Η υπόθεση Πολάκη, έτσι όπως εξελίχθηκε, ήταν μια ακόμη ήττα της κυβέρνησης η οποία, σημειωτέον, στηρίζεται από 151 βουλευτές, έχει δηλαδή οριακή πλειοψηφία.
Η αθλιότητα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αποδοκιμάστηκε από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την ομάδα των «προθύμων» που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Είτε φανερά, όπως οι κ. Φίλης, Μπαλάφας και Κούλογλου, είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές έλεγαν ότι ο Πολάκης έκανε μεγάλη ζημιά κι ότι έδωσε «πάσα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το πρωί επικράτησε πανικός στο Μαξίμου και οργή για το «δωράκι» αυτοϋπονόμευσης που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός.
Διότι μπορεί να τα έχει βάλει με όλους και όλα αυτά να φαίνονταν «πατριωτικά» ή «γραφικά», αλλά η επίθεση σε άτομο με αναπηρία ήταν εκτός… αριστερών προδιαγραφών.
Τα τηλέφωνα έσπασαν από το πρωί και στη Βουλή, αντί να συζητούν για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, ασχολούνταν όλοι με τις «μπαλωθιές» Πολάκη. Μάλιστα κάποιοι από το πρωί παρακολουθούσαν το facebook του αναπληρωτή υπουργού περιμένοντας πώς θα απαντούσε και αν θα συνέχιζε την κόντρα που άνοιξε με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.
Βλέποντας στο Μαξίμου ότι έχει πάρει φωτιά το θέμα και ότι το χτύπημα ήταν πολύ δυνατό για τον κυβέρνηση συνολικά αποφάσισαν να κάνουν damage control, να διαχειριστούν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες τη ζημιά που είχε γίνει. Λέγεται μάλιστα ότι και ο ίδιος ο Τσίπρας πήρε τηλέφωνο τον… αψύ Κρητικό.
Να… απολύσουν τον Παύλο Πολάκη θα ήταν αδύνατο, ο αντίκτυπος της απομάκρυνσής του θα ήταν πολύ κακός, ειδικά τώρα που ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος και μόλις χθες ο πρωθυπουργός έκανε πανηγυρική παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, λοιπόν, να πάρει πάνω του θέμα και να καλύψει τον Παύλο Πολάκη, μη έχοντας άλλο τίποτε να κάνει. Ταυτόχρονα φαίνεται να απαίτησε από τον υπουργό του να «στηθεί» στο Περιστύλιο και να κάνει μια δήλωση που θα μπέρδευε τα πράγματα περισσότερο, αλλά που θα έδειχνε ότι ο υπουργός το… ξανασκέφτηκε κι έκανε ένα βήμα πίσω.
Ουσιαστικά θέλησαν από το Μαξίμου να ρίξουν τους τόνους χωρίς να «τσαλακώσουν» τον Παύλο Πολάκη.
Αναγκαστική στροφή
Όμως, η απόφαση του πρωθυπουργού να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Πολάκη σε πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ήταν μια άκρως τακτικίστικη κίνηση. Μια πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Πολάκη κανείς δεν ξέρει ποια τύχη θα είχε στη Βουλή. Πώς δηλαδή θα αντιδρούσαν και συριζαίοι βουλευτές αλλά και συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ που έπνεαν μένεα κατά του Πολάκη.
Κανείς δεν θα μπορούσε να βεβαιώσει τον πρωθυπουργό ότι η κοινοβουλευτική ομάδα θα ήταν «μπετόν» και σε αυτήν την ψηφοφορία.
Μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εν συνόλω, ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας «μάντρωνε» τους βουλευτές και σκότωνε από την αρχή οποιαδήποτε φωνή αποδοκιμασίας σε βάρος του Πολάκη.
Θα μπορούν, μάλλον να αποδοκιμάζουν λεκτικά τον υπουργό αλλά όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν θα στηρίξουν την κυβέρνηση χωρίς διαρροές και χωρίς να «σταυρώσουν» τον Πολάκη μετά την… Ανάσταση.
Ηταν επομένως μια αναγκαστική κίνηση του Τσίπρα που βρέθηκε σε δύσκολη θέση και δεν είχε περιθώρια άλλων απωλειών, πέραν του επικοινωνιακού Βατερλό που ήταν αναμενόμενο.
Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αιφνιδίασε το Μαξίμου και έφερε θετικά αποτελέσματα για τη ΝΔ. Κι αυτό γιατί όλη την ημέρα συζητούν για τον Πολάκη ενώ θα είναι διαρκώς στο στόχαστρο πλέον και ο Αλέξης Τσίπρας που τον «υιοθέτησε» χωρίς πολλές αντιρρήσεις.
Αυτό που θα μείνει είναι η δήλωση Φίλη ότι δεν εκφράζει ο Πολάκης το δημοκρατικό συναίσθημα της Αριστεράς, του Στ. Κούλογλου που μίλησε για λάθος και του Γ. Μπαλάφα που τον κάλεσε να πάρει πίσω όσα είπε.
Αν και τα επόμενα 24ωρα θα συνεχίσει να συζητιέται η γκάφα Πολάκη και η ασπίδα προστασίας του Τσίπρα, μια συζήτηση που μόνο κακό κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μήνα πριν στηθούν οι κάλπες.
Τι θα γίνει στη Βουλή
Αλλά ενδιαφέρον θα έχει και η συζήτηση στη Βουλή, όποτε κι αν γίνει αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Είναι προφανές ότι επιχειρεί (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα και επιθυμεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας το αν το ύφος του Παύλου Πολάκη είναι καλό ή κακό εάν είναι ευγενής ή αγενής καθώς κατάγεται και από τα Σφακιά και γνωρίζει το ύφος το αψύ των Σφακιανών. Και θέλει να συζητάμε γι’ αυτό και όχι για τα επιδόματα και το δώρο των Χριστουγέννων που θέλετε να καταργήσετε, όχι για τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια». «Θα έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης να μας πει γιατί θέλει να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων, γιατί θέλει να μειωθεί αντί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί θέλει να κουκουλώσει τη Novartis. Θα δώσετε λογαριασμό και θα απαντήσει οποτεδήποτε κι αν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης, θα συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης μπροστά στον ελληνικό λαό».
Ο πρωθυπουργός όμως θα πρέπει να απολογηθεί στη συζήτηση αυτή και για το σκάνδαλο Πετσίτη, τις off shore και τους περίεργους δικηγόρους. Θα πρέπει να μιλήσει και για τον «εξαφανισμένο» Νίκο Παππά και τις καταγγελίες Μαρινάκη. Θα πρέπει να μιλήσει και για το φιάσκο της Novartis μιας και τις επόμενες ημέρες έρχονται κι άλλες υποθέσεις πολιτικών που θα τεθούν στο αρχείο.
Ακόμη κι αν βρεθούν (που είναι δεδομένο) οι 151 βουλευτές που θα στηρίξουν Πολάκη και κυβέρνηση, το debate που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα γίνει αλλά όχι σε κάποιο τηλεοπτικό στούντιο και μόνοι τους. Αλλά με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων να πυροβολούν κατά ριπάς τον Τσίπρα και τον Πολάκη και όλο το κίνημα των ΑΜΕΑ να βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση.