Με τον πλέον εμφαντικό τρόπο Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος επιβεβαίωσαν το μεγάλο και αδιατάρακτο deal που έχουν κάνει εδώ και μια τετραετία. Να μείνουν μαζί μέχρι το τέλος και το κυριότερο, να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές όσο το δυνατόν πιο κοντά στη συνταγματική ημερομηνία, δηλαδή προς τη λήξη της τετραετίας.
Αποδεικνύεται επίσης γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να διώξει (παραιτήσει είναι η καλύτερη λέξη) τον Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο έχει περισσότερα κοινά, παρά τον ακροδεξιό εταίρο του με τον οποίο –σε θεωρητική βάση- τον χωρίζει άβυσσος.
Τσίπρας και Καμμένος είναι απόλυτα ταυτισμένοι, ωστόσο, και οι μελλοντικές εξελίξεις, πολιτικές ή δικαστικές, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα δύο κόμματα και τους δύο πολιτικούς ως ενιαία και αδιαίρετη ομάδα.
Στη συνέντευξή του στον Alpha ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη συμμαχία του με τον Καμμένο υπό το βάρος της συμφωνίας των Πρεσπών που θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Και είπε: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα θα έχει τη δεδηλωμένη. Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα συνταχθεί με τη ΝΔ, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ομαλή πορεία της χώρας προς την ομαλότητα και τη σταθερότητα αν και θα καταψηφίσει τη συμφωνία».
Μάλιστ,α έβαλε στοίχημα γι’ αυτό με τον δημοσιογράφο: Η συμφωνία θα περάσει σίγουρα είπε ο Τσίπρας παρά τα όσα έχουν γίνει και ακουστεί για χρηματισμό από τον Σόρος, για υπόγειες διαβουλεύσεις, για «περίεργα» άρθρα και τροποποιήσεις του σκοπιανού Συντάγματος που ενισχύουν τον αλυτρωτισμό. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι υπάρχουν οι «πρόθυμοι» από άλλους χώρους που θα ψηφίσουν μια συμφωνία την οποία δεν θέλει το 60% του ελληνικού λαού, τουλάχιστον.
Είναι βέβαιος
Το «ζουμί» της υπόθεσης, όμως, είναι ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται απόλυτα σίγουρος ότι και την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση θα έχει τη δεδηλωμένη, είναι δηλαδή βεβαίως ότι σε μια πρόταση μομφής δεν θα βρεθούν 151 να την στηρίξουν γιατί προφανώς και ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει να τον στηρίζει. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές που έχουν εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία των Πρεσπών, διαχωρίζουν τη υπέρ αυτής ψήφο τους με μια στήριξη στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ποτάμι.
Επομένως, για να υπάρχει κυβέρνηση και μετά την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει ο Καμμένος τον Τσίπρα. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη «η συνεργασία μου με τον υπουργό Αμυνας στηρίζεται σε μια έντιμη συνεργασία», ενώ προέβλεψε ότι ο Πάνος Καμμένος, που έχει αρχές, δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση την κυβέρνηση ακόμη κι αν καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Λίγες ώρες αργότερα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος αποκαλύπτει με τον ξεκάθαρο τρόπο το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί. Χωρίς την παρουσία της κ. Κουντουρά και του κ. Κουίκ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όποτε κι αν έρθει στη Βουλή και θα αποσύρει άμεσα τους υπουργούς από την κυβέρνηση.
«Και συνεχίζουμε» φέρεται να είπε ο κ. Καμμένος, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν αυτό σημαίνει στήριξη ή όχι της πλειοψηφίας.
Απέφυγε, ωστόσο, να επαναλάβει τη φράση «ρίχνουμε την κυβέρνηση», ίσως για πρώτη φορά μετά από καιρό μιας και στο παρελθόν έκανε τους γνωστούς απειλητικούς, πολιτικούς κουτσαβακισμούς του.
Μέχρι το τέλος
Αυτό το «συνεχίζουμε» είναι ακριβώς το νόημα της συμφωνίας Τσίπρα και Καμμένου. Οι δύο συγκυβερνήτες έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν μαζί, πιθανότατα μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο. Κι αυτό μπορεί να γίνει με το να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Καμμένος αλλά να συνεχίσει να στηρίζει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Δηλαδή να είναι εντός, εκτός και επί τα αυτά, ψηφίζοντας υπέρ ΣΥΡΙΖΑ σε μια πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, στηρίζοντας νομοσχέδια και μη επιτρέποντας σε κανέναν να αμφισβητήσει την πλειοψηφία εντός της Βουλής.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει φυσικά ανασχηματισμό, θα φτιάξει ένα εκλογικό σχήμα αλλά θα συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τέλους. Αν και οι περισσότερες πιθανότητες είναι να γίνουν εκλογές το Μάιο, κανείς δεν θα απέκλειε να διατηρηθεί στη ζωή η κυβέρνηση για μερικούς ακόμη μήνες. Ετσι θα μπορεί ο Καμμένος να «πουλήσει» με την οκά τον πατριωτισμό του και να τσαλαβουτήσει σε εκείνες τις δεξαμενές ψηφοφόρων που βλέπουν τον υπουργό Αμυνας ως τον μοναδικό πολιτικό που αντιστέκεται στη συμφωνία για τα Σκόπια, έστω κι αν αυτή έχει περάσει από τη Βουλή.
Το κόλπο της κυβέρνησης μειοψηφίας φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί και γι’ αυτό στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έμειναν… άφωνοι μπροστά στις καταγγελίες ότι ο Σόρος χρηματίζει την κυβέρνηση.
Γι’ αυτό και όλοι τους «άδειασαν» τον αρχιτέκτονα της συμφωνίας των Πρεσπών, Κοτζιά, αλλά συνεχίζουν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον Πάνο Καμμένο.
Γιατί ξέρουν ότι μόνο όσο παρατείνεται ο βίος της κυβέρνησης, με άκρατη παροχολογία, δικαστικές εξελίξεις και πόλωση, έχουν ελπίδα να εμφανιστούν με αξιώσεις στην κάλπη.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
in.gr