Μεγάλη «ανάσα» αναμένεται να πάρουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων από τις νέες φοροελαφρύνσεις που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020.
Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα, τις οικογένειες με παιδιά και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι ελαφρύνσεις είναι μεγαλύτερες ενώ αντίθετα περιορισμένες για όσους δηλώνουν εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.
Από τον Μάιο του 2020 θα νομοθετηθεί, εξάλλου, και η σημαντική μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο το οποίο θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Οι φοροελαφρύνσεις
Οι αλλαγές που έρχονται από την Πρωτοχρονιά είναι οι εξής:
1. Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.
Με τη μείωση αυτή αναμένεται να ευνοηθούν όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά. Επιπλέον, μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Έτσι:
-Εισοδήματα έως 10.000 θα φορολογούνται με συντελεστή 9%
-Εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%
-Εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 28% (από 29)
-Εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 36% (από 37%)
– Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%
2. Το νέο σύστημα του αφορολόγητου που θα εφαρμοστεί από 1.1.2020 προβλέπει:
– Αφορολόγητο όριο για τον άγαμο 8.636 ευρώ
– 9.000 ευρώ για έγγαμους με 1 παιδί (από 8.863 ευρώ σήμερα),
– 10.000 ευρώ για έγγαμους με 2 παιδιά (από 9.090 ευρώ σήμερα),
– 11.000 ευρώ για έγγαμους με 3 παιδιά (από 9.545 ευρώ σήμερα)
– και 12.000 ευρώ για έγγαμους με 4 παιδιά και άνω (από 9.545 ευρώ σήμερα).
3. Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
4. Η ενεργοποίηση της νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης θα φέρει νέες αυξήσεις καθαρών αποδοχών για όσους έχουν αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ ετησίως.
Περισσότερο θα ωφεληθούν οι έχοντες αποδοχές από 12 έως και 20.000 ευρώ καθώς γι’ αυτούς ενδέχεται να υπάρξει ακόμη και μηδενισμός των ασφαλιστικών εισφορών.
5. Τον Φεβρουάριο θα έχει ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος ο οποίος θα φέρει αυξήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις. Θα ωφεληθούν οι έχοντες άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1300 ευρώ καθώς η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις των συγκεκριμένων συνταξιούχων έχει κριθεί αντισυνταγματική.
Τα χρήματα θα επιστραφούν και μάλιστα αναδρομικά από τον Οκτώβριο.
Επίσης, με την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 33 χρόνια προϋπηρεσίας, θα δοθούν αυξήσεις και στις κύριες συντάξεις όσων έχουν εργαστεί με ένσημα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Ελαφρύνσεις στα ακίνητα και οικοδομή
Φθηνότερη γίνεται η αγορά νεόδμητου ακινήτου λόγω παγώματος του ΦΠΑ στην οικοδομή, ενώ ελαφρύνσεις έρχονται και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αναλυτικότερα:
– Τον Αύγουστο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Θα είναι μειωμένα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες καθώς θα ενεργοποιηθεί η πρόσθετη έκπτωση του 8%. Ειδικά για τις μικρές περιουσίες έως 60-80.000 ευρώ, η συνολική έκτπωση που θα γίνεται επί του ΕΝΦΙΑ, θα φτάνει ακόμη και στο 40-45% από 30% που είναι σήμερα.
– Την αναστολή για τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022, του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος θα επιβάρυνε τους πωλητές και μετά από πολλαπλές παρατάσεις δεν πρόκειται να ισχύσει τελικά.
-Την παροχή έκπτωσης 40% από τον φόρο εισοδήματος για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων. Η φοροαπαλλαγή, όμως, έχει μερικές σημαντικές λεπτομέρειες.
Η δαπάνη ανά ιδιοκτήτη δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από 16.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μέγιστη έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 6.400 ευρώ. Η φοροαπαλλαγή θα δίνεται μόνο για τις δαπάνες λήψης υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση ακινήτων και όχι για το κόστος των υλικών. Για να καρπωθεί ένας ιδιοκτήτης τη φοροαπαλλαγή θα πρέπει να λάβει νόμιμο παραστατικό, όπως είναι το τιμολόγιο, αλλά και να εξοφλήσει τη σχετική δαπάνη με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού του τεχνίτη που έχει αναλάβει τις σχετικές εργασίες.
Η έκπτωση φόρου δεν θα χορηγείται ολόκληρη, αλλά τμηματικά σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις, δηλαδή 10% ετησίως. Σε περίπτωση που η έκπτωση φόρου υπερκαλύπτει τον ετήσιο φόρο εισοδήματος, το υπόλοιπο που περισσεύει δεν θα δίνεται με τη μορφή επιστροφής φόρου, αλλά θα χάνεται.
-Για όλες τις αγορές νεόδμητων ακινήτων, θα πάψει να επιβάλλεται ΦΠΑ 24% και οι αγοραστές θα πληρώνουν μόνο φόρο μεταβίβασης με συντελεστή 3%. Έτσι, η απόκτηση νεόδμητου ακινήτου (ή οποιουδήποτε ακινήτου έχει χτιστεί με άδεια μεταγενέστερη του 2006) θα γίνει πολύ πιο προσιτή.