30 Νοε 2012

Αυτόματα θα έρθουν τα νέα μέτρα εάν αποτύχει η κυβέρνηση


Κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης δεν θα έχει η κυβέρνηση σε περίπτωση που οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν επιτευχθούν, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο που έχει θέσει υπόψιν της κυβέρνησης η Τρόικα, και ήρθε εκ των υστέρων του πρώτου, καθώς τα νέα μέτρα θα έλθουν... αυτόματα.

Σύμφωνα με αυτά που...
απαιτεί η Τρόικα, σε περίπτωση που το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015 - 2016 δεν κλείσει, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να να λάβει μία διπλή απόφαση για τη βελτίωση των εσόδων: Να διευρύνει περαιτέρω τη φορολογική βάση και να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις εξαιρέσεις και τις απαλλαγές.

Η απαίτηση αυτή είναι προφανές ότι δεσμεύει την κυβέρνηση για νέα μέτρα, δεδομένου του ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι, ενώ βασίζονται και σε χαμηλότερη ύφεση, κάτι που για την πλειονότητα των αναλυτών είναι ένα μη ρεαλιστικό σενάριο.

Παράλληλα, η Τρόικα προτείνει να επακταθούν τα προσωρινά μέτρα, να υπάρξουν νέες περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες, ενώ ασαφώς γίνεται και μια μνεία στο πρόγραμμα επενδύσεων «για πιο αποτελεσματική στήριξη της ανάπτυξης».

Η επίτευξη πάντως στων στόχων συνδέεται άμεσα με το νέο φορολογικό σύστημα και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Μάλιστα, η Τρόικα προχωρά σε μία σειρά παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η είσπραξη φόρων.

Πιο συγκεκριμένα:

- "Επιστράτευση" 2 χιλ. φοροελεγκτών ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2013 να είναι έτοιμοι για δράση. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει αναβάθμιση της διαδικασίας προσλήψεων και απλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης των.
- Αξιολόγηση της απόδοσης των φοροελεγκτών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012.
- Ενίσχυση των στοχευμένων ελέγχων με τη χρήση τεχνικών υπολογισμού ρίσκου.
- Απόσυρση της ρύθμισης για τον αναγκαστικό έλεγχο όλων των φορολογικών δηλώσεων  της τελευταίας δεκαετίας
- Υιοθέτηση ως το Μάρτιο του 2013 νομοθεσίας για την προστασία όσων καταγγέλλουν τη φοροδιαφυγή.
- Πρόσληψη ως τον Απρίλιο του 2013 ενός εθνικού συντονιστή για τη δράση κατά της διαφθοράς.
- Ίδρυση ειδικών μονάδων διαχείρισης χρέους στις μεγαλύτερες τοπικές εφορίες.
- Σύνδεση όλων των εφοριών μεταξύ τους με ηλεκτρονικό σύστημα IT


(reporter.gr)