21 Φεβ 2019

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τον… Βαγγέλη Γιαννόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τον… Βαγγέλη Γιαννόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ | in.grΠολλοί ήταν αυτοί που τοποθετήθηκαν για τη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη. Από την πρωτοφανή κίνηση να δημοσιοποιήσει το διάλογο που είχε με τον κεντρικό τραπεζίτη, έστω και «από μνήμης», μέχρι το ίδιο το γεγονός ότι παρουσίασε ως αυτονόητο γεγονός ένας υπουργός (με τις αντίστοιχες αποδοχές) να χρειάζεται και ένα καταναλωτικό δάνειο 100.000 ευρώ «για τις ανάγκες του», πλήθος συζητήσεις έγιναν.

Φαινομενικά όλα αυτά θα είχαν ένα μεγάλο πολιτικό κόστος, εφόσον πέραν όλων των άλλων ο Παύλος Πολάκης έχει παραβιάσει όλες τις συμβάσεις που συνήθως ταυτίζουμε με την πολιτική ευπρέπεια.
Και όμως εάν κοιτάξει κανείς λίγο πιο προσεκτικά, θα δει ότι η δημοφιλία του σε ένα τμήμα του εκλογικού ακροατηρίου που ούτως ή άλλως πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ιδιαίτερα υψηλή.
Πλήθος τα μηνύματα υπεράσπισής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βροχή τα αρνητικά σχόλια κάτω από όσα κείμενα προσπάθησαν να ασκήσουν κάποια κριτική στη συμπεριφορά του.
Γιατί σε μια εποχή που οι παραδοσιακές πρακτικές πολιτικού διαλόγου έχουν πια αποδιαρθρωθεί, και όπου ένα μεγάλο μέρος του κοινού αντιμετωπίζει την πολιτική (και τους πολιτικούς) με όρους «ψόφο/ like», ο Πολάκης εύκολα μπορεί να γίνει δημοφιλής.
Αλλά, μιας και ο πρωθυπουργός καλύπτει τέτοιες πρακτικές και επί μακρόν έχει υψώσει ασπίδα προστασίας στον υπουργό και φίλο του, ας δούμε ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από όλο αυτό το σκηνικό το οποίο έχει στηθεί με κεντρικό πρόσωπο τον Παύλο Πολάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε το δικό του Βαγγέλη Γιαννόπουλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν αυτόν που θα εκφράζει τη γραμμή της ηγεσίας αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να τα πει κι «έξω από τα δόντια», να «τα χώσει», να «τα βάλει με τα βοθροκάναλα». Κάποιον που να είχε ένα ρόλο ανάλογο με αυτό του Βαγγέλη Γιαννόπουλου στο ΠΑΣΟΚ. Και ο Παύλος Πολάκης δεν είχε κανένα πρόβλημα να το κάνει. Δεν είναι τυχαίο ακόμη και το πώς χρησιμοποιεί όχι μόνο την καταγωγή του, ή την περιφρόνησή του στην απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά ακόμη και τις νεανικές του επιδόσεις στο ψαροντούφεκο ή στο κυνήγι, τις οποίες συχνά πυκνά ανασύρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Άλλωστε, οι πληροφορίες ότι σχεδιάζει να μετακινηθεί σε κάποια μεγάλη εκλογική περιφέρεια, πιθανώς στη Β΄ Αθήνας, παραπέμπουν σε μια σαφή διάθεση πολιτικής εξαργύρωσης της αυξημένης δημοφιλίας, αλλά και σε ένα σχεδιασμό από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ να τον χρησιμοποιήσει ως μία από τις επικοινωνιακές αιχμές στις εκλογές. Επομένως, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κέρδος ο δικός τους… Γιαννόπουλος που απευθύνεται σε συγκεκριμένα λαϊκά στρώματα, πιο… μπρουτάλ, πιο μάγκικα και ίσως πιο λούμπεν.

The man they love to hate

Κατά την παράξενη διαλεκτική που διέπει τα πολιτικά πράγματα, κερδισμένη από την όλη υπόθεση είναι και η Νέα Δημοκρατία. Όσες συμπάθειες έχει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, άλλες τόσες έντονες αντιπάθειες έχει στο χώρο της ΝΔ. Αυτό επιτρέπει και την αναγκαία πόλωση αλλά και τη συνεπακόλουθη συσπείρωση.
Κυρίως, όμως, επιτρέπει ο Πολάκης με την όλη του συμπεριφορά και αισθητική στη Νέα Δημοκρατία να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ως τη μεγαλύτερη διάψευση της υποτιθέμενης μετριοπάθειας που προσπαθεί να δώσει ως εικόνα ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς τα εξωτερικό. Της δίνει, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποδομήσει την κυβερνητική προσπάθεια να δοθεί μια εικόνα σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Είναι σα να λέει στους ξένους «αυτός είναι ο σοσιαλδημοκράτης που αγκαλιάζετε; Μ’ αυτόν θα πορευτείτε στο δρόμο της μετριοπάθειας; Με τον Πολάκη που απειλεί, εκβιάζει, κάνει υποκλοπές και καπνίζει όπου του γουστάρει βρίζοντας και τον αρμόδιο επίτροπο»;
Με αυτή την έννοια, η ΝΔ καθόλου δεν θα ήθελε να δει τον κ. Πολάκη να υποχωρεί από το προσκήνιο. Αντίθετα, θα προτιμούσε να «είναι διαρκώς ο εαυτός του», να υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής ορθότητας, να μην ακολουθεί κανόνες, να επιτίθεται σε άλλες παρατάξεις, ώστε και αυτή να τον εντάσσει στο αφήγημά της για το τι είναι πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αυτό κεντροαριστερά;

