
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, και οι δύο αξιωματούχοι του Ταμείου άκουσαν με ενδιαφέρον τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.
Παράλληλα, επεσήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων της και ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αναλωθεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι μέσω των περικοπών στις συντάξεις, δημιουργείται ένα σταθερό υπερπλεόνασμα, από το οποίο μπορούν να γίνουν εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Οι συναντήσεις έγιναν στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία αναθεωρούνται επί τα βελτίω οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019, αλλά χαμηλώνει αισθητά ο πήχης για το 2023. Κρίσιμα θεωρούνται και τα όσα προβλέπει για το πρωτογενές πλεόνασμα, με τους ειδικούς του ΔΝΤ να αναθεωρούν στο 3,5% από 2,9% την εκτίμηση του Ταμείου.
Η κ. Λαγκάρντ, απαντώντας την Πέμπτη σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αναγνώρισε εκ νέου ότι έγιναν λάθη εκ μέρους του Ταμείου στο πρώτο πρόγραμμα. Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν ανελάμβαναν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.
Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις 9.00 (τοπική ώρα) και στις 15.00 (τοπική ώρα), αντιστοίχως.