Ανωριμότητα καταλογίζει στους ιδιοκτήτες που επιχειρούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος, εξηγώντας την κατάσταση με την εκτόξευση των τιμών.
Η αύξηση των τιμών στην αγορά του Real Estate είναι ραγδαία αν και οι αγοραπωλησίες εμφανίζουν πιο αργό ρυθμό σε σχέση με το 2018.Εκτός από τη ζήτηση, όπως λέει στο news.gr ο κ. Ποταμιάνος, η άλλη αιτία που συνετέλεσε στην αλματώδη αύξηση των τιμών των ακινήτων ήταν και η... ανωριμότητα των Ελλήνων που πουλάνε κάποιο ακίνητό τους.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ποταμιάνος αναφέρει το παράδειγμα ακινήτων στο Παγκράτι, που μέσα σε ένα με δύο χρόνια έφτασαν από 1.000 και 1.500 ευρώ το τετραγωνικό να διατίθενται πλέον προς 2.500 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό γίνεται με την ελπίδα πως κάποιος Κινέζος, προκειμένου να αποκτήσει golden visa ή να τα αξιοποιήσει για Airbnb, θα τα αγοράσει σε όποια τιμή τα διαθέτει ο Έλληνας ιδιοκτήτης.
Η κρίση των τελευταίων δέκα χρόνων φαίνεται να μην έχει διδάξει τίποτα τους Έλληνες ιδιοκτήτες, τονίζει μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Ποταμιάνος. «Η ουσία είναι πως δεν κινείται (σ.σ η αγορά real estate) όπως κινήθηκε το 2018, υπάρχει ένας πιο αργός ρυθμός ως προς τη ζήτηση και τις αγοραπωλησίες και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός της αλματώδους αύξησης των τιμών. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκαν οι τιμές λόγω ζήτησης αλλά όχι μόνο. Ένας ακόμα παράγοντας ήταν η ανωριμότητα των πωλητών. Αυξήσανε τόσο πολύ τις τιμές, δυσανάλογα σε σχέση με την ζήτηση και τώρα παρατηρεί κανείς, ότι ακίνητα για παράδειγμα στο Παγκράτι που το 2018 και 2017 σε αγοραπωλησίες ήταν μέχρι 1.000-1.200-1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τώρα έχουν φτάσει στις 2.500 ευρώ. Ο κάθε ιδιοκτήτης θεωρεί ότι ξαναγύρισε η άνοιξη στον χώρο της οικονομίας και των ακινήτων και ότι θα τον σώσει ένας Κινέζος. Το "κινέζικο όνειρο" κυριαρχεί σε κάθε ελληνικό σπίτι που πουλάει ένα ακίνητο, με αποτέλεσμα να νομίζουν όλοι ότι η αγορά έχει φτάσει στα επίπεδα του 2008. Αυτό δείχνει ανωριμότητα! Σοβαρή ανωριμότητα και ότι δεν μας δίδαξε τίποτα η κρίση των τελευταίων δέκα ετών. Αργά ή γρήγορα θα δουν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα τα σπίτια τους να πουληθούν. Οι τιμές αυτές δεν είναι σωστές. Το όριο που βάλανε είναι πάρα πολύ ψηλό και δεν θα πουληθούν άμεσα».
Όπως λέει ο πρόεδρος των Μεσιτών, οι αγορές, οι τιμές των ακινήτων δεν ανεβαίνουν υπό φυσιολογικές συνθήκες τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα, τόσο απότομα. Μπορεί να υπάρχει μια ζήτηση αλλά όχι σε αυτά τα νούμερα. Η ζήτηση υπήρξε όσο οι τιμές ήταν καλές. Αν οι τιμές δεν είναι καλές και τις βάζουμε με βάση το πόσα μας λείπουν (σ.σ χρήματα) γιατί αυτό γίνεται τώρα, δεν θα υπάρξει σωστό αποτέλεσμα. Η λογική που υπάρχει αυτή την περίοδο, όπως εξηγεί, είναι «υπάρχει ο Κινέζος, έλα να τον πιάσουμε κορόιδο». Να τα πάρουμε από τον Κινέζο και να εξοφλήσουμε δάνειο, εφορία, να πάρουμε και δυο-τρία αυτοκίνητα, αλλά δεν γίνεται έτσι σωστή αγορά. Η αγορά θέλει να εμπιστεύονται τους επαγγελματίες και να τους ακούνε, κάτι που δεν συμβαίνει. Η πλειονότητα θεωρεί πως ξέρει καλύτερα αυτή. Έχει ξεφύγει η κατάσταση με 2.000 ευρώ το τετραγωνικό στο Παγκράτι και το Κουκάκι για παράδειγμα. Το 2016 παρακαλούσαν να πουλήσουν. Νομίζουν ότι έχουν χρυσό. Ξεφουσκώνει ο μεγαλοϊδεατισμός των ιδιοκτητών η αγορά δεν ξεφουσκώνει με την εξής έννοια: Ό, τι πήγε στα 1.000 ευρώ επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη ζήτηση ή στα 1.500 επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη ζήτηση κίνηση γίνεται απλά δεν γίνονται πράξεις γιατί όταν η αγορά ζητάει για 1.000-1.500 ευρώ και εσύ πουλάς 2.500 ευρώ εσύ θα μείνεις με το σπίτι και ο άλλος με τα λεφτά. Ποιος είναι πιο μάγκας; Μάλλον αυτός που έχει τα λεφτά».