Όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την ελληνική οικονομία συζητήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, τα λεπτομερή συμπεράσματα της οποίας θα δημοσιευθούν στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση των θεσμών μετά την ολοκλήρωση της συζητήσεων.
Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται δε ότι «δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγηση της εφαρμογής των 16 ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2018 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018, καθώς και της γενικής δέσμευσης για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος».
Η μείωση των κόκκινων δανείων, το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, και φυσικά η πορεία των δημοσιονομικών και η εκπλήρωση των στόχων είχαν επίσης περίοπτη θέση στην ατζέντα των συζητήσεων.
Η στεγνή ανακοίνωση των θεσμών ούτε διαψεύδει, αλλά -σε καμία περίπτωση- ούτε επιβεβαιώνει την τοποθέτηση κυβερνητικού στελέχους μετά το πέρας των επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ότι οι συζητήσεις πήγαν παρά πολύ καλά, όπως και την προηγούμενη φορά. «Είναι ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, με διαφορετικές απόψεις, αλλά όχι αντιπαραθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των θεσμών:
«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου για τη δεύτερη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.
Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019 για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγηση της εφαρμογής των 16 ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2018 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018, καθώς και της γενικής δέσμευσης για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η αποστολή επικεντρώθηκε επίσης σε μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της στρατηγικής εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αναθεώρησης του νόμου περί προστασίας της πρώτης κατοικίας (νόμος Κατσέλη).
Η αποστολή ήταν μια ευκαιρία για συναντήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων και των τραπεζών με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τις λεπτομέρειες της ανάληψης δέσμευσης της μετα-προγραμματικής περιόδου και για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με βασικά ζητήματα πολιτικών.
Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αντικατοπτρίζει τα λεπτομερή πορίσματα και τις συστάσεις της παρούσας αποστολής, θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2019. Η παρούσα έκθεση θα χρησιμεύσει ως βάση για να συμφωνήσει το Eurogroup σχετικά με τη μεταφορά των ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και την ακύρωση του περιθωρίου κέρδους σε ορισμένα δάνεια του EFSF».