Με έναν τρόπο και το ΚΙΝΑΛ μπορεί να εκμεταλλευτεί την όλη παρουσία του κ. Πολάκη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται και μια ορισμένη αντίληψη του ύφους και του ήθους της πολιτικής.
Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένας χώρος που υποτίθεται ότι χρόνια τώρα έχει πάει διαζύγιο από τον λαϊκισμό και αυτή η τομή αναφέρεται ως συστατικό στοιχείο της πολεμικής και του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να προσεταιριστεί στελέχη αλλά και ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς  δεν τονίζει μόνο την ανάγκη να υπάρξει μαζική απάντηση τη ΝΔ αλλά και το χαρακτήρα μιας μετριοπαθούς και ευρωπαϊστικής κυβέρνησης που αποπνέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά την αποπομπή των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου.
Μόνο που ο λόγος και η αισθητική του Παύλου Πολάκη πρακτικά αναιρούν αυτή την εικόνα. Αντί για τη μετριοπάθεια έχουμε μια υπερπροβολή ενός λαϊκισμού παλαιάς κοπής, που διέρχεται παντός μέσου στην προσπάθεια να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους.
Για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αυτό δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγουν και να που στα στελέχη τους που ταλαντεύονται: «δείτε που σκέφτεστε να πάτε!». Ή να λένε σε όσους είναι πιο… ευλύγιστοι: «Χαιρετίσματα στο Πολάκη».

Η χαμένη τιμή του πολιτικού λόγου και η ακροδεξιά που τρίβει τα χέρια της

Αν χάνει κάποιος από την όλη εξέλιξη είναι ο ίδιος ο πολιτικός λόγος, η ίδια η πολιτική διαδικασία.
Γιατί είναι προφανές ότι μέσα από πρακτικές τύπου Πολάκη, με το συνδυασμό που έχουν ανάμεσα σε μια δήθεν «άρνηση του καθωσπρεπισμού», ως υποτιθέμενη ένδειξη αντισυμβατικότητας (ενός πολιτικού που εφαρμόζει μνημόνια για να μην ξεχνιόμαστε), και την καλά υπολογισμένη αμιγώς εργαλειακή χρήση της επικοινωνίας (ο κ. Πολάκης ζήτησε να ελεγχθούν δάνεια που ούτως ή άλλως είναι σε φάση ποινικής διερεύνησης), αν κάτι χάνεται είναι ακριβώς η δυνατότητα να έχουμε πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση που να στηρίζεται σε επιχειρήματα και πραγματικά δεδομένα.
Το πρόβλημα με την πολιτική αισθητική του κ. Πολάκη δεν είναι η έλλειψη ευπρέπειας. Αυτή θα μπορούσε να είναι έως και ανεκτή, εάν ο ίδιος αντιπροσώπευε όντως μια διαφορετική εκδοχή πολιτικής, μια πραγματική και όχι φαινομενική «συγκρουσιακότητας».
Το πρόβλημα είναι ότι συμβάλλει και αυτός σε μια αντίληψη της πολιτικής ως ενός ατέλειωτου θεάματος, με τυπικό επίδικο υποτίθεται την αναμέτρηση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή και πραγματικό το διαγκωνισμό σε φραστικές υπερβολής, δήθεν σκληρές εκφράσεις και παραλλαγές εκτόνωσης χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα.
Μόνο που όσο περισσότερο η πολιτική αδειάζει από πραγματικό περιεχόμενο, όσο περισσότερο ακόμη και η «κάθαρση» μετατρέπεται σε ένα απλό φραστικό πυροτέχνημα χωρίς αντίκρισμα, όσο περισσότερο το κοινό εθίζεται στο ότι πολιτική είναι να βγαίνουν πολιτικοί και να καταγγέλλουν τους αντιπάλους τους ως ολοκληρωτικά διεφθαρμένους, τόσο περισσότερο οι πολίτες χάνουν κάθε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να είναι μια διαδικασία που παράγει πραγματικά αποτελέσματα, που αφορά τις ζωές των ανθρώπων, που αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί της.
Όμως, τότε ο μόνος πολιτικός χώρος που κερδίζει είναι η ακροδεξιά, που ούτως ή άλλως αναπαράγει τη ρητορική ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι και «στο κόλπο» και άρα αυτό που χρειάζεται είναι πολιτικοί που είναι «κόντρα στο κατεστημένο».

in.gr