«Η οικονομία είναι σε ανάκαμψη και οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι τέτοιες που, όχι μόνο καθιστούν αχρείαστο το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν την δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του, στης οποίας στο επίκεντρο είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Αξιζε τον κόπο» το βαρύ φορτίο που επωμίστηκε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των νομοθετημάτων που απαιτούσε η ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «πετύχαμε εκεί που τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς και πετύχαμε προστατεύοντας ταυτόχρονα τους ασθενέστερους».
«Αυτό είναι το πιο σημαντικό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως μετά την καθαρή έξοδο του καλοκαιριού και την καταιγίδα των αρνητικών προβλέψεων από «θεσμικούς, παραθεσμικούς και εκδοτικούς παράγοντες» φαίνεται ότι για άλλη μια φορά τους διαψεύδουμε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων της Θεσσαλονίκης και ότι θα αρχίσει η νομοθέτησή τους το επόμενο διάστημα, εντός Νοεμβρίου, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στα σενάρια για περιορισμό τους λόγω της διαφοράς εκτιμήσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Σημείωσε δε, ότι η αντιπολίτευση θα κληθεί να πάρει θέση στο κοινοβούλιο και να ομολογήσει ότι ο κύκλος των μνημονίων και της προσαρμογής έχει κλείσει οριστικά. «Περνάμε σε φάση λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης» ξεκαθάρισε.
Στο επίκεντρο η Συνταγματική Αναθεώρηση
Ανοίγοντας το κεφάλαιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σήμερα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την θεσμική ευθύνη και να εκκινήσουμε την κορυφαία διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Στόχος μας να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις της Δημοκρατίας».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, που ήταν επικεντρωμένη στις προτάσεις της κυβέρνησης, πρότεινε μεταξύ άλλων την καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος και την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.
Εξηγώντας τι σημαίνει η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, είπε ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός».
Όπως είπε, «το μέτρο δημιουργεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, ενώ δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».
«Στην ίδια λογική εντάσσεται και η πρόταση για την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς Πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «πολιτεία και Εκκλησία έχουν την ωριμότητα, την σωφροσύνη κι ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων τους. Έχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά».