8 Νοε 2012

Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» το Μνημόνιο 3- Επτά διαγραφές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ


Υστερα από μία θυελλώδη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής που κινδύνεψε να μην αρχίσει καν και να διακοπεί άλλη μια φορά, και διήρκησε δέκα και πλέον ώρες, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για τα επώδυνα μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Ψήφισαν 299 βουλευτές και με 153 «υπέρ», 128 «όχι» και 18 παρόντες το Μνημόνιο 3 είναι...
πλέον νόμος του κράτους.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θέτει νέα ζητήματα στις ισορροπίες μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού μετρήθηκαν επτά «διαρροές»: Από το ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Κασσής, Γιάννης Παραστρατίδης καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, οι Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπολαρης και Αντζελα Γκερέκου δήλωσαν «παρών», ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης απουσίαζε - οι διαγραφές τους από το κίνημα είχαν ήδη προεξοφληθεί πριν από την ψηφοφορία. Από τη ΝΔ «παρών» δήλωσε ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασσαπίδης, ο οποίος διαγράφηκε αμέσως μετά από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν όλοι «παρών».

Οι έξι διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι το κίνημα αριθμεί κοινοβουλευτική ομάδα μόλις 27 βουλευτών. Παράλληλα η στάση της ΔΗΜΑΡ και ο ένας «αντάρτης» της ΝΔ καθιστούν ιδιαίτερα εύθραυστη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εν όψει των επόμενων κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή.

Η χθεσινή συζήτηση  στην Ολομέλεια κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα δυο φορές - την πρώτη προτού καν ξεκινήσει το πρωί: Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες υπέβαλαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου. Το χρονικό, που είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει η επί της ουσίας συζήτηση, ξεκίνησε με την παρέμβαση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το πολυνομοσχέδιο «παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».

Ακολούθησε πανδαιμόνιο καθώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, η οποία μάλιστα έσπευσε να αναρτήσει στο Διαδίκτυο την εικόνα της Ολομέλειας της Βουλής εκείνη τη στιγμή όπου εμφανίζεται η αντιπολίτευση να αριθμεί πολύ περισσότερους βουλευτές από τη συμπολίτευση.

Με 47 «Ναι» και 170 «Οχι», ωστόσο,  217 βουλευτές έκριναν συνταγματικό το πολυνομοσχέδιο.

Η επιστολή Σκανδαλίδη

Αιτιολογώντας την ενέργεια του να απουσιάσει από την ψηφοφορία ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε τα εξής: «Στην διαδρομή μου έδωσα μάχες για τις ιδέες μου εμφορούμενος πάντοτε με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης στην οποία χρωστώ το περισσότερο απ’ αυτό που είμαι.

»Είμαι φανατικά προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αναδέχομαι ακέραιες  τις ευθύνες που μου αναλογούν για τις αποφάσεις των τελευταίων χρόνων που προσυπέγραψα ανεξάρτητα από τις εκάστοτε διαφωνίες που διετύπωσα και τη συμμετοχή μου ή όχι σ’ αυτές. Υποστηρίζω την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και την προγραμματική συμφωνία που συνυπογράψαμε ως τη μοναδική δυνατότητα και σήμερα να αλλάξουν τα πράγματα.

»Τα μέτρα που έρχονται σήμερα στη Βουλή καθώς και η διαδικασία "διαπραγμάτευσης" που προηγήθηκε, δυστυχώς αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών μας λόγων και  κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας. Μια συμφωνία για την οποία απαιτήθηκαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις για να μπορέσει να σταθεί όρθια η χώρα και να αναθεωρηθούν οι δυσμενείς όροι του μνημονίου.

»Δεν είναι μόνο η μη υλοποίηση του παραμικρού από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που επιβάλλει από αύριο κιόλας τον επανακαθορισμό των σχέσεων μας  με την Κυβέρνηση και τις  πολιτικές  που ακολουθεί.

