19 Μαρ 2019

Δεν τα βρήκαν για την προστασία της α’ κατοικίας κυβέρνηση-θεσμοί ούτε στη νέα τηλεδιάσκεψη

Δεν τα βρήκαν για την προστασία της α’ κατοικίας κυβέρνηση-θεσμοί ούτε στη νέα τηλεδιάσκεψη | in.grΧωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία σχετικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α΄ κατοικίας ολοκληρώθηκε η νέα πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με ορίζοντα το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Στην τηλεδιάσκεψη εκτός από τον υπουργό Οικονομικών συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος, ο γγ συντονισμού της κυβέρνησης Δημ. Παπαγιαννάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος και θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο EwG της ερχόμενης Δευτέρας.

Τα βέτο των δανειστών

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι θεσμοί εγείρουν σοβαρές ενστάσεις για κρίσιμες προβλέψεις της συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζών για το σχήμα που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.
Ως κόκκινο πανί φαίνεται να λειτουργεί για τους εκπροσώπους των θεσμών η πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας και τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι για να καμφθούν οι αντιρρήσεις εξετάζεται η μείωση του ορίου προστασίας επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από τις 250.000 ευρώ στις 175.000 ευρώ για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.
Πιέσεις ασκούνται ακόμη προκειμένου να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια για τη συνολική περιουσία του δανειολήπτη. Βάσει των πληροφοριών οι δανειστές ζητούν το κριτήριο που αφορά το ύψος των καταθέσεων να μειωθεί στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και στις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που πρότεινε η ελληνική πλευρά.
Επίσης φέρονται να ζητούν το υπόλοιπο της οφειλής για το στεγαστικό δάνειο με ενέχυρο την α’ κατοικία να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ και όχι στις 130.000 ευρώ και το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, να είναι έως τα 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και όχι στα 250.000 ευρώ.