14 Σεπ 2018

Μάτι : «Φταίτε γιατί καήκατε» – Η ντροπιαστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πυρόπληκτους

Μάτι : «Φταίτε γιατί καήκατε» – Η ντροπιαστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πυρόπληκτους | in.grΣτη γραμμή… Καμμένου για στοχοποίηση των κατοίκων του Ματιού και μετάθεση των ευθυνών για την φονική πυρκαγιά από τους υπεύθυνους στους πληγέντες, συνεχίζει να βρίσκεται η κυβέρνηση.


Από την πρώτη ημέρα το Μαξίμου ξεκίνησε ένα επικοινωνιακό μπαράζ με επιθέσεις κατά των κατοίκων του οικισμού ρίχνοντάς τους το βάρος επειδή… κάηκαν. Πότε λέγοντας ότι φταίνε γιατί δεν είχαν δρόμους, πότε γιατί δεν υπήρχε πρόσβαση στην παραλία και πότε γιατί η άναρχη δόμηση ήταν η αποκλειστικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τη μία έφταιγαν οι μάντρες, την άλλη οι στενοί δρόμοι του οικισμού και την τρίτη το γεγονός ότι κτίστηκαν τα ρέματα. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες λειτουργούν εδώ και 50 ημέρες ωσάν να έπεσαν από τα σύννεφα για την αυθαίρετη δόμηση σε όλη την Ελλάδα.

Αλλωστε, μετά από τις πρώτες κατεδαφίσεις για τις κάμερες πλέον το μακρόπνοο σχέδιο νόμιμης δόμησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση… σπεύδει βραδέως.

Οι μπουλντόζες ξαναμπήκαν μέσα και οι αυθαιρεσίες συνεχίζονται.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και η αντιμετώπιση των κατοίκων από τους υπουργούς, ειδικά κατά την προχθεσινή σύσκεψη ενημέρωσης.

Όπως αποκαλύπτουν τα Νέα, τουλάχιστον πέντε φορές ξέσπασαν οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής κατά του Χρήστου Σπίρτζη.

Καθυστερήσεις
Την ίδια ώρα που έβγαινε στο φως το συμπέρασμα επιστημονικής μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη ότι η τραγωδία δεν ήταν αναπόφευκτη, στο Μάτι επιβεβαιώνονταν η σύγχυση και η γραφειοκρατία σε κρίσιμα διαδικαστικά ζητήματα – ιδίως στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών –  αλλά και η καθυστέρηση στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

Οι συγκεντρωμένοι άκουσαν τον υπουργό Υποδομών να παινεύει την κυβέρνηση για τις πρωτοφανείς παροχές έπειτα από φυσική καταστροφή, να μιλά ακόμα και για κατοίκους με ακίνητα σε offshore και να περιγράφει γενικώς μια «επικίνδυνη περιοχή».

«Ο υπουργός Υποδομών είχε ένα ύφος που δεν άρμοζε στον τόπο και τον χρόνο. (…) Ηταν είρων, μιλούσε απαξιωτικά στον ενικό και δεν έχανε την ευκαιρία να ανασύρει το κλασικό πλέον αφήγημα της παρούσας κυβέρνησης. (…) Η ειρωνεία είναι μη αποδεκτή συμπεριφορά και το «υφάκι» δεν έχει καμία θέση εδώ. Δεν μπορεί να κάνω σοβαρή ερώτηση (σ.σ.: για μελέτη για τη διάβρωση των ακτών) και η απάντηση να είναι: «Ο κ. Μουτζούρης την κάνει. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ;»», σχολίασε αργότερα στο Facebook η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μάτι Τίνα Κολλάρου.

Σε μια από τις στιγμές που ο υπουργός αναφέρθηκε σε καλύτερες παροχές και μεγαλύτερη ταχύτητα για την ανακούφιση των πληγέντων σε σχέση με το παρελθόν («δεν έχει ξαναγίνει», όπως είπε), μερίδα κατοίκων εξοργίστηκε: «Εχουν ξαναγίνει 100 νεκροί;». Και ο υπουργός απάντησε: «Νομίζετε ότι δεν έχει ξαναγίνει! Στην Ηλεία, πριν από μερικά χρόνια. Εχετε λίγο ασθενή μνήμη. Και πριν από λίγους μήνες στη Μάνδρα».