»Είναι αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενο των μέτρων που όντας επώδυνα και αντικοινωνικά πυροδοτούν την κοινωνική συνοχή. Είναι υφεσιακά και αναποτελεσματικά καθώς δεν διασφαλίζουν ούτε την οικονομική τους απόδοση, ούτε τη  βιωσιμότητα του χρέους. Υποβαθμίζουν δραματικά το επίπεδο διαβίωσης του λαού και προσβάλουν βάναυσα και τα τελευταία υπολείμματα  κυριαρχίας και δημοκρατίας που απέμειναν στη χώρα για τα οποία έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

»Το ΝΑΙ εκμηδενίζει σχεδόν κάθε ελπίδα να βγούμε από την κρίση και την παρακμή. Eίναι συνενοχή στο αδιέξοδο μιας πολιτικής και αποδοχή της οριστικής μετατροπής της χώρας σε προτεκτοράτο, χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η προοπτική της.

»Αναγνωρίζω ότι τυχόν πλειοψηφία του ΟΧΙ επί των παρόντων θα οδηγούσε  στην άρση της δεδηλωμένης και σε άμεσες εκλογές που σήμερα όχι μόνο δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στη χώρα αλλά θα τη βάλουν πιθανότατα σε νέες  περιπέτειες.

»Είναι κατά συνέπεια αυτονόητο το ΝΑΙ επί της γενικής αρχής του Προϋπολογισμού καθώς συνιστά πολιτική ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.  

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι δεν μπορώ να υπερψηφίσω τα μέτρα, ούτε και θέλω να προσμετρηθεί η ψήφος μου στις δυνάμεις αποσταθεροποίησης της χώρας. Γι’ αυτό απέχω από τη διαδικασία ψηφοφορίας».

Ο βουλευτής Σερρων Μάρκος Μπόλαρης στην προσωπική ιστοσελίδα του ανέφερε, σχετικά με την στάση του στη ψηφοφορία, τα εξής:

«Η απόλυτη ασυνέπεια με τις προεκλογικές δεσμεύσεις στις διπλές εκλογές, που προκάλεσε ο κ. Σαμαράς. Η απόλυτη ασυνέπεια με την συμφωνία των τριών κομμάτων για τη συγκρότηση της παρούσας κυβέρνησης. Η υιοθέτηση των νεοσυντηρητικών υφεσιακών πολιτικών γερμανικής κοπής και έμπνευσης που εξοντώνουν την ελληνική μεσαία τάξη δεν μπορεί να έχει την έγκρισή μου. Δεν μου επιτρέπει να ψηφίσω ναι.

»Σέβομαι την αγωνία και την εντολή των συμπολιτών μου, όπως εκφράσθηκε με σαφήνεια στην τελευταία εκλογική ετυμηγορία, για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα διασφαλίζει τη λειτουργία της χώρας μέσα στην ΕΕ και θα ενεργοποιήσει πολιτικές διαρθρωτικών αλλαγών.

»Δεν ενδίδω στη ρητορική του επικίνδυνου λαϊκισμού που συντηρεί στρεβλώσεις και νοοτροπίες που καθηλώνουν τη χώρα. Που εξαντλεί την πολιτική της πρόταση στην υπεράσπιση συντεχνιακών κεκτημένων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Γι’αυτό δεν μου επιτρέπεται να ψηφίσω όχι.

»Είμαι παρών, στον αγώνα των δημοκρατικών πολιτών της χώρας, των λαών του ευρωπαϊκού νότου για την ανατροπή του σχεδιασμού της δεξιάς υφεσιακής στρατηγικής που επιβάλλει η κα Μέρκελ.

»Είμαι παρών στον αγώνα της δημοκρατικής παράταξης, στην προσπάθεια του ελληνικού λαού για διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα της χώρας που καταρρέει, για αλλαγή του αναπτυξιακού, παραγωγικού μοντέλου στον ιδιωτικό τομέα. Το διακύβευμα των κρίσιμων αυτών ημερών είναι διακύβευμα δημοκρατίας και όχι δημοσιονομικό! Ο αγώνας συνεχίζεται».

(tanea.gr)