28 Νοε 2012

New York Times: Μετά τις γερμανικές εκλογές οι αποφάσεις για την Ελλάδα


«Δεν νομίζω ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να πει στους Γερμανούς ότι θα πρέπει να ξεχάσουν τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν στην Ελλάδα και να τα θεωρούν χαμένα» δηλώνει στους New York Times, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Τόμας Ρίσε.

Οι δηλώσεις αυτές...
αντανακλούν την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα σημειώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή στρατηγική της Μέρκελ διαμορφώνεται με γνώμονα τις εκλογές» στη Γερμανία που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2013.

Μέχρι τότε η Ευρώπη θα συνεχίσει την «αλληλουχία των ημίμετρων και ολονύχτιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες» οι οποίες όμως δεν προσφέρουν μια συνολική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα.

«Μια λύση διαρκείας (…) θα καταστεί δυνατή μόνο με κάποιας μορφή θυσία από την πλευρά της Γερμανίας, είτε πολιτική, είτε οικονομική, αλλά το πιθανότερο είναι ότι χρειάζονται αμφότερες» σημειώνουν οι αμερικανικοί Times έπειτα και από σχετικό άρθρο του BBC που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Τέτοια λύση δεν είναι άλλη από ένα δραστικό κούρεμα του αποκαλούμενου δημόσιου τομέα. «Η συμφωνία του τελευταίου Εurogroup απέτρεψε την καταστροφή αλλά μια βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με επιβάρυνση των δανειστών φαίνεται όλο και πιο αναγκαία» σημειώνει η εφημερίδα.

«Το κούρεμα του χρέους δεν έχει αποφευχθεί, έχει απλώς ,μετατεθεί για ένα διάστημα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές (σσ. στη Γερμανία)» δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βαλτερ Στάινμαγερ.

Ομως, η μικροπολιτική αντιμετώπιση με γνώμονα το «πολιτικό κόστος» δεν θα είναι το μόνο εμπόδιο για την προώθηση μιας «βιώσιμης λύσης» του ελληνικού ζητήματος.

«Υπάρχουν και νομικά κωλύματα καθώς ένα "κούρεμα" πιθανόν να προσκρούσει στο ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Επιπλέον υπάρχει ο φόβος ότι και άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, θα ζητήσουν παρόμοιου τύπου λύσεις» σημειώνουν οι ΝΥΤ.

Ομως τα νομικά εμπόδια δεν θεωρούνται ανυπέρβλητα καθώς ένας «μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός» Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών που πιθανόν να προκύψει μετά τις εκλογές, θα έχει το αναγκαίο πολιτικό κεφάλαιο για να προωθήσει λύσεις που σήμερα μοιάζουν «πολύ ακριβές», εκτιμά η εφημερίδα.

«Το ζήτημα παραμένει το πότε θα ειπωθεί στους Γερμανούς, πόσα χρήματα έχουν χαθεί» προσθέτει ο γερμανός καθηγητής Ρίσε.


(tovima.gr)