«Θα έχουμε εκλογές πριν τα μπάνια του λαού;» Το ερώτημα αυτό κάνουν πλέον όλο και περισσότεροι Ελληνες στις συζητήσεις, ειδικά τώρα που η επαρχία έχει γεμίσει και τα… καφενεία έχουν πάρει φωτιά.
Οι ημέρες της αργίας για το Πάσχα, που φέτος μπορούν να φτάσουν και τη μία… εβδομάδα, ενδεχομένως να κρίνουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού τη στιγμή που φουντώνουν τα σενάρια για κάλπες πολύ νωρίτερα από τον Οκτώβριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, το διαμηνύει σε όλους τους τόνους, όμως, το στοιχείο του αιφνιδιασμού είναι πάντα στα χέρια του.
Και ήδη ακούγονται όλο και πιο έντονα φωνές ότι ο αιφνιδιασμός αυτός μπορεί να γίνει προς τα τέλη Ιουνίου, προτού οι Ελληνες ξεκινήσουν τις διακοπές τους και μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες ασφαλώς και δεν επιτρέπουν κάλπες, αλλά μπορούν να «αντέξουν» μια προεκλογική περίοδο.
Η τοξικότητα με τον οποία έχει περιβληθεί το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ενισχύουν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Η περίπτωση Πολάκη, και η επίθεση που έκανε στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μια του Πολάκη, δυο του Σφακιανού, τρεις και η κακή του ώρα καθώς η τελευταία αθλιότητά του δεν μπορούσε να περάσει χωρίς απώλειες.
Η κάλυψη που του παρέσχε ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να δείχνει ότι ο «πολακισμός» είναι βαθιά ριζωμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. Αν τον οδηγούσε σαν πρόβατο στη σφαγή αυτή τη χρονική στιγμή θα αποδείκνυε το λάθος που έκανε να τον στηρίζει σε τόσες άλλες χυδαιότητες.
Αυτογκόλ με επιπτώσεις
Όμως, ακόμη και στο Μαξίμου ομολογούν ότι επρόκειτο για ένα τεράστιο αυτογκόλ που πλήγωσε την κυβέρνηση κι έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η εσπευσμένη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον οικονομικό επιτελείο και η απόφαση για άμεσες παροχές.
Το μοίρασμα του πλεονάσματος, σε συνδυασμό με το σκηνικό ακραίας πόλωσης είναι στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό να στηθούν κάλπες τον Ιούνιο.
Κάτι βεβαίως που θα κριθεί και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Μια διαχειρίσιμη ήττα, δηλαδή μικρό ποσοστό διαφοράς θα άνοιγε το δρόμο για προκήρυξη εκλογών ακόμη και από την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 27 Μαίου.
Στο σενάριο αυτό η σκέψη του πρωθυπουργού θα ήταν ότι μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές ή να νικήσει η ΝΔ με ένα ποσοστό που θα την καθιστά αυτόματα… δεξιά παρένθεση.
Αλλωστε, εδώ και καιρό στο Μαξίμου σχεδιάζουν στρατηγικές με βάση τo σενάριο της ήττας με διαφορά 3%-5% και άμεσης προκήρυξης εκλογών με «αέρα» νίκης.
Από την άλλη, μια μεγάλη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στις ευρωεκλογές, με ταυτόχρονο καταποντισμό των κυβερνητικών «εκλεκτών» σε δήμους και περιφέρειες (ειδικά αν Δούρου, Ηλιόπουλος, Νοτοπούλου δεν περάσουν καν στο δεύτερο γύρο) θα μπορούσε να επισπεύσει τις εξελίξεις.
Πώς θα μπορούσε να σταθεί μια κυβέρνηση αν έχει χάσει με 8 – 10 μονάδες διαφορά και με συνεχές σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση;
Προεκλογικό κλίμα
Το κλίμα των τελευταίων ημερών πάντων είναι… προεκλογικό, κι όχι για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Εντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή, μια κοινοβουλευτική μάχη που θα γίνει μετά το Πάσχα με πρωταγωνιστή τον… αψύ Σφακιανό, η αδυναμία της κυβέρνησης να «εξοντώσει» δικαστικά τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Και ταυτόχρονα εσωτερικές έριδες στον ΣΥΡΙΖΑ, η αποδοκιμασία του κόσμου, όχι μόνο για το Μακεδονικό, μια εικόνα παραίτησης στον κρατικό μηχανισμό που έχει κατεβάσει τα μολύβια και περιμένει.
Μάλιστα, όσα νομοσχέδια πηγαίνουν στη Βουλή είναι στη λογική των ρουσφετιών και του κλεισίματος των μετώπων, όπως έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για την Παιδεία όπου ο Γαβρόγλου έφτιαξε σχολές σε όποιον βουλευτή του το ζητούσε.
Είπαμε, οι τελικές αποφάσεις ενδεχομένως να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες μετά το Πάσχα όπου θα μπουν όλα στο τραπέζι. Κυρίως οι μποναμάδες που έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο.
Με μειώσεις φόρων, επιδόματα, 13η σύνταξη και χιλιάδες προσλήψεις, αναρωτιέται κανείς γιατί να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο κι όχι τώρα που όλα αυτά θα είναι πρόσφατα και θα έχουν ζεστάνει τις τσέπες χιλιάδων πολιτών.
Ενέσεις ηθικού
Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι παρεμβάσεις των κυριακάτικων φιλοκυβερνητικών εφημερίδων που παίζουν το χαρτί της οικονομικής «ανάστασης» της μεσαίας τάξης όπως γράφει η Νέα Σελίδα.
Το κυριακάτικο Εθνος παίζει με τις ελπίδες εκατομμυρίων συνταξιούχων που περιμένουν αναδρομικά, η Αυγή μιλά για ιστορική μάχη της προοδευτικής παράταξης, ποντάροντας στην υπενθύμιση του παλιού συνθήματος, ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά.
Το δε Documento, γράφει για τους τέσσερις άσους του Τσίπρα με αιχμή τα φιλολαϊκά μέτρα.
Εμφανής η προσπάθεια να αναπτερωθεί το καταρρακωμένο ηθικό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να «μπολιαστεί» η λογική της αντιδεξιάς μάχης στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου.
Βεβαίως, το πολιτικό κλίμα πολλές φορές διαμορφώνεται μικρές, καθημερινές ιστορίες και γκάφες. Όπως αυτή του Πολάκη, όπως το αλαζονικό ύφος του Παππά που δεν τολμά να απαντήσει στις καταγγελίες για Πετσίτη και Καλογρίτσα.
Ακόμη και στη γιαγιά με τα τερλίκια που της επέβαλαν πρόστιμο ή στον Νίκο Καρανίκα που πλακώνεται στις πλατείες για το Μακεδονικό.
Και αυτό το κακό κλίμα για την κυβέρνηση αποτυπώνεται στις έρευνες. Το Πρώτο Θέμα δημοσιεύει την Κυριακή σχετική δημοσκόπηση για την Αττική όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυριολεξία καταρρέει ακόμη και σε λαϊκές συνοικίες, και δεν μπορεί να πιάσει ούτε το 20%.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
in.gr