Συνεχίζεται ο πρωτοφανής διασυρμός της Βουλής και η υποβάθμιση του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση καθώς κυριαρχούν οι τακτικισμοί κι όχι η ουσία. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να δυναμιτίσει το κλίμα με τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ να προβαίνουν σε εξωφρενικές ερμηνείες των διατάξεων, να μηχανεύονται διάφορα κοινοβουλευτικά κόλπα και να προκαλούν μια εξωφρενική εικόνα στην κορυφαία συζήτηση για την Αναθεώρηση.
Ακόμη και η ομιλία Τσίπρα δεν μας διαφώτισε σε τίποτε, αντιθέτως δημιουργεί νέα ερωτηματικά για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση. Και κυρίως σε μια κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός θέτει διλήμματα γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, λες και αυτή τη χρονική στιγμή προέχει ένα deal για να είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πνέουν μένεα κατά του Νίκου Βούτση ο οποίος δεν λειτουργεί πλέον ως Πρόεδρος της Βουλής αλλά ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα το χαμό ήρθε και η παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος με μήνυμα στο twitter «ευλογεί τα γένια» σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση. «Με τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση ενισχύεται το Κοινωνικό κράτος, η Λαϊκή αντιπροσώπευση και η Δημοκρατία, ενώ επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους», έγραψε ο κ. Τσίπρας δίνοντας και βίντεο με παρεμβάσεις συνταγματολόγων που συμφωνούν με τα παραπάνω.
Ωστόσο, η εικόνα υποβάθμισης του Κοινοβουλίου και τα πολιτικά παιχνίδια δεν δείχνουν ότι ενισχύεται η Δημοκρατία. Ειδικά με την περίπτωση του άρθρου 32 που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η παρούσα κυβέρνηση φοβάται ότι δεν θα μπορεί να ελέγχει την κατάσταση μετά τις εκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με την αποχή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δι’ εγέρσεως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφωνίες που διατυπώνονται στο εσωτερικό του, όπως από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να υπερβεί τον σκόπελο που το ίδιο έχει προκαλέσει με την θέση ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.
Σύμφωνα με το vima.gr ναι μεν στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην άποψη αυτή παρότι έχουν απέναντί τους τα άλλα κόμματα και τους συνταγματολόγους, ωστόσο, η θέση του κ. Κοντονή έδωσε την πραγματική διάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό του ως προς το επίδικο θέμα της δεσμευτικότητας.
«Δεν είναι σωστή προσέγγιση εκείνη η οποία λέει ότι η επόμενη Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά από εκλογές, δεσμεύεται από τις απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει η προηγούμενη Βουλή», έχει πει ο πρώην υπουργός.
Και με τα ψηφοδέλτια
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να νομιμοποιήσει μέσω της Βουλής την κυρίαρχη άποψη ότι η προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την αναθεωρητική αποφασίζοντας δι’ εγέρσεως ότι στα ψηφοδέλτια με τα οποία θα ψηφίσουν οι βουλευτές για τις διατάξεις του Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν θα αποτυπώνεται το περιεχόμενο που προσδίδεται σε αυτές.
Ωστόσο, από την θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, φαίνεται ότι στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ένας ευρύτερος προβληματισμός: «Συζητάμε από το πρωί ότι αυτή η Βουλή με μια πλατιά έννοια έχει μια σχέση δέσμευσης δεσμευτικότητας με την επόμενη βουλή αλλά η επόμενη Βουλή έχει τον πρώτο και αποφασιστικό ρόλο από την στιγμή που παρεμβαίνει ο λαός μέσω των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά.
Τελικά αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι στα ψηφοδέλτια (με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ) δεν θα αναγράφεται μόνο το αριθμός και ο τίτλος του άρθρου που προτείνεται η αναθεώρησή του (από την επόμενη Βουλή), όπως επιθυμεί η ΝΔ, αλλά και η κατεύθυνση και το περιεχόμενο της πρότασης.
Ετσι, περισσότερες από δέκα σελίδες θα είναι το ενιαίο ψηφοδέλτιο βάσει του οποίου οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν για τα άρθρα του Συντάγματος που θα εισαχθούν στην επόμενη Βουλή προκειμένου να αναθεωρηθούν.
