3 Ιουν 2016

Βερολίνο: Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αντέχουν και διαφορετικές απόψεις

Βερολίνο: Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αντέχουν και διαφορετικές απόψεις«Σχέσεις όπως αυτή της Γερμανίας με την Τουρκία μπορούν να αντέξουν και θα αντέξουν και διαφορές απόψεων» δηλώνει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ την επομένη της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Μπούντεσταγκ, σημειώνει ωστόσο πως μετά την ψηφοφορία δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της τουρκικής ηγεσίας, ενώ καλεί Άγκυρα και Ερεβάν να εντατικοποιήσουν την προσπάθεια για πολιτική συνεννόηση.

«Η σχέση μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας είναι πολύ ευρεία και βαθιά. Είμαστε στενοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες, η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Γερμανία ζουν μαζί μας εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκικές ρίζες- σε πολλές περιπτώσεις ως Γερμανοί. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε πολύ στενά και στο προσφυγικό θέμα, στο πνεύμα κοινού συμφέροντος και επιμερισμού των βαρών. Σχέσεις τέτοιου είδους μπορούν να αντέξουν και θα αντέξουν και διαφορές απόψεων»τόνισε ο Ζάιμπερτ.

Αναφερόμενος ειδικά στους πολίτες με τουρκικές ρίζες που ζουν στην Γερμανία, επανέλαβε ότι «ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν γερμανική υπηκοότητα ή όχι, είναι και παραμένουν μέρος της χώρας μας», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέρος της χώρας μας είναι και ένας δημοκρατικός πολιτισμός, στον οποίο υπάρχουν και διαμάχες, στο πλαίσιο των οποίων μπορούν ασφαλώς να εκφραστούν απόψεις με διαφορετικό και ειρηνικό τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου «να παροτρύνει την Τουρκία να αναλάβει δράση για την συμφιλίωση» με την Αρμενία, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε, ο Ζάιμπερτ σημείωσε ότι για το Βερολίνο το συγκεκριμένο θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία -και όχι μόνο μετά την απόφαση της Μπούντεσταγκ. 

«Θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να υπάρξει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Αναγνωρίζουμε ότι η τουρκική πλευρά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ήδη κάποια πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά παραμένει και η έκκλησή μας και προς τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για πολιτική συνεννόηση, π.χ. μέσω μιας Επιτροπής Ιστορικών, όπως πρότεινε η Τουρκία. Εμείς αυτό θα το προωθήσουμε μέσω όλων των διαύλων που διαθέτουμε» προσέθεσε.

Ήδη, όπως έσπευσε να προσθέσει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι, βρίσκονται σε εξέλιξη ανάλογα προγράμματα, τα οποία στηρίζονται οικονομικά από την γερμανική κυβέρνηση.

Η ίδια, κληθείσα να εκτιμήσει αν η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, δήλωσε ότι οι ως τώρα ενέργειες είναι παρόμοιες με τις αντιδράσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως π.χ. της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου. 

«Προσδοκία μας παραμένει να μην υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις» τόνισε, αλλά προσέθεσε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει ούτε τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης ούτε το πότε θα επιστρέψει στο Βερολίνο ο Τούρκος πρεσβευτής που ανακλήθηκε στην πατρίδα του για διαβουλεύσεις. 

«Λόγω και των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων τουρκικής καταγωγής που ζουν στη χώρα μας, έχουμε τη μεγάλη ελπίδα ότι δεν θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω επιβάρυνση των σχέσεων. Βασιζόμαστε επίσης και στο γεγονός ότι αυτό που χτίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες είναι τόσο γερό ώστε δεν μπορεί να κλονιστεί» δήλωσε.

Σχολιάζοντας μάλιστα τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι «οι γερμανοτουρκικές σχέσεις δεν θα επιδεινωθούν ριζικά», η Σαουσάν Σέμπλι εξέφρασε την ελπίδα ότι «μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι και η Τουρκία βασίζεται στο γεγονός ότι οι σχέσεις με την Γερμανία είναι τόσο καλές και στενές και έτσι θα παραμείνουν».