23 Αυγ 2012

Ρευστότητα θα ζητήσει ο Σαμαράς απο Μέρκελ


Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι το βασικό αίτημα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη συνάντηση του με την καγκελάριο Μέρκελ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει απο την κυρία Μέρκελ να παρέμβει ώστε να απελευθερωθούν δάνεια απο την ευρωπαική τράπεζα Επενδύσεων που έχουν σήμερα παγώσει αλλά και να...
 επιταχυνθεί κατά το δυνατόν η εκταμίευση της δόσης των 31 δις ευρώ που περιμένει η Ελλάδα, αφού φυσικά διαβεβαιώσει πρώτα οτι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα απο ελληνικής πλευράς για τη μείωση του ελλείμματος.

Στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού, περιλαμβάνονται μια τεκμηριωμένη παρουσίαση των βημάτων που έχει κάνει η κυβέρνηση στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και επιχειρήματα για τη ζημιά που προκαλούν στην ελληνική προσπάθεια οι δηλώσεις Γερμανών και άλλων αξιωματούχων περί εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς θα εξηγήσει στην κυρία Μέρκελ οτι η ανησυχία που τροφοδοτείται απο δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας απο την Ευρωζώνη δυσχεραίνει την ελληνική προσπάθεια στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στην προσέλκυση ελληνικών και ξένων κεφαλαίων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Θα επιχειρηματολογήσει επίσης υπέρ των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί λέγοντας οτι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα μέσα σε σύντομο χρόνο και θα ζητήσει την παρέμβαση της Γερμανίας ώστε να χρηματοδοτηθεί πιο γρήγορα η οικονομία. Η χρηματοδότηση αυτή είναι που εννοεί ο κ. Σαμαράς λέγοντας «ζητάμε μια ανάσα».

Το θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους αλλά και του κουρέματος των ομολόγων που κατέχουν τα κράτη και οι κεντρικές τράπεζες, δεν θα τεθεί επισήμως. Ουσιαστικά όμως συζητείται ατύπως και βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχοντας πιο πολύ την λογική ενός επιβεβλημένου λόγω των συνθηκών «μπόνους» απο τους Ευρωπαίους προς την ελληνική πλευρά αν προχωρήσουν τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας, παρά μιας ελληνικής απαίτησης.

Το οικονομικό επιτελείο πάντως της κυβέρνησης κρατάει μικρό καλάθι για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ, θεωρώντας δύσκολο να υπάρξει κάτι παραπάνω απο θετικές κουβέντες ενθάρρυνσης αυτή τη στιγμή. Θεωρεί όμως οτι η Γερμανία μπορεί να διευκολύνει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας απο ευρωπαικούς θεσμούς για να χρηματοδοτηθεί κάποια ανάπτυξη και να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Στουρνάρας θα επσιτρέψουν στην Ελλάδα την Κυριακή το βράδυ μετά τις συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ.

(reporter.gr)