Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη του στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν.
Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση, με τον κ. Μητσοτάκη να συντάσσεται με το αίτημα της ΕΕ για «άμεσες και ελεύθερες εκλογές» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και να εξαπολύει βέλη κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι προσβάλει την Ελλάδα στηρίζοντας Μαδούρο ακόμη και τώρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ότι κάθε δημοκρατικός πολίτης σήμερα αισθάνεται: «Θλίψη και αγανάκτηση όταν βλέπει το μεγάλο αυτό κράτος της Λατινικής Αμερικής να δοκιμάζεται από τις αυταρχικές μεθόδους ενός καθεστώτος που έχει οδηγήσει τον λαό του στην ανέχεια και στην απελπισία».
Πρόσθεσε, δε, πως «η τραγωδία στη Βενεζουέλα πρέπει να βρει το ταχύτερο δυνατό δημοκρατική διέξοδο. Η ΝΔ συντάσσεται πλήρως με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άμεσες και ελεύθερες εκλογές».
Αναφερόμενος στην πρωθυπουργό είπε: «ο κ. Τσίπρας, που χαρακτήριζε την εξουσία Μαδούρο “μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί και στην Ευρώπη” προσβάλει την Ελλάδα, επιμένοντας ακόμη και τώρα να τoν στηρίζει. Αναρωτιέμαι: τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι ο κ. Κατάινεν συμφώνησε μαζί του πως το κλειδί για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι οι επενδύσεις -ξένες και εγχώριες- που θα δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, προσθέτοντας: «Επενδύσεις που δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση αντί να προσελκύσει, έκανε τα πάντα, εδώ και τέσσερα χρόνια, για να καθυστερήσει ή και να αποτρέψει».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, με αφορμή τη στάση της ελληνική κυβέρνησης ο Χουάν Γκουαιδό κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί ο ίδιος ή κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ την Βενεζουέλα«και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο».
Είχε προηγηθεί η ελληνική παρέμβαση την Ε.Ε. ώστε να αποφευχθεί η αναγνώρισή του ως προσωρινού μεταβατικού προέδρου αλλά και η συνάντηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη με τον βενεζουελάνο πρέσβη στην Αθήνα στον οποίο είχε μεταφερθεί η στήριξη και η συμπαράσταση του ελληνικού κυβερνώντος κόμματος στο καθεστώς Μαδούρο καθώς και η αναγνώρισή του ως νομίμως εκλεγμένου προέδρου της χώρας.
Την ίδια στιγμή και ο Independent με δημοσίευμα του έκανε λόγο για «ντροπιαστική στήριξη του Τσίπρα στον Μαδούρο» με τον αρθρογράφο της να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του έλληνα πρωθυπουργού για τη στάση που τηρεί απέναντι στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
«Γιατί η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή χώρα που έζησε από το 1967 έως το 1974 υπό μια άθλια, ωμή, διεφθαρμένη, στρατιωτική χούντα, στέλνει μήνυμα υποστήριξης σε μια αχρεία, διεφθαρμένη, υποστηριζόμενη από τον στρατό δικτατορία στη Βενεζουέλα;» διερωτάται ο αρθρογράφος.
Η στάση της Ελλάδας έχει προκαλέσει προβληματισμό και έντονα ερωτήματα τη στιγμή που μόνο στις διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξαν 40 νεκροί, σύμφωνα και με τον ΟΗΕ, καθώς και 850 συλληφθέντες μεταξύ των οποίων και παιδιών, ενώ γίνονται αναφορές ακόμα και για «παράνομες εκτελέσεις».