Ο Οκτώβριος αναμένεται να αποτελέσει έναν καυτό μήνα από πολλές πλευρές σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια. Οι συστημικές τράπεζες απευθύνουν προσκλητήριο σε δανειολήπτες «κόκκινων» δανείων προκειμένου να τους δώσουν μια ευνόητη ρύθμιση των χρεών τους.
Τα σχέδια των τραπεζών που υποβλήθηκαν στον SSM προβλέπουν δραστική μείωση των κόκκινων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021 από το σημερινό επίπεδο των 88 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες επιχειρούν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν προβληματικούς δανειολήπτες στα γκισέ για νέες ρυθμίσεις, ιδιαίτερα δανειολήπτες των προηγούμενων θεσμικών πλαισίων (νόμοι Δένδια – Σταθάκη), με δεδομένο πως ο νόμος Κατσέλη αντιμετωπίζει το σύνολο του χρέους των νοικοκυριών.
Οι μαζικές προτάσεις για ρυθμίσεις δανείων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα προσμετρούν την πραγματική κατάσταση του δανειολήπτη – οικονομική και κοινωνική) -και θα περιλαμβάνουν μακροπρόθεσμες λύσεις και όχι λύσεις διετίας ή τριετίας.
Οι ρυθμίσεις
Οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες είναι οι εξής:
α) Καταβολή μειωμένης μηνιαίας δόσης για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ 4 χρόνια) χωρίς κεφαλαιοποίηση τυχόν τόκων από τα ποσά των δόσεων
β) στην περίπτωση αυτή προβλέπονται μειωμένες μηνιαίες δόσεις με επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου μέχρι και 20 χρόνια αρκεί ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Θα του παρέχεται επίσης ως επιβράβευση και μη κεφαλαιοποίηση των τόκων των δόσεων των δανείων.
γ) στην τρίτη περίπτωση προβλέπεται «κούρεμα» του δανείου, αφορά ωστόσο ελάχιστες περιπτώσεις, και εφόσον ο δανειολήπτης τηρήσει τις υποχρεώσεις που θα προβλέπει η ρύθμιση μέχρι τη λήξη της.
Σημειώνεται ότι οι νέοι στόχοι των τραπεζών θα ενσωματωθούν στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που θα δημοσιευτεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, οι τράπεζες θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον SSM προκειμένου να τεκμηριώσουν τους στόχους αυτούς και κατά πόσο είναι εφικτοί με βάση τις δυνατότητές τους.