29 Οκτ 2014

«Τραβούν» το σχοινί οι Τούρκοι

Επικίνδυνες γίνονται οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στη νότια Κύπρο. Πρώτα το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, που «αλωνίζει» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά, τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι Τούρκοι ψάχνουν για εταιρία που θα τους παρέχει πλατφόρμα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έρευνες στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Την ώρα που κατευθύνονται προς την Κύπρο δύο ακόμη τουρκικά πολεμικά σκάφη, χθες αποκαλύφθηκε ότι το Barbaros, εκτός από τα δύο συνοδευτικά τουρκικά πλοία, είχε από την πρώτη στιγμή κοντά του και ένα υποβρύχιο.

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη την προκλητική της πολιτική, χωρίς να δίνει καμία σημασία στα αυστηρά μηνύματα που έχουν σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά, προσβάλει επανειλημμένα τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός ανεξάρτητου κράτους και δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν σαφής, όταν προ ημερών κλήθηκε να σχολιάσει τις τουρκικές κινήσεις νότια της Κύπρου. Δήλωσε ότι είτε θα μοιραστούμε τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο, είτε θα πρέπει να εξεταστεί η λύση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τουρκία, με το να εφαρμόζει την ατζέντα της χωρίς να «ιδρώνει» το αυτί της από τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης, καθιστά σαφές ότι αγνοεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος»
Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για το Κυπριακό να ζητήσουν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις. Τόνισε μάλιστα ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος αν η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο στόχος της δεν είναι η επίλυση του Κυπριακού» είπε.