καταπολέμησης της ανεργίας ώστε να υπάρχει ροή εισφορών.
Ωστόσο, πολλοί βουλευτές τόνισαν ότι το θέμα των συντάξεων είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και δεν θα πρέπει να επεκταθεί σε ευρωπαϊκή διάσταση.
Η ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς, Κωνσταντίνα Κούνεβα, απευθύνθηκε σε όσους υποστηρίζουν πως το μέλλον της ασφάλισης είναι οι ιδιωτικές συντάξεις, παρακαλώντας τους να μην ξεχνούν το παρελθόν:
«Tι έγινε πριν δέκα χρόνια; Ξεχνάτε πώς ξεκίνησε η κρίση; Τέτοιες ημέρες ήταν, τον Σεπτέμβριο το 2008, όταν κατέρρευσε η επενδυτική τράπεζα Lehmann Brothers, συμπαρασύροντας στο βυθό της τους ασφαλισμένους που νόμιζαν ότι οι ιδιωτικές συντάξεις μπορούν να εγγυηθούν ασφάλεια για τα γεράματα τους. Άραγε, ύστερα από τη μεγάλη κρίση και τη κατάρρευση του τρίτου Πυλώνα πιστεύετε αλήθεια ότι το μέλλον των συντάξεων μπορούν να το εγγυηθούν οι αγορές;», είπε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Ελλάδας και στις πολιτικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, που αντιπροσωπεύει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και η οποία προτείνει ιδιωτικές συντάξεις τύπου Πινοτσέτ.
«Αλλά και εδώ, στο Ευρωκοινοβούλιο; Γιατί κύριοι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων βιάζεστε να πάει η έκθεση κατευθείαν σε τρίλογο και να μην συζητηθεί καν στο Ευρωκοινοβούλιο; Μήπως γιατί και πάλι η Black Rock και άλλες επενδυτικές τράπεζες βιάζονται να πουλήσουν ιδιωτικές συντάξεις; Κι εμείς συνάδελφοι, θα το επιτρέψουμε αυτό;» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή της.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του «Ελλάδα- Ο Άλλος Δρόμος», Νότης Μαρίας (Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών) υπογράμμισε το γεγονός ότι την ίδια ώρα που γίνεται η παρούσα συζήτηση, στην Ελλάδα αγωνιούν οι συνταξιούχοι για το εάν από τη 01.01.2019 θα γίνουν και άλλες περικοπές συντάξεων.
«Γιατί αυτές είναι οι εντολές της τρόικας και η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. 80.000 άνθρωποι έχουν πρόβλημα διότι γίνεται αφαίμαξη» είπε, υπενθυμίζοντας τη πρόταση να γίνει ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο «είχε διαλυθεί από τη τρόικα με το PSI».
« Έπρεπε ο κ. Τσίπρας να κρατήσει τα 24 δισ. που περίσσευαν από το τρίτο δανειακό πακέτο. Να κάνει ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να υπάρχει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις […] λόγω κοινωνικής ευαισθησίας» είπε.