Οπου φύγει – φύγει και ο Πάνος στη… Μόσχα. Είναι το έργο που θα παιχτεί το επόμενο διάστημα καθώς στους Ανεξάρτητους Ελληνες επικρατούν φυγόκεντρες δυνάμεις και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρητικά ο υπουργός Αμυνας και ο πρωθυπουργός έχουν ραντεβού τον Μάρτιο για να λύσουν το σύμφωνο συμβίωσης, όμως, τα πάντα είναι ανοικτά.
Την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος προετοιμάζεται για το ταξίδι του στη Μόσχα, στις 29 Οκτωβρίου, και θα έχει ενδιαφέρον η υποδοχή που θα του επιφυλάξουν, μετά τις δηλώσεις περί ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια που πρέπει να ανακοπεί, αλλά και αν ο ίδιος θα θελήσει να το «παίξει» υπουργός Εξωτερικών.
Όπως αναφέρουν τα «Νέα», κοινό μυστικό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει το timing για το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο. Συσκέψεις επί συσκέψεων, διερευνητικές επί διερευνητικών επαφών για να δρομολογηθεί η εν λόγω εξέλιξη. Ολες αυτές τις ημέρες ένα παρασκήνιο ξεδιπλώνεται. Ενώ το πουλόβερ της συγκατοίκησης, όπως όλα δείχνουν, ξηλώνεται πόντο πόντο.
Η πρόσφατη πάντως αποστροφή σε συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου δείχνει πως η στιγμή πλησιάζει: «Η γνώμη μου είναι ότι όλα αυτά θα συμβούν καθώς υπάρχει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός για την κύρωση, χωρίς να προκληθούν οιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις που δεν θα σχετίζονται με τη συμφωνία». Κοινώς, η συμφωνία των Πρεσπών περνά χωρίς ΑΝΕΛ. Αλλά και κάτι πιο πέρα. Υπάρχουν οι βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση αν τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης.
Και οι δύο εξελίξεις, πέραν του ότι διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο, επιταχύνουν κάτι ακόμη: τη διάλυση των ΑΝΕΛ. Κι αυτό αφού η ίδια η συμφωνία για να περάσει προϋποθέτει ψήφους από το κόμμα του Καμμένου. Οι πληροφορίες λένε πως υπάρχουν οι βουλευτές που δεν θα ακολουθήσουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στη γραμμή του.
Περισσότερο από βέβαιη είναι η ψήφος του Θανάση Παπαχριστόπουλου που σε όλους τους τόνους επαναλαμβάνει πως θα στηρίξει τη συμφωνία. Η τελευταία του εκφρασμένη πρόθεση είναι πως θα παραδώσει αμέσως την έδρα του. Κι εδώ κρύβεται η διαβολική λεπτομέρεια. Τον αναπληρώνει ο Τέρενς Κουίκ. Ως γνωστόν, το βέλος που εκτόξευσε ο Καμμένος για «μακεδονοκλάστες» – στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ – πήγαινε προς τον υφυπουργό Εξωτερικών. Η απάντηση του Κουίκ δεν άργησε να έλθει. Και μάλιστα από το Κάιρο. «Βρίσκομαι στην Αίγυπτο ως υφυπουργός Εξωτερικών, υπηρετώντας την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μου, όπως τη χαράσσει ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή μας».
Οι φυγόκεντρες ή διαλυτικές τάσεις των ΑΝΕΛ βέβαια δεν περιορίζονται στην κόντρα Καμμένου – Κουίκ ή στη διαφωνία Καμμένου – Παπαχριστόπουλου. Και η Ελενα Κουντουρά διαμορφώνει γύρω από τη στάση της μια διακεκαυμένη ζώνη. Κι αυτό αφού, όπως όλα δείχνουν, η δήλωσή της πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση για τη συμφωνία των Πρεσπών ερμηνεύεται ως στήριξη αυτής. Οχι τυχαία, έχουν πυροδοτηθεί σενάρια για κάθοδό της στον Δήμο Αθηναίων, με τη στήριξη του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ή ακόμη και για συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φέρεται να εξετάζεται από την Κουμουνδούρου.
Ποιος θα φύγει πρώτος
Με αυτά τα δεδομένα, οι ΑΝΕΛ θα έχουν τεράστιο πρόβλημα αφού, συνυπολογίζοντας και άλλους μη συριζαίους βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία, η τελευταία περνάει και ταυτόχρονα αφαιρεί ένα μεγάλο όπλο από τον Πάνο Καμμένο, που φαίνεται πως επένδυσε πολιτικά στην εναντίωση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης για το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Εχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρόσφατη δήλωση του βουλευτή Κώστα Κατσίκη (εκ των εναπομεινάντων πιστών του Καμμένου): «Η θέση των ΑΝΕΛ είναι πολλάκις και κατά κόρον εκπεφρασμένη, πάγια τηρουμένη απαρεγκλίτως, που συνοψίζεται στα εξής: απόσυρση της εμπιστοσύνης μας από την κυβέρνηση πριν η συμφωνία έρθει για συζήτηση και ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να επιβεβαιώσουμε και το γεγονός ότι είμαστε η μόνη δύναμη αποτροπής κύρωσης αυτού του σχεδίου συμφωνίας σε συμφωνία».
Αυτό δείχνει πως και από την πλευρά των ΑΝΕΛ αναζητείται το timing της αποχώρησης (εδώ προσθέστε τη μεταβλητή Κώστας Ζουράρις που ναι μεν δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, θα στηρίξει όμως την κυβέρνηση αν τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης). Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως ο Καμμένος θέλει να προλάβει τον Τσίπρα, να φύγει πρώτος και να επιχειρήσει άνοιγμα στα δεξιά ακροατήρια ακόμη και σφυροκοπώντας την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε! Ακόμη κι έτσι, θα είναι πολύ δύσκολο το κόμμα του να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές και να επιβιώσει πολιτικά.
in.gr