Ο Σπίρτζης περιέγραψε το Μάτι ως έναν οικισμό όπου «τα συναντάς όλα», κάνοντας τελικά λόγο για «επικίνδυνη περιοχή με ιδιωτικές παραλίες». Και αυτό προκάλεσε την έκρηξη των παρευρισκομένων. «Δεν υπάρχουν εδώ υπουργέ. Οχι, στο Μάτι!» φώναξαν για να πάρουν την απάντηση: «Ξέρετε, το Μάτι είναι μια περιοχή που ανοίγει ή συρρικνώνεται ανάλογα με ποιον μιλάς».

Ενταση
Η ένταση συνεχίστηκε με την αναφορά του υπουργού «να κάνουμε έναν δρόμο της περικοπής για να μην ξανακαεί ο κόσμος». Ενας κάτοικος φώναξε: «Γι’ αυτό κάηκε το Μάτι; Μετατοπίζετε τις ευθύνες;». Ακολούθησε έντονος διάλογος: «Κάηκε και γι’ αυτόν τον λόγο», «Φταίει δηλαδή ο κόσμος που τον έστειλαν στην παραλία;».

Στο θέμα των αδειών για τα κτίσματα, σύμφωνα με τον υπουργό, οι άδειες επισκευής θα βγουν από το υπουργείο Υποδομών («οι μελέτες αποφασίστηκε για πρώτη φορά να γίνουν από εμάς») και οικοδομικές άδειες θα βγουν από Πολεοδομίες. «Μπορούν να βγουν, κανονικότατα. Για όλα» είπε και πρόσθεσε με… νόημα: «Οποιος λοιπόν δεν φοβάται για αυτό που οι πρόγονοί του – δεν θα πω ο ίδιος – έχουν κάνει, ας πάει στην Πολεοδομία να βγάλει άδεια. Να ζητήσει χαρτί από το Δασαρχείο και ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Οι κάτοικοι ζήτησαν χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος και για τα πράσινα σπίτια χωρίς ζημιές, ωστόσο ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Και εγώ θέλω πεντοχίλιαρο, αλλά όχι. Πείτε ό,τι θέλετε. Κάποιοι δεν έχουν την ανάγκη. Αλλιώς θα πηγαίναμε σε διαδικασίες Ηλείας». Τότε ένας πυρόπληκτος διαμαρτυρήθηκε: «Δεν είμαστε επαίτες πάντως».

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση επιμένουν να στοχοποιούν όλους τους άλλους μεταθέτοντας τις ευθύνες από τις πλάτες τους. Αλλά δεν απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν από την αρχή αλλά και μετά το πόρισμα Συνολάκη.


Ερωτήματα
Γιατί έστελναν όλους τους οδηγούς στην παραλία με αποτέλεσμα να «φρακάρει» η περιοχή και να καεί ο κόσμος σε μια παγίδα θανάτου;

Γιατί δεν μπορούσε να υπάρχει ένα σχέδιο εκκένωσης αφού αποκαλύπτεται ότι σε λιγότερο από μία ώρα θα μπορούσαν να ειδοποιηθούν και να φύγουν οι κάτοικοι;

Γιατί άφησαν τη φωτιά να φτάσει στη Μαραθώνος και δεν επενέβησαν εγκαίρως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής;

Που ήταν οι υπεύθυνοι της περιφέρειας και του δήμου Μαραθώνα για να συντονίζουν εκείνη την τραγική νύχτα; Που ήταν όλοι οι υπεύθυνοι και τελικά αποφάσισαν να κάνουν σύσκεψη μετά τις 8 το βράδυ όταν είχαν καεί τα πάντα;

Αλλά και μετά τη φωτιά, 50 ημέρες μετά, γιατί δεν έχει αποκατασταθεί ο φωτισμός; Γιατί ακόμη κάποιοι… κυνηγάνε τα βοηθήματα σαν επαίτες;

Γιατί δεν έχουν απομακρυνθεί επικίνδυνα υλικά που έχουν καεί;


in.gr