5 Αυγ 2012

Μείωση αποδοχών 30% για 68.000 εργαζομένους στις ΔΕΚΟ



Οριζόντιο κόψιμο σε μισθούς και συντάξεις για όλους και όχι μόνο για τα ειδικά μισθολόγια θα απαιτήσει η τρόικα αν δεν δει -μόλις επιστρέψει σε τρεις εβδομάδες από τώρα- δεσμεύσεις για περικοπές 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον από λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων προκειμένου να θεωρήσει «ολοκληρωμένο και αξιόπιστο» το πρόγραμμα λιτότητας που της παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Το εφιαλτικό σενάριο για μια νέα σφαγή όλων των μισθών και συντάξεων είναι πλέον ορατό, καθώς...
οι απεσταλμένοι των δανειστών αμφισβητούν ευθέως την αποδοτικότητα των μέτρων, αλλά και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που έχει αντιπροτείνει ως τώρα η κυβέρνηση.

Τη μόνη λύση που οι ελεγκτές αποδέχονται ως ικανό αντίμετρο ώστε να μην αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει μειώσεις μισθών από το μπαλκόνι της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι να μειώσουν εδώ και τώρα όλα τα υπουργεία κατά το ένα πέμπτο το λειτουργικό τους κόστος. Αν και δεν ακούστηκε επισήμως, στις συζητήσεις με την τρόικα οι ελεγκτές «έδειξαν» την προοπτική απολύσεων στο Δημόσιο ως μέτρο ανάγκης εάν δεν βγει ο λογαριασμός. Το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν πείθει την τρόικα πως μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ - είτε εφαρμοστεί σε βάθος διετίας είτε επεκταθεί ακόμα και σε βάθος τετραετίας.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε θα βγει λαγός από το καπέλο. Ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι συμβαίνει», τόνιζε με έκδηλη αγωνία μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις συσκέψεις με την τρόικα. «Ο,τι δεν κοπεί από τις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων τους θα κοπεί από τους μισθούς και τις συντάξεις όλων», ανέφερε.

«Χαμένος χρόνος» για παζάρια Το μήνυμα το έχει λάβει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος πιέζει τους υπουργούς του να εξοικονομήσουν κάθε ευρώ που μπορούν από τις λεγόμενες «ελαστικές δαπάνες» των υπουργείων, για να μη βρεθεί η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο στο δίλημμα «ή κόβω μισθούς ή δεν πληρώνω καθόλου μισθούς».

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, επέλεξε να έρθουν «μπροστά» όλα τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ - προκαλώντας έντονες τριβές στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης- αντί να ακολουθήσει παρελκυστική πολιτική απέναντι στην τρόικα, προτείνοντας μόνο τα μισά μέτρα τώρα και τα άλλα μισά ύστερα από μια νέα διαπραγμάτευση.

«Ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν», σχολίασε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, υπονοώντας πως το κρυφτούλι με τις περικοπές στις δαπάνες είναι χαμένος χρόνος όταν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται ως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και ενώ πληθαίνουν στην Ευρώπη οι φωνές εκείνων που δείχνουν την Ελλάδα σαν το μαύρο πρόβατο που πρέπει να βγει από την ευρωζώνη. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, κάθε άλλη περικοπή σε καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων φαντάζει σίγουρα καλύτερη επιλογή.

«Μάθετε να ζείτε με αυτά που έχετε»

Η τρόικα αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από την Αθήνα και μέχρι την τελευταία στιγμή, στη σύσκεψη με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, επιμένει να βγάζει άχρηστο σχεδόν το μισό πακέτο περικοπών που ετοίμασε η κυβέρνηση. Αμφισβητεί την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ακόμα και «άγριων» περικοπών που εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς οι μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ, οι κλιμακωτές μειώσεις και τα πλαφόν στις συντάξεις δεν καλύπτουν ούτε ένα από τα σχεδόν 6 δισ. που απομένουν για να συμπληρωθεί το «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ.

