Σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις εις βάρος του Συντάγματος και των θεσμών προχώρησε για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Αφορμή ήταν ο αιφνιδιασμός στον οποίο προέβη η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνοντας ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις πρόωρες εκλογές. Η κίνηση είχε ως στόχο να διατηρήσει την κυβερνητική σταθερότητα σε περίπτωση που το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ βρει την ευκαιρία να αρχίσει τα παιχνίδια με την εκλογή του ΠτΔ.
Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να αποφασίσει -ανάλογα με τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί μετεκλογικά- εάν θα προχωρήσει την αναθεώρηση ως έχει -για την οποία πλέον θα απαιτούνταν 151 βουλευτές- ή αν θα ξεκινήσει από την αρχή εντάσσοντας και το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε αυτή.
Στον αιφνιδιασμό αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με την μέθοδο… της γκαζόζας. Ο εισηγητής του Γιώργος Κατρούγκαλος αντέδρασε προειδοποιώντας ότι πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να απέχουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του άρθρου 32 για την εκλογή ΠτΔ προκειμένου να μην εφαρμοστεί η πρόταση της ΝΔ.
Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για πονηριές της ΝΔ: «Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151. Εάν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες», επιχείρησε να δικαιολογήσει την στάση του κόμματός του ο κ. Κατρούγκαλος.
Με την εξέλιξη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει με πρωτοφανή τρόπο την αναθεώρηση καθώς αρνείται να ψηφίσει ένα άρθρο που ο ίδιος έφερε προς αναθεώρηση και ο ίδιος διατύπωσε το περιεχόμενο του, μόνο και μόνο για να μην δώσει τη δυνατότητα σε μια επόμενη κυβέρνηση να το αναθεώρηση με τη δική της πολιτική λογική.
«Η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται εάν συμβεί κάτι τέτοιο σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν χαλάλι τους», ανέφεραν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις έγινε γνωστή η… κωλοτούμπα Κατρούγκαλου.
Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση
Το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση φάνηκε εξαρχής. Η ένταση ήταν μεγάλη και πυροδοτήθηκε με την έναρξη της συζήτησης, όταν φάνηκε ξεκάθαρα η τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εισηγητής του Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε στην ανάγκη η παρούσα Βουλή να δεσμεύσει το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων. Επικαλούμενος την απόφαση 11/2003 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αυτής της Βουλής είναι δεσμευτική, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι «καινοφανές και αστήρικτο».
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί η τριήμερη συζήτηση, με την ΝΔ να προσπαθεί να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «περιφρονεί τον λαϊκό παράγοντα», αφού εάν η παρούσα Βουλή είναι δεσμευτική, τότε η πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί από τις επόμενες εκλογές δεν θα έχει… λόγο!
«Η πρώτη αναθεωρητική Βουλή έχει αρμοδιότητα να προσδιορίσει την ανάγκη αναθεώρησης συγκεκριμένων διατάξεων… Δεν μπορεί να είναι απολύτως χωρίς καμία κατεύθυνση η απόφαση της πρώτης προτείνουσας Βουλής και άλλα να λέει στην πρώτη Βουλή κι άλλη στη δεύτερη», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Ο εισηγητής της ΝΔ υπενθύμισε ότι θα μεσολαβήσουν εκλογές οι οποίες θα καθορίσουν την πλειοψηφία της επόμενης Βουλής. «Και η επόμενη Βουλή επιτελεί την αναθεώρηση της λαϊκής επιλογής», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι πρόθεση του κόμματός του είναι καμία πρόταση αναθεώρησης να μη συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους, προκειμένου να μην επιτρέψει στην επόμενη Βουλή να προχωρήσει σε αναθεώρηση με 151 θετικές ψήφους.
Για τον λόγο αυτό στην ψηφοφορία της Πέμπτης από την πλευρά της Κ.Ο. της ΔΗΣΥ θα ψηφίσει μόνο ένας βουλευτής (ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος), ενώ οι υπόλοιποι θα απέχουν. Υπενθυμίζεται ότι την άποψη πως καμία πρόταση δεν πρέπει να λάβει 180 θετικές ψήφους σε αυτή τη Βουλή είχε εκφράσει πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος «η θεωρία της δέσμευσης της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή οδηγεί σε νομικό και πραγματολογικό παραλογισμό» και υπογράμμισε ότι καμία διάταξη για κρίσιμα ζητήματα δεν πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 179 ψήφους, ώστε όλες οι αλλαγές στο Σύνταγμα να αποφασιστούν με συναίνεση και αυξημένη πλειοψηφία μετά τις εκλογές.
«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή, καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 151 ψήφους, δηλαδή, πρακτικά, παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή. Όλες οι διατάξεις πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και απόφασης από την επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές, μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρός χαρακτήρας του Συντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή.
«Άλλωστε 180 ψήφοι χρειάζονται και για την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, συναινετικού, από μία νέα Βουλή, από μία νέα πλειοψηφία, μέσα σε ένα άλλο κλίμα λειτουργίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:
«Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα μία πρόχειρη συζήτηση για την αναθεώρηση του ίδιου του άρθρου 110, το οποίο έχει τρία διαρθρωτικά στοιχεία, την αυξημένη πλειοψηφία, την παρεμβολή του εκλογικού σώματος και την προθεσμία ωρίμου χρόνου που κανείς δεν μπορεί να θίξει, γιατί, εάν θιγούν τα στοιχεία αυτά, θίγεται ο αυστηρός χαρακτήρας του συντάγματος».
Ο κ. Βενιζέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν αποδέχθηκε τελικά και δεν συμπεριέλαβε στις διατάξεις που είναι υπό αναθεώρηση καμία από τις προτάσεις που αφορούν κρίσιμα θέματα στο πεδίο στο οποίο έχει την πραγματική πρωτοβουλία το σύνταγμα και δεν μπορεί να την έχει ο κοινός νόμος, που είναι το πεδίο της δικαιοσύνης».
«Δεν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες να πάνε στην επόμενη Βουλή προς συζήτηση σε σχέση με τον έλεγχο της συνταγματικότητας και σε σχέση με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κενό, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε από διάφορα βήματα, αλλά πάντως είναι μία αναπηρία της διαδικασίας αυτής», ανέφερε.
«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, το πρόβλημα της χώρας φάνηκε όλα τα τελευταία χρόνια ότι είναι βαθιά πολιτικό, είναι αναπτυξιακό. Αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις της πολιτικής αλλαγής, τότε και η ερμηνεία και η εφαρμογή του συντάγματος θα γίνει με άλλον τρόπο, με έναν τρόπο προοδευτικό, αποτελεσματικό, κινητήριο για τη χώρα. Μπορεί να δώσει πραγματικά προοπτική στη χώρα, μέσα όμως από την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης προοδευτικού, συναινετικού, πρακτικού, εφαρμόσιμου», επεσήμανε.
in.gr