Μια διαφορετική φυσιογνωμία αρχίζει να αποκτά το ΠαΣοΚ έπειτα από τη διαγραφή έξι βουλευτών, οι οποίοι δεν υπερψήφισαν τα μέτρα, από τον κ. Ευ. Βενιζέλο.
Με τις διαγραφές αυτές αποκόπτεται ένα κομμάτι αριστερού και λαϊκού ΠαΣοΚ, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς οι αποφάσεις για το κόμμα, αλλά και για την κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού, αναμένεται να ληφθούν αργότερα, ενδεχομένως μετά από...
το Eurogroup της Δευτέρας.
Οι διαγραφέντες βουλευτές, οι οποίοι δεν αποτελούν ομάδα δεν έχουν αντιδράσει προς το παρόν. Αντέδρασε όμως ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος με γραπτή ανακοίνωση του ζητεί να αποχωρήσει το ΠαΣοΚ από την κυβέρνηση -«αυτή η κωμωδία πρέπει να τελειώσει. Το ΠΑΣΟΚ της προόδου δεν μπορεί να ταυτίζεται με την παράταξη της υποτέλειας και με τα εν Ελλάδι καλά παιδιά των δανειστών», αναφέρει.
Επίσης θέτει θέμα συλλογικής ηγεσίας με τη συμμετοχή όσων μπορούν σήμερα να προσφέρουν στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής λύσης για την έξοδο από την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και στρατηγική του κρίση. Εδώ δεν υπάρχουν ρόλοι, ούτε βατήρες για την ανέλιξη σε άλλα αξιώματα. Μόνο η διάθεση και η θέληση για τη σωτηρία της παράταξης αλλά και η συμφωνία για την ανάδειξη νέων ανθρώπων που θα μπορούν να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη ημέρα. Η συλλογική ηγεσία θα συγκροτηθεί, όπως σημειώνει, μέσω μιας συγκρότησης Επιτροπής Σωτηρίας του ΠαΣοΚ.
Αν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει αποφασίσει να αποσαφηνίσει τη φυσιογνωμία του κόμματος προς την κατεύθυνση της στήριξης των μεταρρυθμίσεων και της προσπάθειας για να βγει η χώρα από την κρίση τέτοιες απόψεις δεν χωρούν.
Οι διαφωνούντες πάντως είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Βενιζέλο και να συζητήσουν αναλυτικά τις διαφωνίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή την κυρία Άντζελα Γκερέκου σε μια ύστατη προσπάθεια να την μεταπείσει. Η κυρία Γκερέκου είχε εκφράσει αντιρρήσεις για μια δευτερεύουσα ρύθμιση, η οποία αφορούσε τους ξεναγούς και θεωρήθηκε από τους συνεργάτες του πρόεδρου του ΠαΣοΚ ότι θα ήταν εύκολο να μεταπειστεί. Πολύ αργά αντιλήφθηκαν ότι το πρόβλημα ήταν βαθύτερο και, όπως ομολόγησε η ίδια η βουλευτής χθες, αισθανόταν «ότι δεν θα είχε πρόσωπο να κυκλοφορήσει στην Κέρκυρα» αν ψήφιζε τα μέτρα.
Ο κ. Μπόλαρης, ο οποίος «χτυπούσε» σχεδόν καθημερινά μέσα από το twitter και την προσωπική του ιστοσελίδα, είχε διαχωρίσει εδώ και μέρες τη θέση του από αυτή που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣοΚ. Μετά τη διαγραφή του έλεγε ότι ήταν η ανησυχία του για την πορεία της χώρας που καθόρισε την επιλογή του. Ο κ. Ι. Κουτσούκος, ο οποίος είχε κάνει δημόσια δήλωση για τη στήριξη της προσπάθειας που κάνει το ΠαΣοΚ για να βγάλει τη χώρα από την κρίση όπως και ο κ. Θ. Παραστατίδης (καταψήφισε), προκειμένου να ενταχθεί ξανά στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ, βγαίνοντας από τη Βουλή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του κ. Βενιζέλου και είπε ότι έχει προσφέρει πολλά στο ΠαΣοΚ από όπου δεν μπορεί κανένας να τον διαγράψει. Και ο κ. Μιχ. Κασσής καταψήφισε τα μέτρα όπως είχε προαναγγείλει.
Εντύπωση όμως έκαναν και δύο τοποθετήσεις βουλευτών, στη συζήτηση για τα μέτρα, οι οποίοι σαφώς είπαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ξανά τέτοια μέτρα. Πρόκειται για την κυρία Θεοδώρα Τζάκρη και για τον κ. Θ. Μωραίτη.
Βεβαίως, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον κ. Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος όμως είχε προαναγγείλει τη στάση του και δεν μετέβαλλε άποψη παρά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Ο πρώην υπουργός επέλεξε να απόσχει από την ψηφοφορία και αιτιολόγησε τη στάση του με γραπτή ανακοίνωση, στην οποία διευκρίνιζε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Το παράδοξο με τον κ. Σκανδαλίδη είναι ότι δεν αμφισβητεί την ηγεσία του κ. Βενιζέλου, αντιθέτως πιστεύει ότι πρέπει να στηριχτεί καθώς, αν ανοίξει ένας κύκλος αναλώσιμων προέδρων, το ΠαΣοΚ θα τελειώσει. Eπίσης πιστεύει σε ένα πολυτασικό ΠαΣοΚ.
Υπό αυτό το πρίσμα το εσωτερικό σκηνικό στο ΠαΣοΚ γίνεται πιο σύνθετο. Με τις τοποθετήσεις του αλλά και με τις διαγραφές ο κ. Βενιζέλος βάζει το ΠαΣοΚ σε μια τροχιά που είναι πιο κοντά στις απόψεις των κ.κ. Α. Λοβέρδου και Μιχ. Χρυσοχοίδη. Οι δύο πρώην υπουργοί, ενώ δεν είναι σύμμαχοι, αμφισβητούν τον κ. Βενιζέλο, μάλιστα ο κ. Λοβέρδος πολύ πρόσφατα έθεσε θέμα ηγεσίας.
Βουλευτές του ΠαΣοΚ συζητούσαν στη Βουλή ότι ο κ. Λοβέρδος τους παρότρυνε να ψηφίσουν τα μέτρα γιατί η επόμενη ημέρα θα φέρει σημαντικές εξελίξεις. Επίσης, ο κ. Χρυσοχοίδης έπειτα από πολύ καιρό ενήργησε την Τετάρτη ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μολονότι η θέση του θεωρείται επισφαλής.
Ετσι, η επόμενη ημέρα έφερε την απώλεια της βάσης για μια αντιπαράθεση αρχών και ιδεών και όχι προσώπων. Υπό αυτές τις συνθήκες έχει ενδιαφέρον πως θα επανατοποθετηθούν οι βασικοί παίκτες το προσεχές διάστημα.
(tovima.gr)