«Πρέπει τώρα το κράτος να περικόψει κατά 15%- 20% τις λειτουργικές δαπάνες του και να μάθει να τα βγάζει πέρα με όσα ακριβώς έχει, δεν υπάρχει περιθώριο για νέα ελλείμματα», λένε οι ελεγκτές, υπονοώντας πως ό,τι «περισσεύει» θα πρέπει να κόβεται από μισθούς και συντάξεις. Και στο θέμα αυτό δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής από τους δανειστές, όπως θα κάνουν φανερό και στην έκθεση που θα συντάξουν σε έναν μήνα για την επόμενη δόση.

«Ημίμετρα» τα μέτρα

Για να μη ζήσει η χώρα μια νέα σφαγή των μισθών, που θα έδινε το τελικό χτύπημα στα νοικοκυριά και στην οικονομία -αλλά και στο πολιτικό σύστημα-, η τρόικα δίνει στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς εταίρους που τη στηρίζουν περιθώριο λίγων μόλις ημερών -μέχρι τα τέλη Αυγούστου- να παρουσιάσουν ένα πειστικό πακέτο περικοπών. Οι μειώσεις «διά νόμου» στα ενοίκια που πληρώνουν τα υπουργεία κατά 20%, οι περικοπές στους μισθούς υπουργών και άλλων αξιωματούχων του κράτους είναι προπομπός των μέτρων που θέλει η τρόικα, δεν αρκούν όμως για να έρθουν οι δαπάνες «ίσα βάρκα ίσα νερά».

Οι δανειστές θεωρούν από υπεραισιόδοξες μέχρι και ανεδαφικές τις εκτιμήσεις των υπουργείων για εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ με τα μέτρα που προτείνουν, ακόμα και εάν εφαρμοστούν όλα μαζί αθροιστικά και όχι εναλλακτικά, ως δημοσιονομικά ισοδύναμα, γι’ αυτό και έχουν ζητήσει να γίνει νέα επεξεργασία των στοιχείων των σχεδόν 50 μέτρων που εξέταζαν μέχρι τώρα τα υπουργεία. Οι ως τώρα περικοπές «τύπου ΚΕΠΕ» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, απολύσεις αναπληρωτών καθηγητών από τα σχολεία, έκτακτου προσωπικού από ΑΕΙ και ΤΕΙ και συμβασιούχων από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και πάγωμα προσλήψεων στους δήμους.

Οι μειώσεις ενοικίων και αποδοχών υπουργών και γενικών γραμματέων παρουσιάστηκαν ως αντίμετρα για να μην ισχύσουν μόνον οι «γνωστές» περικοπές που ψηφίστηκαν ήδη και θα έπρεπε να εφαρμοστούν για το 2012, όπως οι μειώσεις στις αποδοχές των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών λειτουργών και των κληρικών ή η περικοπή στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων.

Συμπληρωματικά ως προς αυτά, προτείνεται να εφαρμοστούν μειώσεις στις αποδοχές που καταβάλλονται σε πρώην πρωθυπουργούς, βουλευτές, γενικούς γραμματείς, περιφερειάρχες, δημάρχους και λοιπά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώσεις στον αριθμό και τις αποδοχές των συμβούλων των υπουργών και των συνεργατών των βουλευτών.

Και αν τελικώς η τρόικα δεχόταν να μην προχωρήσουν οι «γνωστές» για φέτος περικοπές, ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα κυριαρχεί για το αν θα δεχτεί τις «άγνωστες» περικοπές της διετίας 2013-2014 (θα ανακοινωθούν επισήμως λίγο πριν από τη ΔΕΘ).

Πρόκειται γι’ αυτές που εξετάζεται να επιβληθούν στις αποδοχές του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, υπολογίζονται ως τώρα σε 2-3 δισ. και μπορεί να φτάσουν μέχρι και στα 6 δισ. αν εφαρμοστούν μειώσεις στις συντάξεις χωρίς «κόκκινες γραμμές» (για πλαφόν, ΟΓΑ κ.λπ.). Από άλλες κρατικές δαπάνες προτείνεται να εξοικονομηθούν 5 δισ. ευρώ.

(protothema.gr)