13 Σεπ 2018

Μακεδονικό : Ο διεθνής παράγοντας κρίνει τη μάχη του δημοψηφίσματος

Μακεδονικό : Ο διεθνής παράγοντας κρίνει τη μάχη του δημοψηφίσματος | in.grΗ ομιλία του Ζόραν Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο κινήθηκε σε αναμενόμενα πλαίσια. Υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως αναγκαίου και ελπιδοφόρου συμβιβασμού, αλλά ως της «καλύτερης ευκαιρίας» που είχε ποτέ η γειτονική χώρα εφόσον είναι το «εισιτήριο για να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», μαζί με την υπογράμμιση ότι ήταν ακριβώς η «πίστη στην Ευρώπη» που οδήγησε στη συμφωνία με την Ελλάδα αλλά και την αντίστοιχη με τη Βουλγαρία.


Ούτε ήταν τυχαίο ότι επέλεξε να είναι προσεκτικός ως προς τη χρήση λέξεων και επιθέτων θέλοντας να μείνει πιστός στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως και σε άλλες αντίστοιχες δημόσιες εμφανίσεις δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αναπαράγει τον πυρήνα ενός συμβιβασμού που από τη μια έχει τη σύνθετη ονομασία ως εγγύηση για την αποφυγή εδαφικών διεκδικήσεων  και από την άλλη την αναγνώριση (και από την ελληνική πλευρά) κάποιου είδους «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας.

Ούτως ή άλλως, ο Ζάεφ είχε ανάγκη να κάνει μια καλή εμφάνιση ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου που να διαβεβαιώνει ότι τα πράγματα πάνε καλά και η συμφωνία θα περάσει, την ίδια ώρα που και οι ευρωπαίοι ηγέτες ρίχνουν το βάρος υπέρ της συμφωνίας. Και ομολογουμένως η ομιλία αυτή ήταν για τα χαρακτηριστικά τέτοιων παρεμβάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο πετυχημένη και ως προς τον αριθμό των παρευρισκόμενων Ευρωβουλευτών και ως προς το θερμό χειροκρότημα που έλαβε.

«Προορισμός» η ΠΓΔΜ
Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη του διεθνούς παράγοντα υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα είναι εντυπωσιακή, καθώς ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι συρρέουν στα Σκόπια για να κάνουν σαφές ότι η «διεθνής κοινότητα» στηρίζει τη συμφωνία.

Έτσι,  το περασμένο Σάββατο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε τα Σκόπια και κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να στηρίξουν τη συμφωνία αλλά και να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδικασία του δημοψηφίσματος. «Μη κάτσετε σπίτι σας εκείνη την ιστορική μέρα», είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ.

Είχαν προηγηθεί και άλλες σημαντικές επισκέψεις, όπως αυτή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ, αλλά και του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς που και οι δύο έριξαν το βάρος τους υπέρ της συμφωνίας.

Σήμερα ήταν η σειρά του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ να επισκεφτεί τα Σκόπια για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, και να εκφράσει την αμέριστη αμερικανική υποστήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, ο Ζόραν Ζάεφ επέστρεψε στα Σκόπια από το Στρασβούργο συνοδευόμενος από την Φεντερίκα Μογκερίνι, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, η οποία για άλλη μια φορά θα εκφράσει την ευρωπαϊκή συμπαράσταση στη συμφωνία.

Παράλληλα, αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες και επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος δήλωσε ότι θα κάνει επίσημη επίσκεψη, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για πιθανή ρωσική ανάμειξη προς επηρεασμού της ψήφου.

To Κόσοβο
Παρατηρητές επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με άλλα ανοιχτά θέματα στα Βαλκάνια, όπως αυτό του Κοσόβου, όπου η Γερμανία έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την αμερικανική υποστήριξη λύσης με αλλαγή συνόρων, για το θέμα της ΠΓΔΜ η αμερικανική και η ευρωπαϊκή θέση συμπίπτουν, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχουν και διεργασίες για ένα νέο γύρο βαλκανικής διεύρυνσης της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι γύρω από τη συμφωνία υπάρχει ταυτόχρονα αμερικανικό και γερμανικό ενδιαφέρον και ότι τα σχέδια για το μέλλον της ΕΕ συναντιούνται με τον τακτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για ριζική τροποποίηση του συσχετισμού υπέρ τους στα Δυτικά Βαλκάνια και για δημιουργία και τετελεσμένων απέναντι στη Ρωσία.

Αυτό εκ των πραγμάτων διαμορφώνει και ένα κλίμα μεγάλης πίεσης και προς την αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ να στηρίξει τη συμφωνία ή τουλάχιστον να μην υπονομεύσει το πέρασμά της.

Η πρόσφατη μεταστροφή του VMRO στην θέση «ψήφος κατά συνείδηση» αντί για την καταψήφιση ή το μποϊκοτάζ είναι από αυτή την άποψη αποκαλυπτική του κλίματος που διαμορφώνεται και με την παρέμβαση του «διεθνούς παράγοντα».


in.gr