26 Ιαν 2019

Τα σενάρια εκλογών μετά τις Πρέσπες – Τι σχεδιάζει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας

Τα σενάρια εκλογών μετά τις Πρέσπες – Τι σχεδιάζει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας | in.grΚαι τώρα τι για την κυβέρνηση; Αυτό είναι το ερώτημα που έχει μπει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έπειτα από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και την αδιαμφισβήτητη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στον τομέα αυτό.

Με νωπή την εντολή της Βουλής για συνέχιση της θητείας της (ψήφος εμπιστοσύνης) και με τους 153 βουλευτές που ψήφισαν τη συμφωνία, η κυβέρνηση καλείται πλέον να βάλει κάτω όλα τα σενάρια για το τι πρόκειται να κάνει από εδώ και στο εξής.
Πρώτα ανασχηματισμός φυσικά, δεύτερον φιλολαϊκά μέτρα που αναγκαστικά θα ψηφίζει και η αντιπολίτευση.
Στη συνέχεια ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του πρωθυπουργού με ταξίδια στο εξωτερικό και συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Στο εσωτερικό νέα επιχείρηση διεύρυνσης στο χώρο της Κεντροαριστεράς όπου θα θελήσει να δείξει ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Και στο τέλος… εκλογές. Κι αν είναι σίγουρο ότι εθνικές κάλπες θα στηθούν μέσα στη χρονιά δεν είναι καθόλου σίγουρος πότε θα γίνει αυτό.
Στο Μαξίμου κάνουν δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να πάμε σε τριπλές – τετραπλές κάλπες τον Μάιο και ήδη ενισχύονται τα σενάρια για εξάντληση της τετραετίας κι εκλογές τον Οκτώβριο.

Το ρίσκο του Οκτώβρη

Στο μυαλό του πρωθυπουργού υπάρχει το εξής σενάριο: Να ρισκάρει την χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών και το ενδεχόμενο διεύρυνσης της διαφοράς με τη ΝΔ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές.
Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα των εννέα μηνών εκτιμούν στο Μαξίμου ότι η ζημιά από το Μακεδονικο θα απορροφηθεί από τα φιλολαϊκά μέτρα που θα γεμίσουν τις τσέπες των ψηφοφόρων και θα ενισχύσουν την εντύπωση ότι η χώρα βγήκε από την κρίση.
Βλέποντας τις έρευνες μέχρι τώρα στο Μαξίμου θεωρούν ότι η οικονομία, η βελτίωση της καθημερινότητας είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών και όχι η συμφωνία των Πρεσπών.
Και γι’ αυτό όσοι εισηγούνται εκλογές τον Οκτώβριο λένε ότι πρέπει να υπάρξει χρόνος για την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ. Δεν αποκλείουν μάλιστα κάποιοι ακόμη και ανατροπή του υπάρχοντος σκηνικού ή τουλάχιστον μια διαχειρίσιμη ήττα που θα καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.
Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα γίνει ο ανασχηματισμός ο οποίος ενδεχομένως να είναι και σαρωτικός με είσοδο στην κυβέρνηση νέων ανθρώπων από το χώρο της Κεντροαριστεράς. Ετσι ο πρωθυπουργός θα μπορεί να ενισχύσει την κηδεμονία του στο χώρο και να αυξήσει την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ ή να χτίσει συμμαχίες για την επόμενη ημέρα. Τουλάχιστον με όσους «τσιμπήσουν» από το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για «προοδευτικό μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και στη συντήρηση της ΝΔ», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Στον ανασχηματισμό ενδεχομένως να παραμείνουν εκείνοι που στήριξαν τη συμφωνία και είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. η κ. Κουντουρά) και να αξιοποιηθούν κάποιοι από τους τους 6 που έδωσαν τη θετική ψήφο τους (π.χ. ο Θεοχαρόπουλος θα μπορούσε να υπουργοποιηθεί και η ΔΗΜΑΡ να ανακοινώσει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ).

Τα ταξίδια και οι συναντήσεις

Βαρύνουσας σημασίας για την κυβέρνηση είναι και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία και η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν πιθανότατα στις 6 Φεβρουαρίου. Παράλληλα ο Τσίπρας θα πάει στη Λευκωσία για τη Σύνοδο Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου θα γίνουν συναντήσεις με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και με άλλους. Ενδεχομένως να υπάρξει και μια υπερατλαντική έκπληξη με συνάντηση με κορυφαίο υπουργό των ΗΠΑ, ίσως και με τον ΥΠΕΞ, Μάικλ Πομπέο.
Βεβαίως, η μεγάλη μάχη θα γίνει στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση δεν έχει μπροστά της δύσκολες υποθέσεις εκτός από μία. Την πορεία της οικονομίας και πόσο η έξοδος στις αγορές θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τη χώρα. Από εκεί κι έπειτα στο Μαξίμου ετοιμάζονται για επικοινωνιακή αντεπίθεση με αύξηση του κατώτατου μισθού από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, με αποδοχή από τους δανειστές του σχεδίου για τις 120 δόσεις, με την επιδότηση ενοικίου ή δανείου κ.λπ.
Αν οι δημοσκοπήσεις των επόμενων εβδομάδων δεν δείξουν δραματικές επιπτώσεις από την ψήφιση της συμφωνίας και διευκολυνθεί ο σχεδιασμός του Μαξίμου τότε οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, έχοντας βεβαίως κι αυτή η επιλογή τα ρίσκα της. «Τι θα κάνει ο Τσίπρας αν στις εκλογές του Οκτωβρίου συντριβεί; Θα τολμήσει να ρίξει μια κυβέρνηση ισχυρή με πρόσχημα τις προεδρικές εκλογές», αναρωτιούνται πολλοί.


Βασίλης Σ. Κανέλλης

in.gr