1 Οκτ 2012

Süddeutsche Zeitung: «Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα»


Το άρθρο αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του υποψηφίου του σοσιαλδημοκρατικού SPD για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, με τις οποίες τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης. Το ερώτημα όμως που τίθεται, σύμφωνα με το άρθρο, είναι αν μπορεί να υπάρξει καταβολή της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς προηγουμένως την έκθεση της τρόικας...


Κατά τον Στάινμπρουκ θα πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά να λάβει ως αντάλλαγμα περισσότερο χρόνο, καθώς η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση, για τα επόμενα επτά με οκτώ χρόνια, να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Ως προς το αν το SPD θα υπερψήφιζε στο γερμανικό Κοινοβούλιο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα, αυτό «θα εξαρτηθεί από τους όρους».

Διπλωμάτες της ΕΕ θεωρούν ότι ο Στάινμπρουκ προκαταλαμβάνει αυτό που θα συμβεί στις επόμενες εβδομάδες. Είναι προαποφασισμένο ότι η Ελλάδα θα λάβει περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να κάνει τις συμφωνηθείσες περικοπές.

Αυτό θα συμβεί επειδή η πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης έχει προ πολλού αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στη νομισματική ένωση, έστω και προσωρινά, ακόμα και αν αυτή η λύση συνδέεται με σημαντικό κόστος. Τι θα μπορούσε να συμβεί μακροπρόθεσμα, αυτό δεν θέλει να το σκεφτεί κανείς, καθώς είναι μεγάλη η ανησυχία για τις επιπτώσεις οποιασδήποτε άλλης λύσης.

Πριν από μία εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η δημοσιονομική τρύπα της Ελλάδας είναι 30 και όχι 10 δισ. ευρώ, όπως μέχρι τότε νομιζόταν. Ένα αντίστοιχο ποσόν, 31 δισ. Ευρώ, θα λάβει η Ελλάδα, εφόσον η επόμενη δόση της δανειακής βοήθειας εγκριθεί από την τρόικα. Αλλά εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα: η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και οι πολίτες επαναστατούν.  Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι περαιτέρω περικοπές θα έθεταν σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη. Υψηλόβαθμα στελέχη των Κεντρικών Τραπεζών εκφράζουν τον φόβο ότι οι δανειστές θα πρέπει και πάλι να καλύψουν τα κενά στον ελληνικό προϋπολογισμό, όπως έκανε η ΕΚΤ τον Αύγουστο με μία έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 3,5 δισ. Ευρώ. Το πρωταρχικό ζήτημα είναι η κάλυψη της δημοσιονομικής τρύπας των 10 δισ. Ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε παράταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και ότι η τρόικα θα υποχωρήσει από την απαίτησή της για περισσότερες περικοπές. Γι’ αυτό και πριν από μία εβδομάδα ο Σαμαράς διέκοψε τις διαπραγματεύσεις και έστειλε σπίτι τους τους ελεγκτές της τρόικας. Ήθελε να διαπραγματευτεί στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον ένα νέο, πιο ελαστικό πρόγραμμα.

Μερικά ΜΜΕ μετέδωσαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η επόμενη δόση από τις Βρυξέλλες θα πληρωθεί ακόμα και αν δεν εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της τρόικα. «Ο κίνδυνος για το φαινόμενο ντόμινο είναι μεγάλος», δήλωσε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» διπλωμάτης της ΕΕ. Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών διέψευσε την Κυριακή τα δημοσιεύματα αυτά.            

(tovima.gr)