Σε κλίμα πολύ μεγάλης έντασης ολοκληρώθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά την οποία πέρασε κατά πλειοψηφία η συμφωνία των Πρεσπών.
Η συμφωνία πέρασε «δια βοής» καθώς δεν υπήρξε ψηφοφορία, αφού έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα ήταν δεδομένο: 29 υπέρ και 26 κατά την ψήφισής της.
Η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου ξεκίνησε στις 5 απόγευμα της Δευτέρας, 21 Ιανουαρίου και στο διάστημα που ακολούθησε μίλησαν 38 βουλευτές και όλοι οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές με δικαίωμα δευτερολογίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε πλειοψηφία από την Επιτροπή, όπως προέκυψε από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής.
Έτσι, η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί στην Ολομέλεια, με τη συζήτηση να διαρκεί δύο ημέρες και την ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για μεσάνυχτα της Πέμπτης. Όλα αυτά εφόσον εφόσον δεν μεσολαβήσει κάτι έκτακτο, όπως η κατάθεση πρότασης μομφής από την ΝΔ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κλείνοντας την συνεδρίαση είπε πως «εμείς κάναμε το καθήκον μας εισπράττοντας το πολιτικό κόστος». Ενώ εξέφρασε την απορία του για τις αιτιάσεις περί «κατασκευασμένων αντιθέσεων».
«Σφαγή» Κατρούγκαλου με Καμμένο
«Κόντρα» Καμμένου – Κατρούγκαλου σημειώθηκε σήμερα κατά τη δεύτερη μέρα της της Επιτροπής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συμφωνία δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος, όμως δεν μπορούμε να επέμβουμε σε θέματα αυτοπροσδιορισμού, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να δηλώνει ότι αν οι βόρειοι γείτονές μας έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού καταρρέει η Συμφωνία.
«Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν τη δική μας ιστορία και κουλτούρα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος.
Στην αίθουσα εισήλθε ο κ. Καμμένος, ο οποίος τόνισε: «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς, ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους αυτό, για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας» υποστήριξε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τού απάντησε ότι «τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθ’ εαυτή ως Βόρεια Μακεδονία», διευκρινίζοντας ότι «η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό».
«Με αυτόν τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Κατοχυρώνουμε λοιπόν την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας, αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο 7 παράγραφος 4 της συμφωνίας. Το “Μακεδόνας” είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της συμφωνίας για αναγνώριση λαού. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος, γιατί αυτό δεν γίνεται με τις συμφωνίες. Οι συμφωνίες αφορούν ταυτότητα. Η συμφωνία αφορά ιθαγένεια, όχι εθνότητα, όχι λαό» υπογράμμισε.
Το… μισό κείμενο
Η ψηφοφορία τελέστηκε μάλιστα υπό τη βαριά σκιά των καταγγελιών κατά της κυβέρνησης, πως το κείμενο που είχε φέρει για να ψηφίσουν στην Επιτροπή δεν είναι στο σύνολό του αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπίμως κρύβονται αναφορές οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν οξύτατες αντιδράσεις λόγω αλυτρωτισμού.
Αλλά η πιο σοβαρή καταγγελία είναι από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές οι οποίοι ζητούν όλο το κείμενο της συμφωνίας μεταφρασμένο. Έλεγαν ότι ο Γ. Κατρούγκαλος κατέθεσε εκτυπωμένο το κείμενο του Συντάγματος που έχει αναρτήσει η ΠΓΔΜ θέλοντας να δείξει ότι δεν ενσωματώνουν τις τροπολογίες του.
Λες και αυτό είναι επίσημο κείμενο και τελικό και δεν θα μπορούσε να αλλάξει. «Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντάς σωστά προαπαιτούμενο συζήτησης. Το ίδιο αίτημα είχε εξάλλου διατυπώσει και ο Νίκος Δένδιας.
Από την πλευρά του και ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι «αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο, να λεχθεί καθαρά και να συνεκτιμηθεί από τους βουλευτές».
Παράλληλα, η αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες Καμμένου περί χρηματισμού και τις αιτίες που οδήγησαν τον Νίκο Κοτζιά σε παραίτηση. Ζητούν να δημοσιοποιηθεί η επιστολή παραίτησής του.
«Επισημαίνουμε ότι πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την επιστολή παραίτησης του πρώην Υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό. Έχοντας μελετήσει τις δηλώσεις Καμμένου και Κοτζιά θεωρούμε ότι σε αυτό το κείμενο περιλαμβάνονται πολιτικά γεγονότα ή πολιτικές εκτιμήσεις για να ερμηνεύσουμε το αποτέλεσμα της τότε διαπραγμάτευσης», τόνισε ο Γ. Κουμουτσάκος.