11 Οκτ 2018

Η μαγική «11άδα» που ψάχνει ο Ζάεφ και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Η μαγική «11άδα» που ψάχνει ο Ζάεφ και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα | in.grΗ πληροφορία ήρθε από την ΠΓΔΜ. Αλβανόφωνο τηλεοπτικό κανάλι υποστήριξε ότι 11 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO –DPMNE είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Ένα άλλο κανάλι είχε υποστηρίξει ότι τουλάχιστον 6 βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν. Ο ίδιος ο Ζάεφ μιλώντας σε φόρουμ της κοινωνίας των πολιτικών  στις 10 Οκτωβρίου φάνηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπερψηφιστεί η συμφωνία.


Από την άλλη το VMRO –DPMNE υποστηρίζει ότι τίποτα δεν ισχύει και κανείς βουλευτής του δεν θα αποκλίνει από την κομματική γραμμή.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι κάνει έρευνα για απειλητικά μηνύματα που δέχονται βουλευτές της αντιπολίτευσης που σκέφτονται να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές. Παρότι κανένας βουλευτής του VMRO –DPMNE δεν έχει βγει δημόσια να μιλήσει για αυτές τις απειλές, δημοσιογραφικές πηγές της γειτονικής χώρας υποστηρίζουν ότι έχουν δει αυτά τα μηνύματα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει πραγματική κινητικότητα στη γειτονική χώρα και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί η συμφωνία.

Οι ρυθμοί της συμφωνίας
Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Οκτωβρίου μια που τότε ξεκινά η πρώτη και κρίσιμη συζήτηση για τη συνταγματική αλλαγή. Η συζήτηση μπορεί να κρατήσει έως 10 ημέρες και είναι εδώ που χρειάζεται η κρίσιμη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Εάν εγκριθεί η πρόταση περνάμε στις συγκεκριμένες τροπολογίες που συζητιούνται και εγκρίνονται με απλή πλειοψηφία (61 στου 120).

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υπερψήφισης των τροπολογιών στη συνέχεια αυτές κατατίθενται σε δημόσια διαβούλευση και τελικά επανέρχονται στη βουλή για την κρίσιμη και τελική ψηφοφορία όπου και πάλι χρειάζονται 80 ψήφοι υπέρ. Η όλη διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 110 μέρες συνολικά.

Ωστόσο, εάν υπάρξει η κρίσιμη πρώτη πλειοψηφία των 80 βουλευτών, θα είναι σαφές ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρξει η πλειοψηφία των 80 τώρα, τότε όντως ξαναγυρνάμε στον αρχικό προγραμματισμό, στον οποίο έχει αναφερθεί και η ελληνική κυβέρνηση, που στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η διαδικασία από την πλευρά της ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρωθεί στην αρχή της νέας χρονιάς.

Φυσικά, εάν δεν υπάρξει τώρα η αναγκαία πλειοψηφία υπέρ των συνταγματικών αλλαγών αναγκαστικά η γειτονική χώρα θα οδηγηθεί σε κάλπες και η όλη διαδικασία θα πάει αρκετά πίσω, ενώ η ευόδωσή της θα εξαρτηθεί και από το είδος των κοινοβουλευτικών συσχετισμών που θα διαμορφωθούν στη γειτονική χώρα.

 

Θα πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις;
Εάν προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ, τότε οι εξελίξεις πλέον θα αφορούν την ελληνική πλευρά. Δηλαδή, θα πρέπει να δρομολογηθεί η διαδικασία για να έρθει η συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Αυτό θα σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί, εάν ισχύουν αυτά που έχει κατά καιρούς πει η πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που επιμένουν ότι όχι μόνο καταψηφίζουν τη συμφωνία αλλά και είναι διατεθειμένοι να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, πριν την ψήφιση.

Θυμίζουμε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δηλώσουν ότι αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, τότε είτε μέσα από πρόταση δυσπιστίας είτε μέσα από διερευνητικές εντολές για νέα κυβέρνηση αναγκαστικά η διαδικασία διακόπτεται, ξετυλίγεται η διαδικασία που αφορά το εάν έχουμε κυβέρνηση που χαίρει της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου και μετά επιστρέφουμε στην κύρωση της συμφωνίας.

Εάν δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε πάμε σε εκλογές με τη συμφωνία αναγκαστικά μετέωρη.

Εάν τώρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δηλώσουν απλώς τη διαφωνία τους, αλλά δεν δηλώσουν ρητά ότι αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τότε η συμφωνία θα εγκριθεί χωρίς τις δικές τους ψήφους.

Βέβαια, το ρήγμα ανάμεσα στα δύο κόμματα θα είναι μεγάλο οπότε είναι πιθανό και πάλι να έχουμε είτε διαμόρφωση νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας είτε προσφυγή στις κάλπες.


Τα πράγματα θα φανούν από τον Οκτώβριο
Ωστόσο, η επίδραση στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό των εξελίξεων στη γειτονική χώρα δεν θα φανεί τον Ιανουάριο. Ήδη από τον Οκτώβριο η ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ θα δρομολογήσει εξελίξεις.

Εάν υπερψηφιστεί από 80 βουλευτές η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών, αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία έρχεται για κύρωση στην ελληνική Βουλή μέσα στους επόμενους μήνες.

Πράγμα που σημαίνει ότι θα ξέρουμε ήδη από τώρα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπαίνει σε μια τροχιά δοκιμασίας ως προς τη συνοχή της, ακόμη και εάν Τσίπρας και Καμμένος επιλέξουν στο μεσοδιάστημα να συνεχίσουν να συγκυβερνούν σαν κανονικά.

Εάν δεν υπερψηφιστεί και η γειτονική χώρα μπει στην τροχιά μιας προεκλογικής εκστρατείας, η κυβερνητική συνοχή δεν θα διακυβευτεί, όμως η κυβέρνηση θα κινδυνεύει να δει την κύρωση της συμφωνίας από τη γειτονική χώρα να απομακρύνεται στο χώρο, οπότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει ότι έλυσε μια εκκρεμότητα που άλλες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να αγγίξουν.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι πολλά βλέμματα από την Αθήνα θα είναι στραμμένα προς τα βόρεια το επόμενο διάστημα.

in.gr