Τη σύσταση ενός «κλασικού Συμβουλίου Ασφαλείας» το οποίο θα αποτελείται από τους υπουργούς, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Παράλληλα, επέκρινε τη στάση της ΝΔ να αποχωρήσει λόγω απόρριψης του αιτήματός του για διεύρυνση της ατζέντας της συνεδρίασης.
Δριμεία κριτική άσκησε, επίσης, ο κ. Κοτζιάς προς τον κ. Κουμουτσάκο για τον ισχυρισμό του ότι η πρόσκληση για το ΕΣΕΠ του απεστάλη μόλις πριν δύο ημέρες, ενώ -όπως σημείωσε- την είχε λάβει με την υπογραφή του στις 17 Αυγούστου, ενώ απέκρουσε και τις επικρίσεις του Ανδρέα Λοβέρδου περί ελλιπούς ενημέρωσης γύρω από τα εθνικά θέματα.
Ειδικότερα, για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από περισσότερο συντονισμό και σχεδιασμό στα θέματα κρίσεων, στα θέματα μεγάλων εθνικών προβλημάτων». Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι απαιτείται προετοιμασία για εναλλακτικά σενάρια, τόνισε τη σημασία και τη χρησιμότητα ενός θεσμού που υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, όπως είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Θεσμός που «έχει επικεφαλής έναν σύμβουλο εθνικής ασφαλείας που συντονίζει τα διαφορετικά υπουργεία, τις διαφορετικές υπηρεσίες και που στην πρόταση νόμου που έχουμε ξεκινήσει να ετοιμάζουμε, θα διαβουλεύεται και θα ενημερώνει μαζί με τον πρωθυπουργό δεσμευτικά και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων» είπε.
Ερωτηθείς για το αν ο σύμβουλος ασφαλείας θα είναι υπουργός ή θα είναι ένα νέο πρόσωπο, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως «δεν θα είναι κάποιος υπουργός με τη μορφή αντιπροέδρου, θα μπορεί να συντονίζει τα άλλα υπουργεία. Θα αναφέρεται στον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά θα είναι στο ποιοτικό επίπεδο ενός υπουργού, όσον αφορά τις επιστημονικές του γνώσεις και τα καθήκοντά του. Όπως σε όλο τον κόσμο, γιατί μερικοί κάνουν σαν να ανακαλύπτουν κάτι το πρωτότυπο».
«Ασφαλώς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας -ο οποίος θα συντονίζει υπηρεσίες, υπουργεία και θα συνεννοείται και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- θα είναι διορισμένος από τον πρωθυπουργό. Αλλά αυτή είναι η πρωτοτυπία του δικού μας νόμου. Πρώτα θα περάσει και θα εγκριθεί και θα πάρει το καλώς έχειν από τη Βουλή με τον τρόπο που θα προβλέψει η ίδια η Βουλή. Άρα θα έχει και μια κοινοβουλευτική κάλυψη και επιβεβαίωση» υπογράμμισε.
Επίθεση στη ΝΔ
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εκτόξευσε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «δυστυχώς σε αυτό το καλό κλίμα δεν ανταποκρίθηκε, όπως πάντα, η ΝΔ, που έχει αποφασίσει να μη συζητάει επί των θεμάτων τα οποία καλούμεθα να λύσουμε, όπως είναι τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και προτιμά να περιορίζεται σε ένα συνεχή καταγγελτικό λόγο».
Όπως σημείωσε, η πρόσκληση που είχε απευθύνει είναι από τις 16 Αυγούστου, σημειώνοντας πως ο κ. Κουμουτσάκος παρέλαβε το έγγραφο με την υπογραφή του, ο ίδιος και όχι κάποιος εκπρόσωπός του, στις 17 Αυγούστου 2018».
«Από τις 17 Αυγούστου είχε χρόνο προκειμένου είτε να στείλει δικές του σκέψεις, είτε να κάνει παρατηρήσεις επί της ημερήσιας διάταξης ή να προτείνει να αλλάξουμε ακόμα και το θέμα της συνεδρίασης. Δεν το έκανε λέγοντας ψευδώς ότι το έλαβε το έγγραφο της πρόσκλησης μόλις πριν δύο ημέρες, ενώ αποδεικνύεται από την υπογραφή του -όπου έχει βάλει ο ίδιος την ημερομηνία που το έχει λάβει- ότι το έχει λάβει εδώ και σχεδόν ένα μήνα, μόνο και μόνο για να μην τοποθετηθεί πάνω στα θέματα του Συμβουλίου της Ασφαλείας και να ακολουθήσει μια πολιτική η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική εξωτερική πολιτική, που δεν έχει ξαναγίνει στο θεσμό του ΕΣΕΠ που τον γνωρίζω από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε γιατί συμμετείχα στο σχεδιασμό του ίδιου του νόμου» πρόσθεσε.
«Είναι ένα δείγμα ότι η ΝΔ υπηρετεί τα στενά κομματικά της συμφέροντα και εξακολουθούμε να έχουμε το φαινόμενο, αντί να έχει τη ματιά της στραμμένη στις ανάγκες της χώρας, στο διεθνές γίγνεσθαι, ούτε καν να έχει στραμμένη τη ματιά της στο εσωτερικό της χώρας, αλλά στο εσωτερικό του κόμματός της» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.