Η Νέα Δημοκρατία ως συνέχεια της νομικής άποψης που ανέπτυξε στην Ολομέλεια σύμφωνα με την οποία στην παρούσα φάση αποφασίζεται μόνο ο αριθμός των υπο τροποποίηση άρθρων και όχι το περιεχόμενό τους παρέδωσε το δικό της ψηφοδέλτιο που αναγράφει μόνο το υπο αναθεώρηση άρθρο και τον τίτλο του παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίζουν «ναι», «όχι» «παρών».
Σύμφωνα με πληροφορίες το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σχεδόν την ίδια μορφή μόνο που αντί για τον τίτλο θα αναγράφουν επακριβώς και το περιεχόμενο που θέλουν να πάρει στην επόμενη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί η παρούσα – προτείνουσα Βουλή να δεσμεύσει πολιτικά την επόμενη που είναι και η αναθεωρητική.
Τα δύο ψηφοδέλτια θα ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο πολυσέλιδο που θα αριθμεί περισσότερες από δέκα σελίδες προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό μια χρονοβόρα διαδικασία ψήφισης και καταμέτρησης. Να σημειωθεί δε ότι οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίζουν τόσο τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως διευκρίνισε ότι το μόνο που μπορεί να τεθεί στην ψηφοφορία σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος, είναι η ανάγκη αναθεώρησης αριθμητικά προσδιορισμένων άρθρων χωρίς προσδιορισμό της κατεύθυνσης.
«Αν υπάρχουν δεσμεύσεις στις κατευθύνσεις παρακωλύεται η ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις», εξήγησε, ενώ κατέστησε σαφές ότι «αν η ψήφος μας επιχειρηθεί να ερμηνευθεί ως ψήφος προς την κατεύθυνση δεν αναγνωρίζουμε αυτή την ψήφο και δεν μετέχουμε σε αυτή την ψηφοφορία ως προς την κατεύθυνση».
Ανέφερε εξάλλου και το εξής επιχείρημα για να καταδείξει τον «παραλογισμό» της άποψης περί δεσμευτικότητας της επόμενης Βουλής: «Εάν υπάρχουν δεσμεύσεις στις κατευθύνσεις παρακωλύονται οι συναινέσεις για την ανάγκη αναθεώρησης, γιατί συμφωνούμε ευρύτερα ότι πρέπει να αλλάξει η διάταξη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποσυνδεθεί η εκλογή του από την απειλή διάλυσης της Βουλής. Ψηφίζουμε για αυτό. Γιατί πρέπει να έχουμε ψηφίσει και για το συγκεκριμένο τρόπο εκλογής, αποσυνδεδεμένο από την απειλή διάλυσης; Δεν διαμορφώνεται συναίνεση, αντιθέτως ναρκοθετείται η συνταγματική νομιμότητα για το μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Αλλά και ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Τασούλας τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα δεσμεύσεως της αναθεωρητικής βουλής από την προτείνουσα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει δεσμεύσεις λόγω της πολιτικής του ανασφάλειας προκειμένου να ναρκοθετήσει την επόμενη Βουλή στην οποία γνωρίζει ότι θα είναι νοκ άουτ. Αντί να παραδεχθούν ότι η επόμενη βουλή θα αποφασίσει για το περιεχόμενο των διατάξεων εφηύραν τα περί δεσμευτικότητας», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος επέμεινε: «Ας υποθέσουμε ότι η βουλή αυτή αποφασίζει με 180 να αναθεωρήσει το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών στην κατεύθυνση της ποινικής λογοδοσίας. Μπορεί να έρθει και να αναθεωρήσει το 86 η επόμενη Βουλή σε χειρότερη κατεύθυνση; Είναι παράλογο», είπε.
Το ΚΙΝΑΛ, δια του Ανδρέα Λοβέρδου, τονίζει ότι η παρούσα Βουλή, η προτείνουσα, δεσμεύει την επόμενη Βουλή, την Αναθεωρητική, ως προς τα άρθρα και ειδικά ως προς τις διατάξεις που προτείνεται να αναθεωρηθούν. Η προτείνουσα Βουλή, όμως, δεν υπαγορεύει την Αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή, δηλαδή, δεν μπορεί να τη δεσμεύσει. Ο κ. Λοβέρδος έθεσε και ένα πολιτικό ζήτημα. Είπε, δηλαδή, ότι «στην τελευταία αυτή Σύνοδο της παρούσας Βουλής, η πλειοψηφία που αναδείχθηκε, με τρόπο σαφή το 2014, σήμερα είναι ασθενέστερη. Συνεπώς, η δημοκρατική νομιμοποίηση από ουσιαστικής πλευράς έχει ρωγμές».