25 Σεπ 2018

Υπό διάλυση η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων

Υπό διάλυση η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων | in.grΕξελίξεις αναμένονται τις προσεχείς ημέρες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων, η οποία όπως όλα δείχνουν οδηγείται σε διάλυση.


Συγκεκριμένα, αν ο Αριστείδης Φωκάς κάνει πράξη την προαναγγελία της ανεξαρτητοποίησής του και καταθέσει τη σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, τότε η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων θα μείνει με 5 βουλευτές.

Ωστόσο, εκτός κόμματος φαίνεται ότι οδεύει και ο Γιάννης Σαρίδης. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων θα μείνει με τέσσερις βουλευτές: Βασίλη Λεβέντη, Μάριο Γεωργιάδη, Δημήτρη Καβαδέλλα και Αναστάσιο Μεγαλομύστακα.

Αυτό σημαίνει ότι η ΚΟ του κόμματος θα πέσει κάτω από το πλαφόν των 5 βουλευτών που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για να νοείται Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής:

1. Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται σε δέκα (10)

2. O κατά την προηγούμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας.

Αν συνεπώς η Ένωση Κεντρώων μείνει με λιγότερους από 5 βουλευτές, οι βουλευτές που της απομένουν θεωρούνται ανεξάρτητοι και η Ένωση Κεντρώων χάνει δικαιώματα εκπροσώπησής της ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως για παράδειγμα στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών.