«Βροχή» πέφτουν στο Πρωτοδικείο Αθηνών οι αιτήσεις διαταγών πληρωμής από τράπεζες κατά δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό που απαιτείται να φθάνει μέχρι στιγμής τα 820 εκατ. ευρώ.
Από τις αρχές του έτους οι υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Αθηνών παραλαμβάνουν έως 300 αιτήσεις τη ημέρα, ενώ το ρεκόρ μιας ημέρας ύστερα από αργία ή απεργία ήταν 400 φάκελοι, όταν...
στο παρελθόν οι διαταγές πληρωμής δεν ξεπερνούσαν σε ημερήσια βάση τις 50 και στη χειρότερη περίπτωση έφταναν τις 100.
Ο αριθμός των αιτήσεων διαταγών πληρωμής αναμένεται φέτος να φθάσει σε ύψος ρεκόρ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς αρμοδίων παραγόντων ενδέχεται να ξεπεράσει και τις 70.000, έναντι 41.000 πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι διαταγές πληρωμής ανέρχονται σε 40.000.
Καθημερινά μεγάλες ουρές σχηματίζονται στο κτίριο 11 και στο αρμόδιο γραφείο 101 που παραλαμβάνει τις αιτήσεις των δικηγόρων. Οι φάκελοι των αιτήσεων σχηματίζουν ντάνες στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη, ενώ η αναμονή για την κατάθεση της αίτησης ξεπερνά τη μία ώρα. Το 2011 κατατέθηκαν συνολικά 41.000 αιτήσεις , το 2010 34.630, το 2009 31.264 και το 2008 ο αριθμός έφθανε μόλις τις 1.964. Στο καυτό δωδεκάμηνο της χρονιάς που πέρασε οι διαταγές πληρωμής αυξήθηκαν κατά 18,3%.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών δέχεται αιτήσεις όταν οι απαιτήσεις ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ και όταν η οφειλή αφορά μισθώματα που η αξία τους είναι μεγαλύτερη από 600 ευρώ. Αιτήσεις για μικρότερα ποσά κατατίθενται στα Ειρηνοδικεία της χώρας.
Και ΦΠΑ 23%
Αγριο κυνηγητό από Εφορία και τράπεζεςΟ πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθηνών Γιώργος Μήτσης λέει ότι η επίδοση δικαστικών εγγράφων στην παρούσα φάση εστιάζεται μόνο στις διαταγές πληρωμής, οι οποίες με την έκδοσή τους επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%, με αποτέλεσμα το κόστος να γίνεται δυσβάσταχτο για τον υπόχρεο.
Ο δικηγόρος Ανδρέας Λιανέρης είπε στην «Οικονομία» ότι για την πλειονότητα των συναδέλφων τείνει να γίνει η βασική τους ενασχόληση, καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών είναι η άμεση είσπραξη των οφειλομένων. Ο υπόχρεος, μόλις παραλάβει τη διαταγή πληρωμής στις επόμενες 15 εργάσιμες ημέρες πρέπει να ασκήσει ανακοπή, χωρίς ωστόσο αυτή η διαδικασία να αναστείλει την εντολή καταβολής των οφειλομένων.
Ο ενδιαφερόμενος που ζήτησε την έκδοση διαταγής πληρωμής μπορεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την επίδοση της διαταγής πληρωμής να απαιτήσει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και είναι σε θέση να απαιτήσει να γίνει πλειστηριασμός σε κινητά και ακίνητα στοιχεία που διαθέτει στο όνομά του.
Η πρώτη κατοικία με βάση την τρέχουσα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να βγει στο «σφυρί» και θα είναι σε ισχύ μέχρι τα τέλη του έτους. Οι αιτήσεις διαταγών πληρωμής προέρχονται κυρίως από τις τράπεζες και λιγότερο από ιδιώτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη «φάκα» των διαταγών πληρωμής έχουν πέσει αρκετές επιχειρήσεις, διότι το ελληνικό Δημόσιο δεν τους έχει εξοφλήσει.
(e-go.gr)