Η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι στις αρχές Απριλίου να καταβληθούν αναδρομικά από 1/1/2019 τα ποσά στους δικαιούχους.
Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε τοποθέτηση από αρκετά στελέχη της κυβέρνησης στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη στεγαστική πολιτική που θα ακολουθεί ώστε να γίνει προσιτή η κατοικία.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής επιτροπής από τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας την οποία θα συνδράμουν και τα υπόλοιπα υπουργεία που εμπλέκονται ώστε να κατατεθεί προς συζήτηση μια συνολική πρόταση για την προσφορά στέγης που θα απαντά και στις σύγχρονες προκλήσεις.
Αναφορικά με τις προκλήσεις, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των μακροχρόνιων μισθώσεων -το γνωστό airbnb- το οποίο πέραν των θετικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, έχει δημιουργήσει ένα ζήτημα που αφορά στην προσφορά κατοικιών αλλά και στην εκτόξευση των τιμών των ενοικίων.
Η συγκεκριμένη επιτροπή των τριών υπουργείων θα μελετήσει αναλυτικά το ζήτημα και θα προτείνει δράσεις εξισορρόπησης των θετικών και των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν προκληθεί.
Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
Συνολικά 259.631 νοικοκυριά -δηλαδή περισσότεροι από 667.000 ωφελούμενoυς- αφορά το επίδομα ενοικίου, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα λάβουν από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ, μηνιαίως και η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου στους δικαιούχους, ενώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το ποσό του επιδόματος ενοικίου για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια χορήγησης, διαμορφώνεται, ως εξής:
– Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ.
– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 105 ευρώ.
– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 140 ευρώ.
– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 175 ευρώ.
– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη & άνω: 210 ευρώ.
Αναλυτικά, τα κριτήρια και τα ποσά:
Το συνολικό ετήσιο εισόδημα του μονοπρόσωπου νοικοκυριού για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Σε αυτή την περίπτωση το νοικοκυριό θα λαμβάνει 70 ευρώ μηνιαίως.
Ένα νοικοκυριό με δύο μέλη, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 10.500 ευρώ και όριο ακίνητης περιουσίας έως τις 135.000 ευρώ, δικαιούται να λάβει 105 ευρώ, μηνιαίως.
Το ποσό των 140 ευρώ δικαιούται να λάβει νοικοκυριό που αποτελείται από τρία μέλη, όταν το συνολικό ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται έως τις 14.000 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 17.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως τις 165.000 ευρώ, θα λαμβάνει μηνιαία επιδότηση 175 ευρώ.
Τέλος, νοικοκυριό το οποίο αποτελείται από πέντε μέλη και άνω, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως τις 180.000 ευρώ, θα λαμβάνει 210 ευρώ, μηνιαίως.
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων, κ.λπ., ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 21.000 ευρώ.
Παράλληλα, δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου. Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά, που μεταφράζεται περίπου σε 460.000 άτομα.
Σε πρόσφατες δηλώσεις, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει ένα συνολικό σχέδιο-ασπίδα προστασίας για τη στέγαση και την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τα «κόκκινα» δάνεια, που δημιούργησε η κρίση.
«Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζουμε σε τόσο μεγάλη κλίμακα πολιτικές οι οποίες αφορούν συνολικά τόσο την επιδότηση ενοικίου, όσο και την επιδότηση δανείου. Έχει ενδιαφέρον ότι, με την επιδότηση δανείου, καλύπτουμε πάνω από το 80% των δανειοληπτών που έχουν επαγγελματικά και στεγαστικά «κόκκινα» δάνεια. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ, ετησίως, θα ωφεληθούν με τα δύο αυτά διαφορετικά προγράμματα. Εργαζόμαστε συνολικά για το δικαίωμα στην κατοικία και οι λύσεις που παρουσιάζουμε τώρα είναι οριζόντιες, δηλαδή είναι λύσεις που δεν αφορούν μόνο τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και τα μεσαία στρώματα που δεν έχουν πρώτη κατοικία ή έχουν δάνειο γι’ αυτή. Τις επόμενες ημέρες, αυτές οι ρυθμίσεις θα ψηφιστούν από τη Βουλή και θα εφαρμοστούν με τις διαφανείς ηλεκτρονικές διαδικασίες που γνωρίζει ο ελληνικός λαός» σημείωσε η κ. Φωτίου σε πρόσφατες δηλώσεις της.
Τσίπρας για την προστασία της πρώτης κατοικίας
«Σήμερα όμως», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά το υπουργικό συμβούλιο, «έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα». «Να αρχίσουμε να οικοδομούμε μια συνολική οριζόντια πολιτική για να εγκαθιδρύσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας.
»Και η πολιτική αυτή κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες:Πρώτον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους.
»Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.Ενώ επίσης πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράτε ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος».