Η δημοσίευση από την εταιρεία Public Issue του Πολιτικού Βαρόμετρου 168, με στοιχεία για το πολιτικό κλίμα αλλά και για την εκλογική επιρροή των κομμάτων, έρχεται να δώσει μια εικόνα της «κατάστασης πνευμάτων» της ελληνικής κοινωνίας εν μέσω μιας ακήρυκτης προεκλογικής εκστρατείας.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι την ώρα που ο πολιτικός συσχετισμός δείχνει να αποκτά σταθερότητα, η κοινωνία παραμένει απογοητευμένη και δυσαρεστημένη.
Μια κοινωνία απογοητευμένη
Όπως βλέπουμε και στις περισσότερες έρευνες η πλειοψηφία της κοινωνίας εκτιμά ότι τα πράγματα πάνε σε χειρότερη κατεύθυνση, σε ποσοστό 74%. Ωστόσο, πιο ενδιαφέρον έχει η αντίδραση στην οποία μεταφράζεται αυτή η γενική δυσαρέσκεια. Πρώτο συναίσθημα είναι η απογοήτευση με 22% και ακολουθούν με 21% η οργή/αγανάκτηση και με 19% η ανησυχία/άγχος.
Παρά τη μικρή βελτίωση ως προς την εκτίμηση για τη λειτουργία του κράτους, η πλειοψηφία των πολιτών (51%) εκτιμά ότι το κράτος λειτουργεί χειρότερα.
Η δυσαρέσκεια αυτή επεκτείνεται και στην εκτίμηση για την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση. Το 84% είναι δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση και το 76% από την αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση να βλέπει αυξημένη σχετικά δυσαρέσκεια σε σχέση με προηγούμενες έρευνες.
Δυσαρέσκεια για την εξωτερική πολιτική
Ως προς την εξωτερική πολιτική, η έρευνα αποτυπώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει πλειοψηφική απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το 65% να την απορρίπτει. Η αρνητική εικόνα αυτή επεκτείνεται στην κατά πλειοψηφία αρνητική γνώμη (53%) για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Αντίστοιχα έχει ενδιαφέρον ότι ως προς τα ελληνοτουρκικά το ποσοστό αυτών που εκτιμούν ότι χειροτέρεψαν οι σχέσεις είναι συγκριτικά μικρότερο. Από την άλλη, σε αντίθεση με την προηγούμενη έρευνα είναι περισσότερες οι αρνητικές γνώμες από τις θετικές για τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.
Οι πολιτικές τάσεις στον ορίζοντα των εκλογών
Ένα πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι σε αντίθεση με την τάση της κοινής γνώμης να μην πολυσυμπαθεί τις πρόωρες εκλογές, το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue δείχνει ότι πλέον η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 60% θεωρεί ότι χρειάζονται εκλογές.
Αντίστοιχα ως προς την παράσταση νίκης η πλειοψηφία (71%) θεωρεί ότι τις επερχόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ.
Με την εξαίρεση του Β. Λεβέντη και του Πάνου Καμμένου, που έχουν υποχώρηση της δημοτικότητάς του και του Αλέξη Τσίπρα, που έχει σταθερή δημοτικότητα των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών βελτιώνεται, με την πιο μεγάλη άνοδο να έχει ο Στ. Θεοδωράκης.
Ως προς την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος η Public Issue και ο Γιάννης Μαυρής είναι γνωστό ότι δίνουν εκτίμηση ψήφου, χωρίς αναφορά σε αδιευκρίνιστη ψήφο.
Σε αυτή τη βάση δίνουν στη ΝΔ καθαρή πρωτιά στο 38,5%, στον ΣΥΡΙΖΑ 22%, στο ΚΙΝΑΛ 9,5%, 7,5% το ΚΚΕ, 7% στη Χρυσή Αυγή, ενώ εκτιμούν ότι Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων θα βρεθούν εκτός Βουλής.
Αυτό σημαίνει μια εκτίμηση για πεντακομματική Βουλή, με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής να είναι ψηλά στο 15,5%, που δίνει και αρκετά περιθώρια στο πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία ακόμη και ελαφρά κάτω από το 35%. Εάν πάλι κάποιο από τα τρία σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα που κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Βουλής καταφέρει να περάσει το όριο του 3%, αυξάνεται το ποσοστό για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.
Με αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση της έρευνας είναι ότι μπορεί η ΝΔ να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.
Η σταθεροποίηση των συσχετισμών
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση που κάνει η έρευνα για τη σταθερότητα των πολιτικών συσχετισμών. Παρότι το 2018 ήταν μια χρονιά με σημαντικά γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τις εκλογικές τάσεις (Συμφωνία Πρεσπών, έξοδος από τα μνημόνια, καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, ανάδειξη ζητημάτων για τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους), εντούτοις δεν παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές.
Το ποσοστό του νέου δικομματισμού, δηλαδή το άθροισμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σχετικά σταθερό γύρω από το 60%. Η ΝΔ δεν δείχνει να μπορεί να ξεπεράσει το 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πέφτει κάτω από το 20% και η διαφορά μεταξύ τους πάνω από 15%. Όμως, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ διευκολύνεται από το ενδεχόμενο ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων να μην περάσουν το όριο του 3%.
Από την άλλη, το ΚΙΝΑΛ δείχνει να διατηρεί μια συσπείρωση, παρά τις προσπάθειες διεμβολισμού που δέχεται από τις δυνάμεις του νέου δικομματισμού, και άρα έχει αξιώσεις για την τρίτη θέση.
Την ίδια στιγμή ΚΚΕ και Χ.Α. βρίσκονται σε κοντινά επίπεδα, σύμφωνα με την έρευνα, για τη διεκδίκηση της τέταρτης θέσης.
Εάν τα στοιχεία της έρευνας αντιστοιχούν σε πραγματικές τάσεις, είναι σαφές ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές αλλά χωρίς να ξεφύγει από τα πολιτικά όρια της συσπείρωσής της, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πετυχαίνει το βασικό του στόχο που είναι να κατοχυρωθεί ως ο άλλος πόλος του νέου δικομματισμού. Το ΚΙΝΑΛ διατηρεί δυνάμεις, το ΚΚΕ κατοχυρώνεται ως μόνη δύναμη με αξιώσεις στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (εκμεταλλευόμενο και την πολυδιάσπαση των υπόλοιπων τάσεων της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς) και η Χρυσή Αυγή δείχνει να διατηρεί το βασικό πυρήνα των δυνάμεών της.
Όλα αυτά αποτυπώνουν μια σχετική σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό. Όμως, δείχνουν ταυτόχρονα ότι η ελληνική κοινωνία είναι πια μια κοινωνία «χαμηλών προσδοκιών», απογοητευμένη και δυσαρεστημένη αλλά και χωρίς εμπιστοσύνη στη δυνατότητα μεγάλων αλλαγών. Θέλει εκλογές και άρα πολιτική αλλαγή, όμως χωρίς να επενδύει σε αυτήν ως παράμετρο που θα αλλάξει τη ζωή της.