Επιβαρυμένη εμφανίζεται την Τετάρτη, η εικόνα των ελληνικών ομολόγων. Λίγες ημέρες πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για το πακέτο παροχών οι αγορές «σφυροκοπούν» την χώρα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου κινείται πάνω από τα επίπεδα του 4,6% καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις και οι εντολές πώλησης των ελληνικών χρεογράφων στη δευτερογενή αγορά. Σε άνοδο βρίσκεται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο καταγράφει αύξηση κατά 15,3 μονάδες βάσης στο 3,698%.
Το 10ετές spread, δηλαδή η απόκλιση της απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων, εκτινάσσεται στις 426,6 μονάδες βάσης.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία, η αναταραχή των αναδυόμενων αγορών που έχει συμβάλει στην αναρρίχηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων, καθώς και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο δημιουργούν πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή μπορεί να «τινάξει» στον αέρα και την προοπτική εξόδου της χώρας στις αγορές, κάτι που είχε αρχίσει να συζητείται τους τελευταίους μήνες με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι η σταθερή άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οίκοι αξιολόγησης αρχίζουν να αναβαθμίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Ο S&P αναβάθμισε τη χώρα μας στην κατηγορία Β+ στα τέλη Ιουνίου και ο Fitch κατά δύο βαθμίδες στο ΒΒ- στις 10 Αυγούστου.
Το μήνυμα Κερέ
«Μήνυμα» στην Αθήνα ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο η χώρα θα βρει απέναντί της έναν πιο σκληρό από τους θεσμούς, τις αγορές έστειλε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Ο διάλογος με τις αγορές θα είναι πιο δύσκολος από ό,τι με τους θεσμούς» προειδοποιεί χαρακτηριστικά σε σημερινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Κερέ. Για τη βιωσιμότητα του χρέους σημειώνει ότι η απόφαση του Εurogroup της 22ας Ιουνίου, ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάστασή του μεσοπρόθεσμα. Αναγνωρίζει ωστόσο πως υπάρχουν κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Προβληματίζει η αργή ανάπτυξη
Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών βρίσκονται τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018.
Η χαμηλή αναπτυξιακή επίδοση της χώρας στερεί από την ελληνική πλευρά ένα από τα διαπραγματευτικά «όπλα» για τις αλλαγές που επιδιώκει στο «μείγμα» δημοσιονομικών μέτρων του 2019.
in.gr