Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν μετά τις 7:00 το απόγευμα οι τραπεζίτες για το νέο ραντεβού τους με το οικονομικό επιτελείο και στόχο να καταλήξουν -αν είναι δυνατόν και εντός της ημέρας- στο διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α΄κατοικίας.
Η πρόταση που θα διαμορθωθεί με βάση τις παραδοχές των δύο πλευρών θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση στους θεσμούς.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η νέα νομοθεσία να περάσει από τη Βουλή έως και τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση της προθεσμίας του ισχύοντος πλαισίου.
Μετά τις αμοιβαίες υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς που φαίνεται να επιτεύχθηκαν στην προηγούμενη συνάντησή τους ως προς το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται, του οικογενειακού εισοδήματος του δανειολήπτη και του υπολοίπου του δανείου που θα ρυθμίζεται οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν έρθει πιο κοντά. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι δηλώσεις κυβερνητικών αλλά και τραπεζικών στελεχών μετά τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι
Τα θέματα που «καίνε» τις τράπεζες είναι το ύψος του κουρέματος που θα γίνεται στα δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία, το επιτόκιο, αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα τεθούν τόσο στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα επιδοτούνται από το κράτος όσο και στα υπόλοιπα, όπως αναφέρει το euro2day. gr. Και αυτό γιατί θα κρίνουν εν πολλοίς την κεφαλαιακή ανάγκη που θα προκύψει για το τραπεζικό σύστημα από τη διευρυμένη ρύθμιση που προτείνει η κυβερνητική πρόταση.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση που δόθηκε στους τραπεζίτες με σκοπό να την αξιολογήσουν και να υπολογισθούν οι πρόσθετες προβλέψεις, αναφέρει ότι θα ρυθμιστούν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και εταιρικά δάνεια με εγγύηση πρώτες κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, ενώ το υπολειπόμενο ποσό του δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 120.000-150.000 ευρώ.
Το πλαφόν αυτό θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη από κάθε είδους χρηματοδότηση που έχει λάβει στο παρελθόν.
Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, σε ειδικό εργαλείο που θα λειτουργήσει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Στη συνέχεια, η τράπεζα θα προτείνει στον οφειλέτη ρύθμιση που θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και 20 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία του.
Από εκεί και πέρα το επιτόκιο, αλλά και ενδεχόμενο «κούρεμα» του υπολοίπου θα εξαρτώνται από τη σχέση οφειλής – αξίας ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η νέα μηνιαία δόση να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30%.
Σημειώνεται πάντως πως η διαγραφή της οφειλής, όπου προβλέπεται, θα γίνεται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεών του. Εξάλλου ο οφειλέτης έχει δικαίωμα άρνησης της ρύθμισης. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση θα εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο.
Επιπλέον, το Δημόσιο θα επιδοτεί τις δόσεις οφειλετών με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, θα καταβάλλει στην τράπεζα για λογαριασμό του δανειολήπτη το 1/3 της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για το 2019 και των 200 εκατ. ευρώ για το 2020.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι με τα δεδομένα αυτά, υπό την ομπρέλα προστασίας θα μπορούν να μπουν 200.000 -250.000 δάνεια.
Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι πάνω από 2,3 εκατομμύρια δάνεια όλων των κατηγοριών – επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά – είναι προβληματικά καθώς βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες. Από αυτά 300.000 και πλέον είναι τα «κόκκινα» στεγαστικά.