29 Αυγ 2012

«Έχουμε τα απαραίτητα μέσα να σταθεροποιήσουμε το ευρώ» λένε Μέρκελ και Μόντι


Η Ευρωζώνη έχει τα απαραίτητα μέσα για να σταθεροποιήσει το ευρώ, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος -δείχνοντας στον μόνιμο μηχανισμό ESM- μετά τη συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στο Βερολίνο, σημειώνοντας επίσης την πεποίθησή της πως η οδός των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα φέρει σύντομα καρπούς...


Σε ερώτηση για τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται τα spread των ιταλικών ομολόγων, η Μέρκελ ανέφερε πως η πρόσφατη αποκλιμάκωση είναι ενθαρρυντική, εκτιμώντας πως η περαιτέρω προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στις αγορές.

Όσον αφορά ωστόσο την πρόταση να δοθεί τραπεζική άδεια στον μηχανισμό στήριξης, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της πως κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις κείμενες συνθήκες.

Ο Μάριο Μόντι βρέθηκε την Τετάρτη στο Βερολίνο, έχοντας συναντηθεί την προηγούμενη ημέρα και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.

Στο φόντο της συνάντησης Μέρκελ και Μόντι βρίσκεται η πρόθεση της ΕΚΤ να παρέμβει στις αγορές ομολόγων ώστε να αποκλιμακώσει τις πιέσεις που υφίστανται Ισπανία και Ιταλία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το άρθρο του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη γερμανική Zeit, στο οποίο υπερασπίζεται την πολιτική της Τράπεζας για την καταπολέμηση της κρίσης έναντι -και- της «δυσφορίας» της Bundesbank σε ορισμένες από τις μέχρι τώρα κινήσεις.

(in.gr)