Η Αγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να αντιτίθεται σε μια ριζική ανατροπή της αυστηρής λιτότητας που επιβάλλει στην ευρωζώνη, αλλά τα μηνύματα από τη σύνοδο κορυφής του G20 στο Μεξικό δικαιολογούν...
συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στην πορεία θα υπάρξει σταδιακή μεταστροφή προς μια περισσότερο επεκτακτική πολιτική που θα στοχεύει στην ανάπτυξη.
Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ, αλλά και τη διευρυμένη συνεύρεση του Αμερικανού προέδρου με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο (Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Μόντι, Ραχόι, Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο) καταγράφηκε για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα η επείγουσα διάσταση του προβλήματος και η ανάγκη αλλαγών, εξέλιξη που θα ωφελήσει και την Ελλάδα.
Κάποια μηνύματα για μερική έστω μετακίνηση εξέπεμψε η Αγκελα Μέρκελ όταν δήλωσε αποφασισμένη να εργασθεί για την επίλυση της κρίσης μέσα από ένα μείγμα “δημοσιονομικής προσαρμογής, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας”, ενώ με δεδομένη την αρνητική στάση της γερμανικής κοινής γνώμης έναντι της χαλάρωσης των όρων του μνημονίου για την Ελλάδα, παρέπεμψε στην αξιολόγηση της Τρόικας ανοίγοντας και εδώ ένα «παράθυρο».
Ο Μπαράκ Ομπάμα, που επιπροσθέτως ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κρίσης στις προοπτικές επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, εμφανίσθηκε ικανοποιημένος εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ευρωζώνη θα προχωρήσει σε άμεσα μέτρα αλλά και σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα σταθεροποιήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.
Ολοι, Ευρώπη, ΗΠΑ και οι υπόλοιπες σημαντικές οικονομίες, συμφώνησαν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και υπό αυτό το πρίσμα περιέγραψαν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα ως καθοριστική για το μέλλον.
Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που η Ελλάδα θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες με συγκροτημένη κυβερνητική θέση που θα βασίζεται σε πειστικά και ρεαλιστικά επιχειρήματα.
(kathimerini.gr)