Την «καυτή πατάτα» της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων επέλεξε να αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση.
Το ίδιο έκανε άλλωστε και με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία δεν θα εκδοθούν τον Ιούλιο, αλλά τον Αύγουστο.
Πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 2,9 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει για άλλη μια χρονιά σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία. Μόνο για τον φόρο εισοδήματος και τον φετινό ΕΝΦΙΑ ο λογαριασμός της Εφορίας είναι και φέτος βαρύς για τους φορολογούμενους καθώς υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.
Το ραβασάκι θα είναι και φέτος βαρύ για τους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, ενώ οι μικροϊδιοκτήτες θα δουν μικρή μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνση η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ μετά τον κόφτη που έβαλε το υπουργείο Οικονομικών στο ποσό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.
Οι αντικειμενικές
Ήδη οι θεσμοί έχουν δείξει «κίτρινη κάρτα» για την καθυστέρηση στην ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα με τις εμπορικές.
Πέρυσι υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της ευθυγράμμισης και, όπως αναφέρεται στην έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου, η δεύτερη φάση θα έπρεπε να γίνει μέχρι τα μέσα του 2019 έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές.
Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει ταχύτατα σε αλλαγές στις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα προκειμένου αυτές να προσεγγίζουν τις εμπορικές. Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές ζώνης και να αυξήσουν τους φόρους των ακινήτων.
Οι περιοχές στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοιχτή είναι και αυτές στις οποίες αναμένεται αύξηση των τιμών ζώνης.