28 Νοε 2012

Στουρνάρας: «Πατριωτικό καθήκον η επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων»


«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στην πρόσφαση απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία - όπως είπε - δίνει τις προϋποθέσεις για να μείνουμε στο ευρώ και μας προσφέρει την ευκαιρία να φύγουμε από την ύφεση.

«Τώρα θα πρέπει να...
αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία που εξασφάλισε με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι είναι «πατριωτικό καθήκον».

Πρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που είχε καθυστερήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, ώστε να χτίσουμε ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και να εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική γι' αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Για τη δόση των 44 δισ. ευρώ, είπε ότι τα 33,4 θα εκταμιευθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα σε 3 δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Νέα μείωση στο επιτόκιο των δανείων το 2014

Το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε στο Eurogroup και ανάλογα με την πορεία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 20% στο 124% του ΑΕΠ, σε σχέση με το βασικό σενάριο (144% του ΑΕΠ), επισήμανε

Το χρέος εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 110% το 2022 και το 88,3% το 2030.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν το 2014 υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, το επιτόκιο στο πρώτο δάνειο θα μειωθεί περαιτέρω (στο Eurogroup συμφωνήθηκε η μείωση σε Euribor 3 μηνών + περιθώριο 0,50%, από Euribor 3 μηνών + περιθώριο 1,50% προηγουμένως).

Εθελοντική η επαναγορά ομολόγων

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά, λέγοντας ότι υπήρξε δέσμευση στο Eurogroup να μην αποκαλυφθεί.

Ομως, τόνισε ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» να επιτύχει, απευθυνόμενος ουσιαστικά στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί, όπως είπε, συμβάλει στην αποκατάσταση της βιωσιμότας του χρέους και τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.

Είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας, σημείωσε.

Το ποσό που θα διατεθεί για την επαναγορά εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι δάνειο (από τον EFSF) και προστίθενται στο κρατικό χρέος.

Στη συνέντευξη διαψεύσθηκε σενάριο σύμφωνα με το οποίο αυτό το ποσό θα καλυφθεί με εκδόσεις εντόκων γραμματίων που θα καλύψουν οι τράπεζες με εγγύηση του EFSF.

Η διαδικασία είναι εθελοντική, τόνισε, όποιος θέλει θα συμμετέχει, προσέθεσε ο κ. Στουρνάρας.

«Είναι εθελοντική δεν έχει στοιχείο υποχρεωτικότητας» ανέφερε και σημείωσε ότι είναι ευκαιρία να συμμετάσχουν όλοι.

«Tα ασφαλιστικά ταμεία είναι ειδική περίπτωση, ανήκουν στη γενική κυβέρνηση, είναι μία ή άλλη η συμμετοχή τους, ας αποφασίσουν μόνα τους», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτημα αν επιθυμεί να συμμετάσχουν.

Για την περίπτωση που δεν πετύχει η επαναγορά, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει «Σχέδιο B» για το θέμα του χρέους.

Η επαναγορά χρέους «δεν σημαίνει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες, καθώς έχουν εγγράψει τα συγκεκριμένα ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες τιμές απ' αυτές που γίνεται η προσφορά», υποστήριξε.

Εξόφληση οφειλών προς επιχειρήσεις

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι την Πέμπτη θα υπογραφούν μνημόνια κατανόνησης του υπουργείου Οικονομικών με 12 υπουργεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.

Εκτενή αναφορά σε αυτό το θέμα έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Μέσα Δεκεμβρίου θα εκταμιευθούν συγκεκριμένα ποσά, υπογραμμίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου, χωρίς ωστόσο τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο κ. Στουρνάρας να αναφέρουν συγκεκριμένα τι ποσό θα πληρωθεί εφέτος και στους επόμενους μήνες.

«Θα αποπληρωθεί ένα μέρος μέχρι το τέλος του έτους και τα υπόλοιπα θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Από τα περίπου 34 δισ. που θα δοθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου, τα 10,6 θα χρησιμοποιηθούν για εσωτερικές ανάγκες, ενώ τα υπόλοιπα για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών. Από τα 10,6 δισ. ευρώ ένα τμήμα θα δοθεί για τις ληξιπρόθεσμες.

Στα μνημόνια θα περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των οφειλών.

Ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει, την Πέμπτη (στις 11:30, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), το σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, έχουν πλέον σκαρφαλώσει στα 11 δισ. ευρώ.

Στη διαδικασία της εκκαθάρισης, όλοι οι υπουργοί θα δώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ύψος τους ήταν 9,4 δισ. ευρώ.

«Κάθε υπουργός είναι υπεύθυνος για την εκκαθάριση των δηλώσεων και την αξιοπιστία των στοιχείων», τόνισε, προαναγγέλλοντας ότι την Πέμπτη θα δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικοί πίνακες και τα κείμενα των Μνημονίων.

Κατατίθεται το φορολογικό

Το αργότερο την Πέμπτη θα δοθεί προς διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αμέσως μετά θα κατατεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο, που θα φέρει μεγάλες ανατροπές από τον προσεχή Ιανουάριο για το σύνολο των φορολογουμένων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, κ.λπ.), αποτελεί μια από τις «προαπαιτούμενες δράσεις» για την Ελλάδα και πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ειδικά για την κατάργηση του ειδικού αφορολόγητου για τα προστατευόμενα τέκνα, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι φέρονται ως εμπνευστές του συγκεκριμένου σχεδίου, στις κρίσιμες περιστάσεις που διέρχεται η χώρα και δεδομένης της έλλειψης πόρων για το κράτος, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα και στήριξη για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ασχέτως του εάν έχουν ένα, δύο ή περισσότερα παιδιά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα ειδικά επιδόματα που θα θεσπιστούν σε αντικατάσταση του υπό κατάργηση αφορολογήτου για τα τέκνα, θα μεταφράζεται σε ένα «σημαντικό ποσό» για να καλύψουν τις ανάγκες τους όσοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι στο τελευταίο σκαλοπάτι της εισοδηματικής κλίμακας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, από το 2013 θα καταργηθεί το πρόσθετο αφορολόγητο που δικαιούνται όσοι έχουν παιδιά (2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα και 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί).

(tanea.gr)