Προτάσεις για την απόσυρση δημόσιου χρέους ύψους 91 δισ. ευρώ ή 30% του ΑΕΠ και την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία χρόνια, έως το 2017, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας στο συνέδριο του «Economist».
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως τόσο η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όσο και η ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή σχετίζονται με αποφάσεις των εταίρων μας, οι οποίες μπορούν να ληφθούν προς όφελος της Ελλάδας, εάν...
η χώρα πράξει όλα όσα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει στο πλαίσιο του Μνημονίου και επιστρέψει σε «καθεστώς ουσιαστικής αυτοδυναμίας και ουσιαστικής θεσμικής ισοτιμίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη».
Στην ουσία δηλαδή συνέδεσε την παράταση με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Η βιωσιμότητα αυτή εξασφαλίζεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στη βάση του σχεδίου που παρουσίασε για απαλλαγή της Ελλάδας από βάρη ύψους 41+50 δισ. ευρώ.
Οπως εκτίμησε, οι κανόνες που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών και ισχύουν για την Ισπανία και την Ιρλανδία θα ισχύσουν τόσο για την Κύπρο, αλλά και για την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Αν συμβεί αυτό, τόνισε πως ο ESM θα μπορεί να αποφασίσει τη διακράτηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών που ενισχύει και ανακεφαλαιοποιεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπεται στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής για το ελληνικό Δημόσιο και το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκόλυνε τη μείωση του ονομαστικού δημόσιου χρέους κατά 25% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 50 δισ. ευρώ.
Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως εάν παράλληλα αποφασιστεί η πλήρης συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω των ομολόγων ελληνικού δικαίου που έχει στην κατοχή της, αυτό θα προσέφερε μείωση του δημόσιου χρέους κατά 27 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ απέκτησε την παρελθούσα τριετία μέσω παρεμβάσεων ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 57 δισ. ευρώ καταβάλλοντας για την απόκτησή τους περίπου 30 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν αυτά αποπληρωθούν στην τιμή κτήσης, το ελληνικό Δημόσιο θα αποσύρει σημαντικό μέρος χρέους.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει κάνει προς τις διοικήσεις των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων ώστε να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα του EFSF που έχουν αποκτήσει λόγω της συμμετοχής τους στο PSI για να αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου.
Οπως τόνισε, αυτό με σημερινούς όρους θα μπορούσε να οδηγήσει συμψηφιστικά σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους κατά 7% του ΑΕΠ ή κατά 14 δισ. ευρώ.
(tanea.gr)