31 Αυγ 2012

Ζημιογόνες 7 στις 10 εισηγμένες εταιρίες


Αιμορραγούν οι ελληνικές επιχειρήσεις δίνοντας αγώνα επιβίωσης, καθώς η ύφεση βαθαίνει, η καταναλωτική ζήτηση συρρικνώνεται,  οι στρόφιγγες τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν κλείσει, ενώ το Δημόσιο έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών.

Απογοητευτική η εικόνα αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών, από οποίες 7 στις 10 είναι πλέον ζημιογόνες και φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να...
 "τρώνε τις σάρκες τους", καθώς η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί αισθητά στο άμεσο μέλλον.

Ενδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν είναι και το γεγονός ότι 39 από τις 257 επιχειρήσεις του ΧΑ δεν κατόρθωσαν καν να καταρτίσουν ισολογισμούς εξαμήνου, ενώ οι 9 τράπεζες πήραν παράταση ενός μηνός για να μπορέσουν να παρουσιάσουν λογιστικές καταστάσεις.

Πάντως η κρίση φαίνεται ότι λειτουργεί ως «Δαρβίνειος νόμος»: Οι λίγοι ισχυροί και ευπροσάρμοστοι στις νέες συνθήκες γίνονται ισχυρότεροι, οι αδύναμοι εξασθενούν περισσότερο ή πεθαίνουν.

Ετσι, αν και 7 στις 10 εταιρίες είναι ζημιογόνες, τα συνολικά αποτελέσματα των 218 εισηγμένων που δημοσίευσαν εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις (πλήν τραπεζών και MIG η οποία  εξαιρείται για συγκεκριμένο λόγο), εμφανίζονται θετικά κατά 275 εκ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά κέρδη των λίγων και ισχυρών είναι πολύ μεγαλύτερα από τις συνολικές ζημίες των πολλών και αδύναμων.

Η τελική εικόνα αλλοιώνεται, αν συμπεριληφθεί η MIG, η οποία εμφάνισε μεγάλες ζημίες  λόγω απαξίωσης της συμμετοχής της  στην Λαϊκή/Cyprus PB (πρώην Marfin PB), που οδηγήθηκε σε αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση εξαιτίας των απωλειών από το κούρεμα ελληνικών ομολόγων.


 Τα οικονομικά μεγέθη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Beta ΑΕΠΕΥ:

- ο συνολικός κύκλος εργασιών   των 218 εισηγμένων παρέμεινε στάσιμος στα 37,88 δισ. ευρώ

- τα λειτουργικά τους κέρδη μειώθηκαν  κατά 12,3% σε 3,42 δισ. ευρώ.

- από τις 218 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει τους ισολογισμούς, οι 68 μόλις είναι κερδοφόρες και οι 150 ζημιογόνες.

- από τις κερδοφόρες, 28 αύξησαν τα κέρδη τους, 33 είχαν μείωση, ενώ 7 εταιρίες έγιναν φέτος κερδοφόρες (από ζημιογόνες πέρυσι).

- από τις ζημιογόνες, 81 εμφάνισαν αυξημένες ζημίες, 41 τις μείωσαν ενώ 28 έγιναν φέτος ζημιογόνες (πέρυσι ειχαν κέρδη).

Οπως επισημαίνει  ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ Mάνος Χατζηδάκης,το λειτουργικό αποτέλεσμα των εμποροβιομηχανικών εταιριών συρρικνώθηκε και λόγω των επιβαρύνσεων από αυξήσεις τιμών  πρώτων υλών, του ενεργειακού κόστους καθώς και συναλλαγματικών διαφορών από την ανατίμηση του δολαρίου.

Την μεγαλύτερη επίπτωση στην μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας από τις διακυμάνσεις αυτές είχαν οι εταιρίες διύλισης (185 εκ. ευρώ), η ακτοπλοΐα και η 3Ε Coca Cola.

Πρωταγωνιστές

Για τις, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, S&B, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Καρέλιας το πρώτο μισό του 2012 ήταν πολύ ενθαρρυντικό και χαρακτηρίστηκε από βελτιώσεις στην κοστολογική δομή τους την λειτουργική τους επίδοση και τον κύκλο εργασιών τους. Την θετική εικόνα στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση συμπληρώνουν οι επιδόσεις των Folli-Follie, Τέρνα Ενεργειακή και ο ΟΤΕ.

Από τις μικρότερου μεγέθους εταιρίες ιακανοποιητικά αποτλέσματα εμφάνισαν οι Σαράντης, Κορρές, Πλαίσιο, Elton, Κρι-Κρι, Ικτίνος, Κυριακίδης, Καράτζης, ΕΛΒΑΛ, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, FG Europe, Eurodrip, Σωλ. Κορίνθου, Inform Lycos και  Ευρωπαική Πίστη.

Μικρές ανατροπές από το ζημιογόνο ή αδύναμο α’ τρίμηνο έχουν σημειωθεί σε ΔΕΗ, Τιτάνα, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ-Τέρνα. Αρνητικές εκπλήξεις υπήρξαν από την την Τρ. Κύπρου τον Φουρλή, την Σιδενόρ, την Autohellas, την Intralot και τον Ηράκλη (ζημιές).

Mε σημαντικές ζημιές έκλεισαν την το δεύτερο τρίμηνο οι Alapis,  MIG, Nutriart, Αττικάτ, Αθηνά, SΑΤΟ, Βιοτέρ, Ηρακλής, Νεώρειο Σύρου, Shelman, Σφακιανάκης, Κούμπας, Lamda Development, Eurobank Properties, Olympic Catering, Σιδενόρ, Μινωικές Γραμμές, Ελληνική Υφαντουργία, Χαλκόρ, Sanyo, Επιχειρήσεις Αττικής και Intracom.

Πρέπει να επισημανθεί όμως ότι σε πολλές από τις παραπάνω εταιρίες η ζημιά ενισχύθηκε από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες (απομείωσεις, προβλέψεις, διακύμανση ισοτιμιών και εμπορευμάτων)

(sofokleousin.gr)